06 juni 2010

Den turkiska regeringen som Global domare för etniskt våld


Den världsomfattande, bittra reaktionen över Israels hantering av Gaza-flottiljen har varit mycket lärorik. De konkursdrabbade grekerna till exempel, tar en paus från att demonstrera mot tyskarna, för att visa solidaritet med den från Turkiet organiserade Gaza-kuppen.
Det placerar dem på samma sida som de, vars regering stödjer ockupationen av stora delar av det grekisktalande Cypern och dess delade huvudstad.

Ingen i Europa oroade sig tidigare särskilt mycket över det ständiga regnet av missiler från Gaza. Ingen i Europa sa ett ord när Nordkorea torpederade och slaktade sydkoreanerna på öppna havet. Ingen protesterade när iranierna kapade ett brittiskt fartyg och förödmjukade gisslan.

Vi verkar också ha fått ett slags nymodigt godkännande när vi dödar mängder av misstänkta terrorister - och vem som helst i deras närhet - med våra nya, upptrappade Predator-drone avrättningar.

Men både den västerländska och den muslimska världen har ett sedan tidigare existerande raseri gentemot den judiska staten, som lätt kan utnyttjas av vilken pro-radikal-palestinsk grupp som helst, smart nog att utnyttja det som PR, efter en önskad asymmetrisk konfrontation.
Följderna från Sharons besök på the Temple Mount, snedvridning runt terroriststormningen av the Church of Nativity år 2002 , Libanonkriget 2006 - över tiden gör dessa händelser sitt jobb på ett egendomligt vis och skapar hat mot en liberal demokrati, samtidigt som man skapar sympati för en teokratisk gangsterorganisation som Hamas.

Vad kan förklara detta sedan länge existerande hat som garanterar avståndstagande från Israel i de mest rabiata - eller, för att använda det politiskt korrekta språkbruk, "oproportionerliga" - termer?
Det handlar inte om "ockuperad mark," med tanke på de miljoner kvadratkilometer över hela världen som för närvarande är ockuperade, från Georgien till Cypern till Tibet. Det är inte en delad huvudstad - Nicosia är bakom murar. Det är inte en reaktion mot användningen av våld i sig - ryssarna tryckte ner Groznyj och dödade tiotusentals medan världen slumrade. Och det kan inte bero på omfattningen av våld, med tanke på vad vi ser varje dag från Pakistan, Darfur och Kongo. Och med tanke på den armeniska, grekiska och kurdiska historien (och reaktioner på den), är den nuvarande turkiska regeringens upprördhet inte en trovärdig referens på temat oproportionerligt våld.

Kanske ilskan speglar en enkel praktisk politik - 350 miljoner arabiska muslimer gentemot 7 miljoner israeler. Kanske är det oljan: hälften av världens reserver gentemot Israels inga.
Kanske är det rädslan för terrorism: Rita en teckning eller skriv en roman som upprör islam, och du måste gå under jorden. Förtala judar och du blir prisad.
Kanske är det antisemitismen, som nu frodas inom den akademiska vänstern så som var brukligt bland högerns Neanderthalare.

Kanske finns det också en ny känsla av att USA äntligen har anpassat sig i linje med Vänsterns synsätt och det är oklokt att spela rollen av ensamvarg och stödja Israel i pressen eller i FN.

Vid det här laget, spelar det inte så stor roll - den senaste hysteriska reaktion låter oss förstå att en stor del av världen inte bara tar ställning för Israels fiender, men också så till den grad att man antigen kommer att förhålla sig passiv, eller när ögonblicket om Israels existens ställs på sin spets, kommer att ingripa på deras fienders sida.

Ganska skrämmande, när man tänker på det.

[Victor Davis Hanson]

9 Kommentarer:

ProfessorPelotard sa...

Nej, alla människor är inte lika, åtminstone inte i media världen.

Har ni hört något om detta: 140 muslimska uighurer dödade av kinesisk polis eller att folk i Syd-Jemen svälter på grund av en BLOCKAD?

Och den här gången rör det sig om en riktig blockad där man hindrar födoämnen, vatten, bränsle och mediciner att korsa gränsen.

Men som sagt i det först fallet var det kineser mot uighurer och i det andra fallet var det jemeniter mot jemeniter. Inga amerikaner eller israeler inblandad - gäsp!

Johannes Forsblom sa...

Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

Knute sa...

‘Fredsaktivister’ med och utan kniv

Den turkiska tidningen Hurriyet dokumenterar beväpnade ‘fredsaktivister’. Reuters Bureau tyckte däremot att kniven var ett störande element och beskar bilden så den inte syns.

http://www.uriasposten.net/?p=15314

haNavi heHadash sa...

Och vi har läst spaltkilometrar om vad Israel borde ha gjort och inte en millimeter vad man ska göra för att bli av med roten till det onda, Hamas! Varför gör inte ett skvatt emot dom? De terroristerar både sina egna väljare (sett videon där de skjuter ner folk på ett bröllop för att de sjunger och är glada?) och människor i södra Israel.
EU skulle bevaka gränsövervakningen mot Egypten så varuleveranserna gick normalt, när Hamas kom sprang de som ylande hundar och tvingade fram tunnelverksamheten.

Sverige och Bildt vägrade vara med när några EU-länder ville göra något för att bromsa vapenleveranserna till Hamas,
http://www.newsmill.se/artikel/2010/06/03/varfor-vagrar-sverige-och-eu-att-hjalpa-till-att-stoppa-vapenflodet-till-gaza

Knute sa...

"Fartyget var inte ett teoretiskt hot; det var en överhängande fara för civila israeler. Israel kan inte tillåta Iran att skapa en flottbas i medelhavet bredvid sina territorier, bredvid Europa; samma länder som idag kritiserar Israel kan i morgon själva vara målet. Tänk på det."

http://politisktinkorrekt.info/2010/06/06/exklusivt-for-pi-israeliska-analyserar-ship-to-gaza/

Knute sa...

Drömmer Turkiets Erdogan om ett nytt Osmanskt rike? Har Iran bländat honom med löften om stöd?

http://pajamasmedia.com/blog/has-iran-made-promises-to-turkey/

Nilsson sa...

I svenska media har denna "hjälpsändning" stötts o blötts men ingen nämner ordet jude.
Gärna pratas det om palestinier men aldrig nämns just detta ord jude eller judar, det handlar ju trots allt om den judiska staten Israel.

Berit sa...

Det vore att medge att Israel tillhör judarna och dithän vill man inte göra

Knute sa...

Robert Ellis: Russia and the Cyprus gambit

Russia’s age-old ambition of securing a foothold in the Mediterranean has been achieved not only through the establishment of a naval base at Tartus in Syria but also because of its long-standing relationship with Cyprus.

Cyprus functions as an offshore financial centre for Russia, so that the island figures as Russia’s largest source of foreign investment. On a state visit two years ago President Medvedev stated that investment in Russia through Cyprus exceeded 50 billion dollars, and in May 2010 alone an estimated $18.7 billion was paid into local banks from Russian sources. There are also over 60,000 Russians living in Cyprus and 40 percent of property buyers are Russian.

http://famagusta-gazette.com/comment-russia-and-the-cyprus-gambit-p15460-69.htm

Robert Ellis is advisor to the Turkey Assessment Group in the European Parliament.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.