13 juni 2010

En ny Red Dawn

Man spelar in en ny variant av Red Dawn, den film som för över tjugo år sedan handlade om hur en grupp ungdomar kämpade mot en invasion av kommunister. Den beräknas bli klar i november. Lagom till valet?
I den första filmen var det Sovjet-kommunisterna som var "The Bad Guys", denna gång är det kineser.
Det är naturligtvis inte politiskt korrekt att utmåla kommunister som ett hot mot landet och många kritiska röster höjs:

Kineser invaderar och underkuvar amerikanerna i röd kommunistisk anda allt under sken av "att hjälpa" den nation som är alldeles för oansvarig för att ta hand om sig själv.

Libertas Film Magazine skriver:

"Hollywood gör inte den här sortens filmer. Detta är inte 1980-talet längre. Vakna! Detta är en tid präglad av 'Avatar', av 'Fahrenheit 9/11', av Sean Penn som frotterar sig med mullorna i Iran. De kommunistiska kineserna är inte våra fiender - de är våra vänner! De tillverkar våra TV-apparater och T-shirts och engångs-bläckpatroner. Våra verkliga fiender är amerikanska företag, miljö-förorenarna, och alla de blonda tjejerna på Fox News"
The London Guardian:
"Filmen har en knorr som kan väcka anstöt hos en del: Det finns 'Medhjälpare' i landet som arbetar för kineserna. Man hänvisar också till affischer från filmen.

"Är det bara jag, som tycker att det finns en tydligt likhet med Obama-affischerna? Vad dessa affischer avslöjar är att den nya 'Red Dawn' faktiskt kan gå längre än den ursprungliga filmen inte gick, vilket är till att likställa vissa tendenser i den moderna amerikansk politiken med Kina-kommunismen (!)" .

"Det skulle i så fall vara en extraordinär sak för en Hollywood-studio"

Red Dawn företräder (mycket av) rädslor, önskningar och fördomar i ett Amerika som återhämtar sig från en lågkonjunktur samtidigt som det utkämpar en strid med en ideologisk fiende. Det är ett försök att utnyttja den mycket verkliga ekonomiska osäkerheten hos befolkningen, som upplever att landet är utom kontroll. I detta sammanhang är den kinesiska invasionen en återspegling av USA: s största oro över sin egen framtid.


Filmen har också redan väckt kritik i Kina där man säger att "USA gör en kalla-kriget-film för att framställa Kina som en demon" och "Amerikansk film skapar fientlighet gentemot Kina".


1 Kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Dom borde hellre göra en Green Dawn tycker jag...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.