12 juni 2010

Baconcensur dåligt för exportindustrinEn bankkund i danska Nykredit får inte använda en bild av bacon på framsidan av ett egendesignat Visa/Dankort.

Bildreglerna utesluter bilder av kända personer, bilder av nakenhet och bilder som kan verka provocerande eller stötande i vissa kulturer, vilket var fallet med bacon-bilden.

För några år sedan var en Muhammed-spargris-kris hotande nära:

"Tja. Producenten och handlaren har väl tänkt att man inte får diskriminera. Så varför skulle inte lille Mohammed eller Ahmed också ha möjlighet att få sina namn på grisen? Liksom alla andra danskar?"

8 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag har muhammed som rondellhund på mitt Visa då jag inte fick ha svenska flaggan på det. : )

Johan G.

Ann-Marie sa...

Tänka sig att svenska flaggan är rasistisk!

MS sa...

Swedbanks förklaring varför man inte få ha en svensk flagga på sitt Visakort.

"Swedbank erbjuder sina kunder att välja en egen bild på sina kort. Banken har dock ett övergripande regelverk för vilka bilder som ska tillåtas inom ramen för erbjudandet. Därutöver förbehåller sig banken rätten att efter egen prövning göra en bedömning av vilka bilder som får användas på korten.

Enligt vårt regelverk får generellt inte varumärken, kändisar eller symboler användas. Undantag kan dock förekomma, till exempel då vi har samarbete med ett idrottslag, en organisation eller liknande. Vi ser kontinuerligt över de riktlinjer och regler som finns för våra produkter och tjänster, så även för denna tjänst. Om vi finner anledning att ändra på det nuvarande regelverket kommer vi naturligtvis att göra det"

Jag undrar dock om dom nekar muslimer att ha en bild på en halvmåne eller en annan religiös symbol. Dom vill väl inte få DO i bakhasorna.

Anders sa...

Tycker det är galet att man inte får ha sitt lands flagga på sitt kreditkort om man nu vill det. Det är väldigt tråkigt att det har gått så långt...

Ann-Marie sa...

Dags att köpa allt som har svensk flagga på!

Knute sa...

Faller flaggan i fällan?

Extrem-sekulärt vanvett i kombination med skräck för kränkta muslimer:

Människorättsdomstolen i Strasbourg har krävt att kors avlägsnas från italienska skolor. 37 europeiska juridikprofessor anser att domen, om den bekräftas, påverkar inte bara krucifix i skolor, men också alla religiösa symboler i det offentliga rummet. De ansåg att även flaggor med korstecken drabbas av denna dom.

17 flaggor i Europa har korstecken. Flaggorna i alla de nordiska länderna hör till dem.

Ann-Marie sa...

Lustigt, men tills härförleden har jag aldrig ens tänkt på att det är ett kors på flaggorna. Det har alltid bara varit en flagga punkt slut... nu är det helt plötsligt en religiös symbol. OK, dags att pryda saker och ting med flaggor!

Knute sa...

Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, har sammen med det polske medlem af Parlamentet, Marek Gróbarczyk stiftet en gruppe for presse- og ytringsfrihed i EU-Parlamentet.

Anledningen er blandt andet menneskerettighedsdomstolens krucifiks-dom, som er rettet mod krucifikser i det offentlige rum, men som også har rejst diskussion om Dannebrog.

http://spydet.blogspot.com/2010/06/messerschmidt-medstifter-af-gruppe-for.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.