26 augusti 2010

"I speak Jive"

I Washington, DC, utfärdade en taxi-samordnare (som själv är svart) ett råd angående säkerhet, där hon uppmanade stadens 6.800 taxichaufförer att vägra ta upp passagerare "som ser farliga ut".
Hon beskrev "farlig" som en ung svart kille ... med skjortan hängande längre ner än jackan, säckiga byxor och tennisskor som inte var snörda.

Ingen människa tror att varje ung svart grabb utgör ett hot mot taxichaufförer, men i Washington DC och andra städer finns det ett starkt samband mellan ras och risken för rån och mord.
Reaktionen från media och akademia var naturligtvis fördömande och man kallade det rasprofilering. Jag tror att vi missförstår motivet hos en taxichaufför som inte tar upp en svart kund om vi använder rasism som enda förklaring till hans beteende. Det kan naturligtvis vara rasism, men det kan lika gärna och mer sannolikt, vara ren självbevarelsedrift. En rädsla för rån, mord eller att bli ombedd att köra till ett farligt grannskap

Under det första året i USA hade jag problem när det gällde att förstå den "dialekt" som man kallar Jive och som många av de unga svarta talar. Jag hade viss erfarenhet av det man med ett finare ord kallar Ebonics i Kalifornien, men här i Atlanta är det också "södern-influerat" vilket gör det ännu svårare.
De som talar dialekten är mestadels svarta unga som hoppat av skolan och som inte har ett jobb. Därför att de har brister i utbildningen och inte talar riktig engelska har de också svårt att få ett jobb..
Ebonics är ett val. Man väljer det för att skilja sig från vita.


DEA i Atlanta söker nu tolkar, 9 stycken, som talar flytande Ebonics och som kan översätta inspelade samtal från förhör med knarklangare.
De kanske kan anställa de som de arresterar?
Jag undrar hur mycket de betalar?

Ebonics beskrivs som folkspråks-engelska; "en blandning av engelska ord med afrikansk struktur" men alla som har pratat med en person från verkliga Afrika vet att de inte alls talar så. Är DEA rasister om de bara anställer svarta tolkar? Borde de inte kvotera in några vithåriga gamla damer också? Sk. positiv särbehandling.

Bara som ett smakprov kan ni lyssna till denna inspelning från ett radioprogram som jag hörde för många år sedan och som någon senare satt bilder till.
9 Kommentarer:

Everts sa...

Afrikansk struktur? Inte är de språkvetare iallafall. Det finns inte ett afrikanskt språk, det finns hundratal om inte tusental...

LP sa...

@Everts

Utan att vara ett enda dugg insatt i ebonics, så måste jag ändå yttra mig ang strukturer.

Strukturer kan vara liknande även om man jämför mellan helt olika företeelser. Att det finns flera olika språk på den afrikanska kontinenten vet nog de flesta som genomgått lågstadiet. Att dessa språk kan vara besläktade med varandra, och därmed också delvis vara strukturellt uppbyggda på liknande sätt, vågar jag nog chansa på. Fast jag vet inte. De kan ju alla vara totalt olika strukturellt, men det förefaller extremt osannolikt.

Hur som helst, inledningen av Berits text är ju mycket intressant. Man får helt enkelt inte se vissa mönster eftersom de är politiskt känsliga. Vi ser detta då det gäller vissa typer av feminism, man förnekar helt enkelt att det kan finnas skillnader för man vill inte att det skal finnas skillnader. Man tror alltså inte att folk kan skilja på vetenskapliga fakta, och de moraliska/etiska ställningstaganden man måste göra.

Vi ser det då det gäller vissa invandrargruppers brottslighet. De flesta har säkert följt debatten mellan Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman på sistone ang detta - Schyman kan mycket väl se och belysa mönster då det gäller mäns (dåliga) förhållningssätt till kvinnor, men då Jimmie bryter ned resonemanget och försöker identifiera vissa subgrupper som är särskilt problematiska, tar det stopp. Varför, jo för att de subgrupper som kan pekas ut består av personer som tillhör Schymans "untouchable people", alltså invandrare från MENA-länder.
Det finns flera exempel.

Dessa intellektuella tabun är inte nyttiga. De främjar ett ovetenskapligt sätt att betrakta omvärlden och detta politiserade synsätt har tom gjort intrång på de platser där man borde sky sådant som pesten, alltså på högskolor och universitet. Vi är på väg at skapa en ny människoras, homo politicus correctus, och detta innebär på lång sikt döden för varje fri, genialisk och intressant tanke. Vi degenererar intellektuellt och kulturell till att endast vara röstboskap av dummaste sort.

LP sa...

Rolig video förresten!

Kommer att tänka på den Brittiska motsvarigheten Vicky Pollard som skapats av Little Britain-killarna. Kolla här tex, extremt kul:

http://www.youtube.com/watch?v=uLd3-cfLlvU&feature=related

Ann-Marie sa...

"Boo" är inte namnet på en person, utan ett slanguttryck (Ebonics) bland svarta för god vän, eller flickvän.
http://www.urbandictionary.com/define.php?page=12&term=ebonics

Everts sa...

SD:s undersökning är högst ovetenskaplig på alla sätt och vis. Sen att de inte undersökte alla fallen är märkligt. EN sak kan man med säkerhet säga. 99% av alla gärningsmän är just det, män. Kasta ut alla männen och kriminaliteten kommer sjunka till närmare noll.

LP sa...

@Everts

Din logik är, på ren svenska, fullständigt superkorkad.
Det har funnits män i Sverige så länge det har funnits människor. Svenskarna har så länge nationen existerat, bestått av ungefär 50% män. I området som fanns innan nationen Sverige bildades, rådde samma förhållande. Gruppen "man" är, vare sig du vill det eller ej, alltså en helt integrerad del i det vi kallar Sverige. Detta kan såklart ändras, men sådana spekulationer är inget annat än ren science fiction.

Hur är det då med vissa invandrargrupper som bevisligen är överrepresenterade då det gäller överfallsväldtäkter, tex Nordafrikaner? Har de funnits här lika länge som det funnits män? Skulle Sverige upphöra att vara Sverige om de försvann eller om deras närvaro starkt begränsades? Skulle samhället kollapsa? Tror inte det va...

Statistik från annat håll än SD:

http://www.realisten.se/2010/08/24/majoriteten_av_valdtakterna_begas_av_invandrare/

Och snälla du, avförda den inte pga dess avsändares identitet, det är mycket fördomsfullt och ovetenskapligt att göra så. Motbevisa istället. Du skulle ju göra alla en stor tjänst om du korrigerade felaktiga fakta!

Robert sa...

Detta måste väl vara många politikers drömgrannar

http://www.youtube.com/watch?v=ZhKewS_LSsU&

Ha så kul:D

Johan Y sa...

@Everts och om vi väljer urvalsgruppen människor och slänger ut/tar död på allihopa, som de extremistiska miljövännerna, så kommer vi åt 100% av våldtäkterna.

Man kan förstås välja grupper på olika sätt och faktum är att man nog bör göra det. Som Evert säkert vet görs det många stora insatser mot mäns våld mot kvinnor. Varför inte arbeta med andra riskgrupper parallellt?

Det finns generella problem att arbeta med på mansnivå och det finns andra generella problem att arbeta på muslimska män nivå. Intelligenta människor kan separera dessa och se att det går att arbeta med olika målgrupper parallellt. Inskränkta människor är rädda för att tala om problem.

Johan Y sa...

Förresten om ämnet. Om ungdomar väljer att klä sig som kåkfarare och gängmedlemmar får de självklart ta ansvar för det. Det har inte med ras att göra för de kan ta ansvar för sin klädsel och vilka associationer den ger. Svarta män föds inte med gängklädsel.

Själv anpassar jag klädsel efter vad som passar olika sammanhang. Jag uppskattar hip-hop kulturen men har inte säckiga kläder och taggar väggar i styrelserum.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.