26 juli 2010

Afrika, Välgörenhet, AIDS

Det finns vissa saker som man bara inte får ifrågasätta för då är man ett hjärtlöst monster. En av dessa är hjälpen till Afrika och då framför allt barnen. Bilder av de gråtande, sjuka, svältande, gärna med flugor runt ögonen, drabbar oss som ett knytnävsslag i mellangärdet.
Och så kommer Kevin Myers och säger att allt vi får från Afrika är AIDS.

Även när vi ser afrikanska stater som vägrar att själva försöka återställa något som liknar civilisation i Zimbabwe, skickas tiggarskål för Etiopien återigen runt till oss.
Det har gått nästan 25 år sedan den berömda kampanjen "Feed the World" och under den tiden har Etiopiens befolkning ökat från 33.5 miljoner till 78 miljoner i dag..

Så varför i all världen ska jag göra något för att uppmuntra en ytterligare katastrofal befolkningstillväxt i landet? Var är logiken?
Det finns ingen men det finns det två saker som säger att logik inte räknas.

Ett är mitt samvete, och den andra är återigen bilden ett annat storögt barn som ser in i kameran och speglar en tragedi....

Tack vare västerländsk mat, Mercedes 10-hjul lastbilar och Lockheed Hercules har Etiopiens befolkning mer än fördubblats.

Vi har faktiskt nu nästan en hel kontinent av sexuellt hyperaktiva hjälpbehövande, med tiotals miljoner människor som bara överlever på grund av hjälp från omvärlden.
Den storögda gossen vi räddade för 20 år sedan eller så , är nu en fallossymbol med en Kalashnikov och som med glatt mod avlar barn närhelst andan faller på.

Detta beroende har inte stimulerat politisk klokhet eller sunt förnuft. I själva verket tycks voodoo idioti vara på frammarsch, med nästa president i Sydafrika som tror att lite kranvatten på penis förebygger infektion. Naturligtvis har inte fattigdom, hunger och samhällets kollaps hindrat idiotiska krig i Tigre, Uganda, Kongo, Sudan, Somalia, Eritrea etcetera.

Afrikas folk förbrukar snabbt sina resurser och orsakar katastrofal ekologisk nedbrytning.
År 2050 kommer befolkningen i Etiopien att vara 177 miljoner: Motsvarande Frankrike, Tyskland och Benelux idag, men beläget på den torra och proteinfattiga Great Rift Valley.

Hur mycket moral finns det i att spara ett etiopiskt barn från svält i dag, bara för att överleva till ett liv i brutal omskärelse, fattigdom, svält, våld och sexuella övergrepp, vilket resulterar i ytterligare ett annat halvdussin sådana storögda barn, med jämförbara lilla liv framför sig?

Naturligtvis kan det få oss att må bättre, vilket är ett viktigt skäl för mycket av välgörenhet. Men det är inte bra nog.
För egennyttig generositet har varit en av Afrikas förbannelser. Det har underhållit politiska system som annars skulle ha kollapsat.
Det förlängde Eritrea-Etiopiska kriget med nästan ett decennium. Det har inspirerat Bill Gates att befria kontinenten från malaria, och i nära nog total avsaknad av personlig självdisciplin är denna sjukdom en av de mest effektiva formerna av befolkning-kontroll som finns.
Han skryter med att om hans program är framgångsrikt, kommer tiotals miljoner barn, som annars skulle ha dött som spädbarn, att överleva till vuxen ålder.
Åh så bra och sedan då?

Jag vet! Låt dem alla komma hit, det är en bra idé.

Detta är utdrag från en artikel som finns här.


26 Kommentarer:

Orvar sa...

Och du vill säga vadå? Att han har en poäng?

sukarof sa...

Trots att jag själv har en "vidrig människosyn" så känner jag ryggmärgsbetingad motvilja mot texten. Men sen tänker jag: Om man skalar bort personliga känslor och präglade tankar och frågar sig vad medmänsklighet är. Varför skulle han inte ha rätt?
Tänk om man kunde diskutera utan känslomässiga kedjor? Vem vet, kanske skulle inte allting bli så förutsägbart?

Berit sa...

Goda avsikter leder inte alltid till så goda resultat. Ibland tom. motsatta.
Det är nyttigt om vi ärligt kan tala om det.

Orvar sa...

Ärligt tala om det? Är det inte goda resultat att folk har överlevt i mycket större utsträckning än innan?

Robert sa...

Klockren text. Bistånd förstör mer än det räddar, afrika har fortfarande inte lärt sig att stå på egna ben, år 2010!

Ann-Marie sa...

Det är grymt men det ligger mycket sanning i det hela.

Berit sa...

Jag frågar mig om det är så humant att fördubbla befolkningen i områden som inte kan försörja den folkmängd de redan har. De lever på svältgränsen i stor nöd och med undernäringssjukdomer och AIDS.
Att skicka förnödenheter som upplevs som gratis gör att inhemska farmare inte kan konkurrera även om det funnes vatten och brukbar jord,( vilket inte finns.)
När vi lägger oss i och stör "naturens ordning" skapar vi oftast mer problem .
G8 ledarna bestämde 2006 att hjälpverksamheten till Afrika skulle fördubblas till 2010.
Nästan alla sub-Sahara nationer är fattigare nu än när de blev självständiga på 60 och 70 talet.
Zimbabwe är praktexemplet på misslyckande.
Inga bidragspengar kan ge Afrika vad de behöver, politisk och socialekonomisk tillväxt. I stället gör utlandshjälpen att fattigdomen ökar när fattigt folk får fler sjuka undernärda barn.
Diktatorer skor sig på bidragen och vi känner oss präktiga och duktiga men till vilket pris?

Lew sa...

Vad tjänar det till?
söndag, mars 02, 2008

http://everykindapeople.blogspot.com/2008/03/vad-tjnar-det-till.html

Orvar sa...

Det var det mest inhumana jag någonsin hört. Ny lägstanivå på den här bloggen. Vem ger er rätt att bestämma över liv och död. Ni låter precis som terroristerna i Al-qaida. De tror sig också ha rätten att bestämma över liv och död. Enda skillnaden är att ni gör det passivt, de gör det aktivt.

Berit sa...

Orvar du balanserar på gränsen.
Gör inte idiotiska jämförelser och var inte oförskämd mot de som skriver. Försök och uppför dig som en vuxen

Orvar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Berit sa...

Orvar, tänk att det ska var så omöjligt för dig att diskutera ett ämne sakligt och låta bli att slänga skit.

Anonym sa...

Jag kan inte se något "inhumant" överhuvudtaget i att ge fn i att föda mer barn till den fattigdom som afrika ger,endast en självförnedrande människa ser nåt inhumant i det,kan inte fatta var all den här självförnedringen och dåliga samvetet som specifikt svenskar har kommer ifrån,bisarrt minst sagt.Inte konstigt att sverige är världens största socialbyrå,tom s.k "systemkritiker" tycks ju ha dåligt samvete över misslyckade folkslag på andra sidan jorden.

/shoes

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Snart kommer 50 miljoner av dessa afrikaner att välla in i Europa ivrigt påhejade av EU och våra politiker. Väl här kommer dom fortsätta göra det dom är bäst på, nämligen att fortsätta avla av sig.Inom några decennier som kommer Europa vara samma skövlade kontinent som Afrika. Negrerna kommer då att fortsätta som en gräshoppssvärm till nästa kontinent, antingen Asien eller Amerika. Scenariot kommer sedan att återupprepa sig. Att förebygga detta kommer att räknas som rasism.

Naivtive sa...

Lämna Afrika åt sitt öde, låt de behålla sina diamanter och sitt guld. Men för Guds skull skicka inte ner mer u-hjälp till dessa förståndshandikappade individer som inte ens kan lära sig hur en spade fungerar. De har själva inte ens klarat av att uppfinna hjul eller plog. Ingen industri skapad av svarta. När de vita bossarna överlämnar någonting i deras vård går det åt skogen. Rätta mig gärna om jag har fel.

Ann-Marie sa...

Orvar, du har missuppfattat det hela. Vi bestämmer, så vitt jag vet, ingenting! Vi bara kommenterar och konstaterar fakta utifrån vad vi ser och hör. Stor skillnad!

Berit sa...

Närbesläktat med detta är barnarbete i fattiga länder som jag tidigare
skrivit om.

Phillip Morris är i blickfånget igen för att de använder barnarbetare på
tobaksfarmerna

Vad folk som klagar inte fattar är vilket alternativ barnen har.
De kan inte gå till lekparken i stället eller skolan. Om de inte arbetar innebär det mindre pengar och svält för hela deras familj.
Av de 6 miljarder som finns på jorden lever hälften i fattigdom och över 1 miljard är allvarligt undernärda

Anonym sa...

Så länge vi envisas med att lösa symptomen och inte de grundläggande orsakerna till problem - kommer det allt snabbare att gå åt h-e...
//WR

Anonym sa...

Det finns ingenting positivt med denna befolkningsökning. Lägg dessutom till bistånd som slår ut det inhemska jordbruket. Det som behövs är en ettbarnspolitik och steriliseringskliniker. Alternativet är hunger, våld och utvandring.

Gurgel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Demokratbloggen sa...

Islams infiltrering i väst

Det så kallade Jihad-projektet innebär att infiltrera hela västvärlden för att till sist åstadkomma ett världskalifat. Det här är början till tredje världskriget!

http://demokratbloggen.wordpress.com/2010/07/27/jihad-projektet/

MS sa...

Allt detta bistånd är i förlängningen bara en konstgjord andning. Vad händer när även våra resurser sinar p g a massinvandringen? Då kommer verkligen dom fattiga i Afrika få problem om inte arabvärlden hjälper till för en gång skull. Biståndet måste ändras så det blir en hjälp till självhjälp istället för att bara ösa en massa pengar över kontinenten som bara hamnar i fickorna på skurkar. Det är väl en sund inställning att man inte skaffar flera barn än man kan försörja.

Till alla "Orvras" som förfasas så är det tyvärr ibland nödvändigt att vara realistisk och inte bara se världen i röda glasögon. Vad Berit skriver om är inte att dom barn som föds nu inte är värda något utan om vilket ansvar vi i Väst har för att dom lever i armod p g a det generösa biståndet. Ett bistånd som ironiskt gör att miljontals barn föds in i fattigdom och elände. Det är nog bättre för Afrika att födelsetalen minskar och att resurserna används för att främja sjukvård, utbildning och framsteg annars finns det en risk att Afrika alltid kommer att vara den mörka kontinenten.

Ann-Marie sa...

MS: Risken för att arabvärlden skulle hjälpa dom fattiga i Afrika är mininmal. Det enda som skulle hända är att dom används som slavar, allt enligt koranen.

Nils Dacke sa...

Vägen till helvetet är som bekant stensatt med goda avsikter. Inget torde illustrera detta bättre än bidragen till Afrika sedan 60-talet.
Det uttalade syftet har varit att minska fattigdom och öka demokratin. Ingen del av världen har fått så mycket bistånd som Afrika.

Från 1960 till 2009 har Afrikas befolkning enligt officiell statistik (http://www.census.gov/ipc/www/idb/informationGateway.php)ökat med +247 %. Med andra ord är befolkningen nu 3,5 gånger så stor som då.
Trots allt internationellt bistånd är fattigdomen lika utbredd, demokratin lika sällsynt och diktatorerna lika många. Samtidigt står en stor del av befolkningen kvar på steg ett av Maslows behovstrappa.

Är det inte snart dax att dra slutsatser av en kapitalt misslyckad för att inte säga kontraproduktiv biståndspolitik, som huvudsakligen gött diktatorer och naturligtvis biståndsfrälset.

Knute sa...

Theodore Dalrymple om sentimentala humanitärpopulister

Det handlar om ulandshjälp:

Don’t give the poor a wealth of false hopes

http://universalgeni.wordpress.com/2010/08/02/theodore-dalrymple-om-sentimentale-humanit%c3%a6rpopulister/

Anonym sa...

Klarsynt artikel. Tyvärr är det så att humanism utan hjärna skapar katastrofer.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.