25 augusti 2010

Att inte se skogen för bara träd


Det är vissa funktioner som drivs av staten och som jag inte alltid ifrågasätter, som vissa vägarbeten, tunnlar och broar, hus för polis och brandkår.
Det är när man skapar arbete bara för " skapandets skull", arbeten som skulle "ge anställning" , eller "öka välståndet i samhället", som jag undrar.

På flera ställen runt Atlanta ser man dessa skyltar som sattes upp i våras och som nu bara sitter där fast allt arbete sedan länge avstannat och är bara halvfärdigt.
862 miljarder dollar har öronmärkts för American Recovery and Reinvestment Act.
Förr i världen när det var vägbyggen på gång skrev man alltid "Your tax money at work" men nu aktar man sig för det. Man försöker i stället att få det att framstå som att det är Obamas gåva till oss.

En bro som byggs för att lösa trafik- eller transport-problem och som omedelbart kan tas i bruk kan väl anses berättigad, men när man måste uppfinna projekt är något galet.
Ett argument för ett brobygge är att det skapar jobb, låt oss säga 600 under ett år. Man hävdar att det är arbetstillfällen som annars inte skulle ha existerat.

Så långt är vi alla ense, eller hur? Men varje slant som används till brobygget tas från skattebetalare. Om bron kostar 1 miljard dollar är det 1 miljard som tas från skattebetalarna och som de kunde ha använt till annat som de behövde bättre.
Man kan därför påstå att varje arbetstillfälle som skapades genom bro-bygget tog ett jobb från den privata sektorn.

Det är lättare att se gubbarna som arbetar på bro, det är svårare att se de arbetstillfällen som aldrig uppstod därför att pengarna gick till bron i stället.
Vi fick fler brobyggare och färre affärsbiträden, frisörer, bilmekaniker, radiotekniker....

Det är lätt att se bron och påpeka att den är så storslagen att inget privatkapital kunde ha åstadkommit den och därför har samhällets välstånd ökat genom detta projekt.
Att det är privatkapital genom skatter, som stått för kostnaden, eller lånade pengar som måste betalas tillbaka genom skatter, tänker man inte på.
Det är också svårt att se de badrum, telefoner, hus, datorer, möbler, motorsågar....som aldrig tillverkades.

Exemplet med bron är enkelt, det är stort och iögonfallande.
Det finns tusentals projekt som drivs med samma argument att "de skapar ju jobb åt folk" och det är tillräckligt som motivering. Det verkar också som att ju mer slöseri det handlar om, ju större och kostsammare ett projekt är, desto fler "arbetstillfällen" skapar det.

Bara skyltarna som den ni ser på bilden beräknas kosta 200 miljoner. Staten har lovat presentera exakta siffror den första september.


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.