17 juni 2010

Olja, det enda man pratar om nu
BP's styrelseordförande Svanberg "grillas" av Obama och håller sedan ett tal där han ber amerikanska folket om ursäkt. Jag har sällan sett någon så illa till mods och eftersom engelska inte är hans modersmål gör han en språkgroda och säger "small people" . I sin strävan att framställa BP som illvilliga "terrorister" som ondskefullt låter oljan strömma ut i havet gör pressen avsiktligt en stor sak av hans felaktiga val av ord. Det var så uppenbart för alla som lyssnade att Svanberg ärligt och uppriktigt beklagade det som hänt och att han inte hade en tanke på att 'förringa" någon.

Enligt Daily News sägs det att Joe Biden fick spela "bad cop" under mötet och att det var han som gjorde helt klart för BP-folket att det var lugnast för dem att hosta upp en fond på 20 miljarder och låta Obama spela välgöraren och dela ut pengarna. Chicago-politik!

USA har ett rättsväsende som är fullt utrustat och ämnat att ta hand om ersättningar till människor som lidit skada men nu har Obama skapat ett eget rättssystem för "olje-offer".
Det finansieras av BP men Obama håller i trådarna ungefär som det godtyckliga TARP; pengarna som skulle rädda bankerna.
BP har tagit på sig fullt ansvar för utsläppet. Massor med människor har fordringar på betalningar av skadestånd. Det bör lösas mellan de privata enheterna (BP och privatpersoner).Det är förfärligt olyckligt med all denna olja i vattnet. Djur dör i mängder, folk tvättar fåglar och gör sitt bästa för att rädda så många som möjligt men genomsnittliga överlevnadstiden för en tvättad fågel är 7 dagar. Samma elände pågick efter olyckan i Alaska när tankern Exxon Valdiez gick på grund. Lärdomar från det tillfället visar att det är ytterligt kostsamt att försöka rädda djuren. De flesta dör trots ansträngningarna. Det kostade då 90,000 dollar för varje utter som överlevde. Det åtgår i genomsnitt 11,000 liter rent vatten för att rädda en pelikan.

Många tycker att pengarna skulle kunna användas bättre för att skydda de djur som ännu inte drabbats. Oljan i vattnet kommer att försvinna av sig själv med tiden men det är nästan omöjligt att rensa upp den olja som når stränderna och de låglänta kustområdena .


Enligt State Department har man accepterat hjälp från Mexiko, Norge, Kanada och Nederländerna. 17 nationer totalt har erbjudit ytterligare hjälp.

2 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Ska vi gissa vart pengarna kommer att gå? För inte sjutton kommer dom att gå dit det var menat...

Bengt sa...

Hej

Du kan länka till oss så får du en förklaring till varför man pratar olja hela tiden. Det är liksom det som får världen att gå runt, och oljan börjar bli svår att få tag på därav att vi måste borra på alla möjliga och omöjliga ställen.
http://www.asposverige.se

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.