29 juni 2010

"An armed society is a polite society."


USAs högsta domstol bekräftade Konstitutionen idag genom att fastslå att "second amendment", rätten att bära vapen, gäller och att olika stater i landet inte har rätt att införa lokala förordningar som strider mot den rätten.
Vad man käbblat om genom åren är egentligen "fourteenth amendment" som dikterar de rättigheter som finns i Bill of Rights. Kongressen har inte rätt att frånta individen dessa rättigheter, vilket klargjordes i dag.

Man fastslår att vapen är livsviktiga för självförsvar.

Det verkligen skrämmande i hela denna process är att avgörandet fälldes med 5 röster mot 4 . Det är alltså 4 domare som inte anser att Konstitutionen ska gälla, även om de svurit en ed att upprätthålla den.

Blir nästa stora fråga en omröstning om yttrandefriheten och är det så enkelt som en omröstning i Högsta Domstolen att krossa grunden som detta land vilar på?

År 2008 tvingades Washington D.C. genom "Heller-beslutet" att upphäva sitt vapenförbud i staden. Chicagos borgmästare och många med honom förutspådde att detta skulle leda till katastrof och att folk skulle skjuta vilt på gatorna. "Mer vapen leder till mer våld", var borgmästarens slogan.

Det exakt motsatt hände. Antalet mord i Washington sjönk med 25% förra året jämfört med en 7 procentig minskning i resten av landet. Trenden fortsätter och från 1 jan. i år till 17 juni har antalet brott minskat med 34% jämfört med samma period under 2008.
Antalet mord är nu nere på samma nivå som det var före 1967.
Andra typer avbrott har också minskat, såsom rån utan vapen. Antalet rån med vapen har minskat med 20%.
Washington som tvingades häva sitt beslut gjorde sitt bästa för att krångla till det och göra det dyrt att äga vapen.
550 dollar i avgift, 4 besök på polisstationen och två tester. Ändå har 70,000 personer i staden nu vapen.
Om 70,000 vapenägare orsakar att 26 färre mord begås och hindrar 375 våldsbrott, kan vi bara se fram emot hur mycket lugnare det kommer att bli nu.

3 Kommentarer:

Anonym sa...

"Om du vill fred rusta för krig."

Anonym sa...

Takk fyrir ahugaverd blog

Berit sa...

Tack! Så trevligt med en läsare från Island!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.