20 juli 2010

Härskarklassen är nu lyckligare än någonsinJag har precis läst färdigt artikeln som "alla" talar om just nu, "America's Ruling Class-And the Perils of Revolution (Angelo M. Codevilla)
Det är inte ofta man snubblar över något som är så läsvärt. Artikeln är lång och beskriver förhållandet i USA men man kan mycket väl i mindre skala se paralleller med hur Sveriges härskarklass också utvecklats.
Långt innan de flesta av oss var födda, uppstod en härskande klass i Amerika, som med tiden vuxit till den Leviata vi har idag. Den styrande klassen i dag är det demokratiska partiet men det finns gott om republikaner som också tillhör den härskande klassen, och inte vill förlora sin status.

Den härskande klassen producerar ingenting. Den bara tar från dem som producerar och berikar sig själva och de som de anser värdiga. De bestämmer vem som får vad. De tror de vet bättre än du hur du ska hantera ditt liv. De vill att du ska vara beroende av dem, och därmed rösta på dem så att de kan ytterligare berika sig själva och sina kumpaner. Hittills har det fungerar ganska bra för dem.

Amerika kämpar med en ekonomi som går på sparlåga och hög arbetslöshet - men tillvaron blomstrar för Washingtons styrande klass.

Den massiva utbyggnaden av regeringen under president Barack Obama har i princip garanterat en stabil arbetsmarknad för politiska, lagstiftande myndigheter och entreprenörer under många år framöver. Bostadsmarknaden och stimulerandet av det stora antalet höginkomsttagare i området, av vilka många arbetar inom politik och förvaltning, överträffar lätt marknaden för större delen av landet. Och man ser få tecken på ekonomiska problem på hotell, restauranger eller butiker i DC:s storstadsområde.

Som ett resultat av detta existerar en stor klyfta mellan det amerikanska folket och maktens högborg DC , när det gäller den ekonomiska verkligheten och uppfattningarna om ekonomin.

En ny Politico poll understryker den stora klyftan: Ungefär 45 procent av "Washingtons elit sade att landet och ekonomin är på väg i rätt riktning, medan ungefär 25 procent av den ordinarie befolkningen svarade att de upplevde det så.

Här är några citat, i översättning, som naturligtvis inte gör artikeln rättvisa men som ger en uppfattning om dess innehåll.
"Dagens styrande klass, från Boston till San Diego, formades av ett utbildningssystem som gett dem alla samma idéer och påfallande likartade riktlinjer vad gäller smak och vanor."

"Det är viktigt att förstå att den Härskande Klassen inte får sin makt genom meriter utan genom kontakter. I själva verket hittar man många som misslyckats utbildningsmässigt."

"För att ta sig in i något av Amerikas topp-universitet räcker det att ha medelmåttiga betyg om man har en attraktiv social profil. Och det är en allmän hemlighet att de college som kräver minst arbete också har de högsta medelbetygen. Det förklarar varför Obamas examensarbeten aldrig offentliggjorts. De existerar inte!"

Politiker som förlorar val eller "pensionerar sig" startar lobbying-företag.

Den Härskande Klassen tar nämligen hand om sina egna och den består av både demokrater och liberaler i New York och Washington, som är den ekonomiska huvudstaden i världen.
De arbetar inte för födan utan ägnar sig åt ideell verksamhet. De får sin förmögenhet från regeringen och fler och fler människor anställs. Människorna som bor i Washington och tillhör den härskande klassen har det bra eftersom regeringen blomstrar och frodas därför att man lever på den privata sektorns ansträngningar och arbete.

När vanligt folk protesterade mot TARP var det ingen i härskarklassen som lyssnade. I stället gjorde man kohandel bakom stängda dörrar och införde lagar och kontrakt som ingen ens läst.
Man ändrade sedan planerna från att köpa ut huslån utan täckning, till att i stället köpa upp aktier i banker och stora industrier, men vägrade att förklara varför och vidhöll sin rätt att besluta utan att svara på frågor. Det var då som det amerikanska folket började hänvisa till dem som den "härskande klassen."

Hela artikeln finns här

8 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

17 sidor som ska läsas snarast....

Ann-Marie sa...

Mycket intressant läsning, det var 17 sidor av saker och ting som jag misstänkt sedan länge. Den politiska “eliten” och byråkraterna sk-ter högaktningsfullt i vad du och jag tycker. Det har dom bevisat om och om igen. I Sverige kallas ju den offentliga sektorn i folkmun för den ofantliga sektorn. Det finns ju onekligen fog för det. Så nu kanske det är dags att vässa högafflarna och sparka ut allihop och börja om från början med långt färre av bägge sorter?!

Berit sa...

Trots att Barack Hussein Obama och hans gelikar inom Kongressen inte är särskilt populära nu är ändå allmänheten ganska jämt delade i två läger när det kommer till frågan om vad som egentligen är politikers och regeringens uppgift.

En liten del av befolkningen anser tom. att Obama-gänget inte går tillräckligt långt åt vänster och det är inte troligt att någon kan övertyga dem om att regering och byråkrati ska minskas.

Den politisk-ideologiska fastlåsningen kommer att fortsätta som den börjat till glädje för princip-fria politiker och de speciella intressen som hyr dem. Jag är rädda att Härskarklassens plundring också kommer att fortsätta och det krävs mer än "högafflar" för att komma på fötter igen. Vi kan inte rösta oss ur den här soppan.

De som sitter på grenen kommer inte frivilligt att låta någon såga av den.

Knute sa...

Den massiva utbyggnaden av regeringen under president Barack Obama går ut på att krossa kapitalismen genom att överbelasta systemet. Att säkerhetspolitiken har lagts ut på privata aktörer är ett mindre problem än Obamas ovilja att identifiera och konfrontera islamisk terrorism. Den amerikanske militärläkaren major Nidal Malik Hasan som sköt 13 personer är inte det enda exemplet på det..

Knute sa...

Bin Ladens Seek Asylum in the USA

Is the Islamic theocracy -thug-o-cracy of Iran too boring for them? Not enough stoning of adulterous females, hanging of homosexuals, not enough raping and beating to death of protesters, or blowing up unbelievers?

http://sheikyermami.com/2010/07/21/bin-ladens-seek-asylum-in-the-usa/

http://blog-dyn.tv2.dk/literally/entry377414.html

Knute sa...

Obama's on the verge of outright dictatorship

Throughout his political career, Obama has consistently declared his view that the Constitution's purposeful restraint of government power is obsolete. Since the outset of his occupation of the White House, he and his faction have signaled their intent to circumvent, undermine or simply set aside the authority of the U.S. Constitution.

http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=170609

http://blog.tv2.dk/literally/entry377402.html

Knute sa...

Beck Subtext: Obama Planning to Assassinate Tea Partiers

The Obama administration is eager to move away from a specific concern with Muslim terrorism or jihadism, which its officials define out of existence. There are no longer ´enemy combatants´, i.e. no longer jihadists taken on the battlefield, and those at Guantanamo Bay are to be released.

But, Beck, notes, there is a strange contradiction in Obama´s policies on these matters. The administration, he says, has announced that it will launch drone strikes against even American citizens suspected of engagement in terrorism. So why deny that jihadism or Muslims are the problem, Beck asks? Why at the same time announce that you can assassinate even American citizens, even far from the battlefield, in an unconstitutional denial of due process?

´The president is worried about offending radical jihadists. He’s very worried about Muslims getting randomly attacked on the streets and scooped up — which, I haven’t seen. But I also see who is feared: The angry, racist Tea Parties.

In Missouri, a report was issued for state police to be on the lookout for supporters displaying bumper stickers and other paraphernalia associated with the Constitutional Campaign for Liberty and Libertarian parties. The report categorized them as militia-influenced terrorists.

http://www.juancole.com/2010/07/beck-subtext-obama-planning-to-assassinate-tea-partiers.html

http://kommentar-dk.blogspot.com/2010/07/kortere-juan-cole.html

Knute sa...

Liberal journalists suggest government shut down Fox News! The very existence of Fox News sends Journolisters into paroxysms of rage.

http://dailycaller.com/2010/07/21/liberal-journalists-suggest-government-shut-down-fox-news/2/#ixzz0uMmWgq6d

http://snaphanen.dk/2010/07/21/journolist-gate-medlemmer-%C3%B8nskede-fox-forbudt/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.