26 juni 2010

Om Israel går under, går vi alla under

Har ni hämtat igen er tillräckligt efter midsommarfirandet för att läsa denna artikel av
José María Aznar?
Originalet finns i The Times of London.


"Ilskan över Gaza är en distraktion. Vi får inte glömma att Israel är Västs bästa bundsförvant i en turbulent region.

Alltför länge nu har det inte varit rumsrent i Europa att stödja Israel. I kölvattnet av den senaste händelsen ombord på ett fartyg fullt av anti-israeliska aktivister i Medelhavet, är det svårt att tänka sig en mer impopulär sak att försvara.

I en perfekt värld skulle misshandel av israeliska kommandosoldater på Mavi Marmara inte ha slutat med nio döda och en sårad. I en perfekt värld skulle soldaterna fredligt ha välkomnat fartyget. I en perfekt värld skulle ingen stat, än mindre Turkiet som är en nyligen allierad till Israel, ha sponsrat och organiserat en flottilj, vars enda syfte var att skapa en omöjlig situation för Israel: nämligen att tvinga dem välja mellan att ge upp sin säkerhetspolitik och blockad, eller riskera världens vrede.

I våra kontakter med Israel, måste vi driva bort de röda dimmor av ilska som alltför ofta hindrar oss i vår bedömning. En rimlig och balanserad strategi bör innehålla följande realiteter: för det första skapades staten Israel genom ett beslut av FN. Dess legitimitet bör därför inte ifrågasättas. Israel är en nation med djupt rotade demokratiska institutioner. Det är ett dynamiskt och öppet samhälle, som upprepade gånger har utmärkt sig inom kultur, vetenskap och teknik.

För det andra, på grund av dess rötter, historia och värderingar, är Israel en fullfjädrad västerländsk nation. Det är faktiskt en normal västerländsk nation, men en som ställs inför onormala omständigheter.

Unikt i väst är att det är den enda demokrati vars existens har ifrågasatts sedan starten. Först angreps det av sina grannar med konventionella krigsvapen. Därefter terrorism, som kulminerade i våg efter våg av självmordsattacker. Nu, på order av radikala islamister och deras sympatisörer, står de inför en kampanj av lagförändringar genom internationell rätt och diplomati.

Sextiotvå år efter dess tillkomst kämpar Israel fortfarande för sin överlevnad. De straffas med missiler som regnar från norr och söder, hotas av förstörelse av ett Iran som arbetar på att skaffa sig kärnvapen. Israel pressas av vänner och fiender och det verkar som de aldrig får en lugn stund.

I flera år har Väst förståeligt nog, fokuserat sin uppmärksamheten på fredsprocessen mellan israeler och palestinier. Men om Israel är i fara i dag och hela regionen är på glid mot en oroväckande problematisk framtid beror det inte på bristande förståelse mellan parterna om hur man kan lösa denna konflikt. Parametrarna över alla potentiella fredsavtal är klara, hur svårt det än verkar vara för de två sidorna att komma fram till en uppgörelse.

Den verkliga hotet mot regional stabilitet, finns i uppkomsten av en radikal islamism, som ser Israels förstörelse som något som fullbordar deras religiösa öde och samtidigt ger det Iran möjlighet att hävda sina ambitioner för regional hegemoni. Båda fenomenen är hot, som påverkar inte bara Israel, utan även Västvärlden och världen i stort.

Kärnan i problemet ligger i det tvetydiga och ofta felaktiga sätt på vilket alltför många västerländska länder nu reagera på denna situation. Det är lätt att skylla på Israel för allt elände i Mellanöstern. Vissa agerar också och pratar som om en ny förståelse med den muslimska världen skulle kunna uppnås, om bara vi var beredda att offra den judiska staten.
Detta skulle vara dåraktigt.

Israel är vår första försvarslinje i en turbulent region som ständigt är på gränsen till kaos, en region livsviktig för energiförsörjning på grund av vårt beroende av Mellanösterns olja, en region som utgör frontlinjen i kampen mot extremism. Om Israel går under, går vi alla under.

För att försvara Israels rätt att existera i fred inom säkra gränser, krävs en viss grad av moralisk och strategiska klarhet, som alltför ofta verkar ha försvunnit i Europa. USA visar oroande tecken på att gå åt samma håll.

Västvärlden befinner sig i en period av förvirring över hur världens framtid ska se ut. I stor utsträckning har denna förvirring orsakas av ett sorts masochistiskt självtvivel över vår egen identitet, genom politisk korrekthet, av en mångkulturalism som tvingar oss att böja knä för andra, och med en sekularisering, som ironiskt nog, förblindar oss även när vi konfronteras med jihadister som demonstrerar den mest fanatiska inkarnationen av sin tro. Att lämna Israel åt sitt öde i detta ögonblick, skulle endast tjäna till att illustrera hur djupt vi har sjunkit och hur ofrånkomlig vår undergång tycks vara.

Vi kan inte tillåta att det sker. Motiverad av behovet att bygga upp våra egna västerländska värderingar, uttrycka en djup oro över den våg av angrepp som sker mot Israel, och uppmärksamma att Israels styrka är vår styrka och Israels svaghet är vår svaghet, har jag beslutat att främja en nytt initiativ " Friends of Israel" med hjälp av några framstående människor, däribland David Trimble, Andrew Roberts, John Bolton, Alejandro Toledo (fd president i Peru), Marcello Pera (filosof och tidigare ordförande i den italienska senaten), Fiamma Nirenstein (den italienska författaren och politiker), finansiären Robert Agostinelli och den katolska, insiktsfulla George Weigel.

Det är inte vår avsikt att försvara någon särskild politik eller någon särskild israelisk regeringen. Sponsorerna för detta initiativ är säkert oense ibland över beslut som fattats av Jerusalem. Vi är demokrater, och vi tror på mångfald.

Det som förenar oss är dock vårt orubbliga stöd för Israels rätt att existera och försvara sig.
För västerlänningar, att ta ställning för de som ifrågasätter Israels legitimitet, att spela ett spel med internationella regler vad gäller Israels vitala säkerhetsfrågor, att blidka de som motsätter sig västerländska värderingar, i stället för att kraftfullt stå upp till försvar för dessa värden, är det inte bara ett allvarligt moraliskt fel, utan ett strategiskt misstag av första magnituden.

Israel är en grundläggande del av väst. Väst är vad det är, tack vare dess judiska-kristna rötter. Om den judiska delen av dessa rötter dras upp och Israel förintas så förintas vi också. Vare sig vi vill det eller inte, är våra öden oupplösligt sammanflätade.

-----------------------

José Maria Aznar var Spaniens premiärminister vid tiden för kriget i Irak och skickade trupper för att stödja ansträngningarna att störta Saddam Hussein. Tyvärr, kapitulerade det spanska folket för terrorister efter tågbomberna i Madrid, och Aznar besegrades i valet som snabbt följde. Som en följd av detta valdes den nuvarande premiärministern Jose Luis Rodriguez Zapatero, en socialistisk, spansk version av Neville Chamberlain, och spanska trupperna drogs bort från Irak.
Aznar har helt rätt men tyvärr finns det få politiska ledare av hans kaliber i Europa

12 Kommentarer:

Sven Olle sa...

Kanske på sin plats att påpeka att han företrädde Partido Popular. Ett parti med rötter i Franco-diktaturen. Ett parti som hårdnackat vägrar att göra upp med eller fördöma Francos illgärningar. Känns osmakligt att låta en fascist komma till tals

Berit sa...

Vad tycker du om hans åsikter i den här artikeln?
Vad jag vet om Aznar är att han legat bakom många ekonomiska och sociala reformer. Han företräder individens frihet och hävdar konkurrens, kontroll över statens budget och rationella nedskärningar. Hans skattesänkningar skapade nästan 5 miljoner nya jobb.
Jag ser inget fascistiskt i det och inte heller i hans åsikter om Israels betydelse. Gör du?

*Ett ekonomiskt system där industri och handel är privatägda men kontrolleras av regeringen.....Fascism

Knute sa...

Sven Olle kör det vanliga vänstertricket att inte diskutera sakfrågor utan komma med personangrepp, guilt by association, typ Hitler var vegetarian därför är vegetarianer nazister.

Knute sa...

Hamas advertises for its summer camp by vandalizing competing UN camp

Two dozen masked men vandalized a U.N. summer camp for children in Gaza early Monday, burning and slashing tents, toys and a plastic swimming pool. It was the second such attack in just over a month.

http://www.jihadwatch.org/2010/06/hamas-advertises-for-its-summer-camp-by-vandalizing-competing-un-camp.html

Knute sa...

"När General Allenby, chef för de brittiska militära styrkorna, erövrade Palestina 1917/1918, bodde endast några tusen muslimska araberna i det Heliga Landet. De flesta av araberna var kristna, och de flesta muslimer i området, kom från Turkiet under det Ottomanska Imperiet, eller var ättlingar till judar och kristna som med våld konverterats till islam av de muslimska erövrarna. Dessa muslimer var inte av arabiskt ursprung. De flesta hänvisningar till araber i Palestina före 1917 hänvisar till kristna araber, inte muslimer."

http://israelisverige.blogspot.com/2010/07/araberna-i-det-heliga-landet-infodda.html

Knute sa...

Å isolere Israel, som man nå ser en stadig sterkere tendens til blant vestlige ledere, er en selvmordsaksjon for Europas del. Det eneste fullt utviklede demokrati i Midtøsten, det jødiske folk som gjennom 2000 år har gitt så verdifulle bidrag til utviklingen av europeisk kultur og selvforståelse, har krav på Europas solidaritet. Å motvirke islamistisk terror uten å støtte Israel er meningsløst.

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentatorer/hansen/article3719950.ece

Anders sa...

Lite konstigt att Israel, som skapades av FN, är den demokrati som konsekvent brutit mot de flesta FN-beslut. Dessutom är det inget demokratiskt land som brutit så många krigslagar och använt så många förbjudna varpen utan att få några replisalier. Inte heller något av de arabiska diktaturerna runt Israel har lyckats med den bedriften.
Det är ej heller så vanligt att ett demokratiskt land inte godtar ett demokratiskt val i ett annat land. Det förekommer, men är inte så vanligt.
Att införa Apartheigh och bygga murar på annans land är heller inte så vanligt. Muren är flera gånger konstaterat varandes olaglig. Bygg gärna muren, men inte på okuperat land.

Sedan så brukar ni som försvara Israel peka på palestiner och klaga på att de attackerar civila, vilket jag håller med är felaktigt. Men att palestinska kriminella begår krigsbrott (i mindre grad) är INTE ett försvar för Israels krigsbrott mot palestinska oskyldiga (som civila kvinnor och barn, under vit flagg eller att avsiktligen beskjuta röda korsets personal och bilar samt bestraffa civila för vad terrorister gör).

Berövar man människor hopp om framtiden, så drivs de till hopplösa åtgärder, som att "offra" sina liv som självbombare.

Notera att jag inte försvarar attack på civila från något håll, detta är bara en förklaring varför Israel är inne på en mycket farlig väg. För Israel...

Ge människorna något att vara rädda om, så blir de försiktiga om det. Ta bor det från dem, så vad har de då att förlora?

Slutligen, man får INTE straffa civila för vad motståndsrörelse/terrorister gör, som Isreael gör mot palestinier. Man får inte mörda civila pga vad militärer gör mot sin sida. Varken från Israel eller Palestina. Samt igen, bara för att andra sidan gör så, så får man själv inte göra det. Speciellt om man utger sig för att vara en demokrati.

Tony sa...

"Inte heller något av de arabiska diktaturerna runt Israel har lyckats med den bedriften."

Uppenbarligen lever du i en fantasi, en fantasi som FN sprider då de inte påpekar brotten mot mänskligheten de islamska länderna begår. Det är bara läsa på och förstå att det du säger inte är sant. Man kan inte blint lita på ett FN som huserar islamska diktatorer som uttryckligen hatar judar.

Knute sa...

FN är en karikatyr. Organisationen av islamiska stater har har för mycket att säga till om där.

Många vägrar fortfarande tro på att Hamas använder mänskliga sköldar. Men vid kriget för två och ett halvt år sedan använde de barn, FN och pressen som mänskliga sköldar i Gaza.

Hamas avfyrade flera omgångar raketer inifrån och runt om FN:s kontor i Gaza. Israels armé, IDF, svarade med artillerield som dödade flera Hamasterrorister och skadade flera civila som dessa gömde sig bakom. FN-byggnaden och en närliggande lagerlokal sattes i brand.

Hamas lurade också IDF att beskjuta en byggnad där nyhetsbyrån AP har kontor, ingen blev dock skadad.

Hamas sköt raketer mot Israel från skolgårdar och ställde IDF inför dilemmat att tillåta att israeliska barn att komma till skada eller riskera att skada gazanernas barn. Hamas huvudkvarter låg i källaren under ett sjukhus.

http://europenews.dk/en/node/18443

Knute sa...

Skall Västbanken verkligen vara “Judenrein”…?

I det Herrens år 2013 er det blevet “mainstream”, og aldeles i orden - selv blandt pæne og civiliserede mennesker, at Vestbredden - Samaria og Judæa - skal renses for jøder og fremover være “Judenrein”.

http://blogs.jp.dk/susetfrahimmerland/2013/02/12/skal-vestbredden-virkelig-v%C3%A6re-judenrein/

gäster sa...

Some bright spark at Wadham College, Oxford University, noticed that a classmate had daubed their Apple Macbook in Palestinian flags emblazoned with the words, “Boycott Israeli Goods”.

Instead of sitting there, quietly fuming or acknowledging the hypocrisy to themselves, they decided to do something about it. And so the below note came to be left on the Macbook. It reads:

“Hi there!

“Just thought you should know, the flash-storage inside this computer was designed and built by Anobit, an Israeli technology company!

“If you don’t want it any more, please pass it to the desk behind you.”

http://tundratabloids.com/2013/11/bds-epic-fail-israeli-made-technology-used-by-anti-israel-douche-doesnt-go-unnoticed-by-pro-israel-student.html

Knute sa...

Man kan mærke hos mange, at fordømmelsen af Israel har antaget en besættelsesagtig karakter. Hvorfor? Er det som ofte antaget, fordi israelerne som de er flest, er jøder? Mit svar er nej. Set i mit perspektiv er forklaringen meget enkel. Israel lægges for had, fordi det tilhører Vesten og er ipso facto ond. Ond på samme måde som Nordrhodesia var ond, ond på samme måde som hvidt Sydafrika var ond, ond på samme måde som USA er ond. Hele Vesten er ondt, og derfor skal Vesten udslettes. Sådan er det skjulte og aldrig erkendte rationale der ligger i israelkritikken.

http://www.information.dk/89788

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.