08 juli 2010

Den verkliga skandalen


Majs är bra till mat, men uselt som bränsle.
Energi från majs - etanol - kan inte konkurrera på marknaden med effektivare energikällor, såsom olja, om inte producenterna får pengar från regeringen för att artificiellt sänka priset på sin produkt. Detta är vad som kallas "grön energi."
Det innebär att man eldar upp våra pengar.
Nja... inte precis eldar, men det är onekligen ett mycket ineffektivt sätt och därför en förstörelse av rikedom. Våra skattepengar går inte upp i rök utan överförs till jordbrukare och politiskt anslutna ägare av etanolfabriker.
Liksom andra program som Regeringens subventionerar, är det bra för dig om du får kontanterna, men dåligt om du är den som betalar skatt, eller den som köper energin.

Kevin Williamson från The Corner har några utmärkta synpunkter.

Lite perspektiv:
Upprensningen av BP:s olje-spill har hittills kostat $3,2 miljarder.
Pengar som BP åsidosatt för att rensa upp; $20 miljarder.
Årliga kostnader av etanolsubventioner som USAs skattebetalare står för; $5 miljarder.
Etanol subventioner som går till BP i år: $600 miljoner.

Slutsatser:
Vart fjärde år subventionerar amerikanska skattebetalare BP, med ett belopp som motsvarar det högsta som BP räknar med att spendera på rengöring. Enbart detta års etanol-subventioner kommer att kompensera för cirka 20 procent av vad BP har spenderat på upprensningen hittills.
Och detta är bara ett av alla subventionerade program.

Förklara för mig igen varför "grön ekonomi" inte är en bluff.

Bankerna har betalat tillbaka sina TARP pengar, men nationen är fortfarande i chock över den räddningsaktionen.
Vad tror ni oddsen är för att energibranschen kommer att betala tillbaka en enda dollar av de miljarder vi ger dem genom "gröna energi-bidrag"?

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde subventionerna som oljeindustrin får för att leta fram olja.

Du glömmer subventionerna som samtliga länder ger för att använda olja

Du glömde att oljeindustrin hittills inte betalat ett öre för sina skador på miljön och klimatet.

Du glömde att vi inte kan fortsätta elda upp fossila bränslen - hur billigt det än är - vi måste hitta förnybara sådana.

Berit sa...

Anonym, du slänger ur dig väldigt många ounderbyggda påståenden!!!Ge mig lite kött på benen.Ang. din sista mening:

"Du glömde att vi inte kan fortsätta elda upp fossila bränslen - hur billigt det än är - vi måste hitta förnybara sådana."

Varför kan vi inte det?

Vad är det som sätter priset på en vara? Tillgången, eller hur? Om en sak är billig är det därför att det finns mycket av den.

När tillgängliga energikällor sinar går priset upp, om man följer den naturliga fria marknaden, och då lönar det sig att finna andra energikällor.
Man ska inte artificiellt, genom skatter och subventioner tvinga människor att betala för något som politiker planerar för att dra väljare och få kampanjpengar från företag (som subventioneras)

Det skapar en orättvis situation som hämmar uppfinningsrikedom. Man kan inte konkurrera med idéer och uppfinningar om vissa varor/marknader får statsbidrag

Berit sa...

Bara som ett tillägg till dina grundlöst utkastade påståenden, Anonym:

Overall, Exxon has paid $3.4 billion in fines, penalties, cleanup costs, claims and other expenses resulting from the worst oil spill in U.S. history.
...nearly 33,000 commercial fishermen, Native Alaskans, landowners, businesses and local governments have each received about $15,000

Eff sa...

Halmdockor.

Vad skulle vara skandalen? Har någon påstått att etanol är en bra _ekonomisk_ idé? Det är en bra idé ur det perspektivet att det inte lägger till någon koldioxid (eller andra ämnen) till den nuvarande biosfären.

Däremot så är det ett extremt ineffektivt sätt att ta tillvara på solenergi. Vilket inte minst märks i ekonomin. Därför finns betydligt bättre metoder att titta på, dock inte olja/kol/naturgas eftersom den använder solenergi som lagrats i ämnen som inte hör till den nuvarande biosfären...

Berit sa...

Eff, så vad är bättre? Ekonomiskt?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.