09 augusti 2010

Så här kan man tysta bloggarna

USA:s regering försöker stifta lagar för att stoppa bloggarna och Google censurerar, men nu har man kommit på ytterligare ett sätt att tysta de som anses farliga.
En advokat vid namn Steven Gibson har genom sin advokatbyrå Righthaven LLC köpt upp copyright från tidningar och stämmer sedan bloggare om de återger tidningsartiklar eller delar av dem.

Det finns en lag som man kallar "Fair use" som i stort går ut på att om någon använder det andra har skrivet, utan syfte att tjäna pengar på det och det inte skadar marknaden för den ursprungliga skaparen så är det tillåtet. Också om det används i utbildningssyfte kan det betraktas som "Fair" och inte som en överträdelse.

Hittills har Gibson stämt närmare 90 bloggar, många av dem vanliga "hemmabloggare" som inte tjänar en cent på det de plockar ihop och skriver om. Precis som vi här.

Även om bloggaren har rätt och inte bryter mot lagen är det dyrt att skaffa advokat och försvara sig inför domstol, så många väljer att komma till någon form av ekonomisk uppgörelse i stället för domstol.

Här är en lista på de som stämts hittills.
Det verkar som man fokuserat på bloggar om vapenlagar, marijuanalagar och spel.

En av bloggarna som anklagats är Clayton Kramer med bloggen Armed Citizen. Han stängde under en tid, men är nu tillbaka igen och redo att slåss för sin sak.
Det har varit ganska tyst om detta på nätet tidigare, men Clayton förklarar vad det är som pågår.

Bloggen Before it's News har tittat närmare på advokaten Steven Gibson och funnit lite "egendomliga" sammanträffanden.
Gibson är från Chicago och studerade juridik där samtidigt som Barack Obama. Innan han startade sin egen firma arbetade Gibson för en advokatbyrå kallad Sidney Austin.
Gissa vem som också arbetade där samtidigt?
Michelle Obama!

Och gissa vad hon och Gibson arbetade med?
Copyright-lagar!

Och inte nog med det, Vita Husets copyright-tzar, Victoria Espinel arbetade också på samma firma.

Det är väldigt lätt att misstänka att detta är en koordinerad attack från Vita Huset. Många av de webbsidor som har uppgifter om Obamas samröre med Gibson har helt plötsligt stängt och detta är vad man ser:
SORRY - YOUR IP ADDRESS HAS BEEN BANNED

Några av de bloggar som finns på listan befinner sig politiskt långt ute på Obamas vänsterkant. Är de bara en rökridå?

Det luktar skunk om detta! Fortsättning följer.


5 Kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

I den för några år sedan populära tv-serien Angel figurerade en "law-firm" från helvetet bokstavligt talat. Den hette Wolfram & Hart. Detta verkar vara verklighetens motsvarighet.

Crille sa...

Detta är oerhört skrämmande. Det är dessutom prejudicerande för andra länder. Sverige går nog gärna i dessa ledband för att kunna stänga ned "misshagliga" bloggar.

Naivtive sa...

Det gäller att uppskatta det fria ordet så länge det finns är fritt. Mot det mesta brukar komma motmedel. Obamas gloria har för länge sen ramlat om halsen på honom. Det är inget halsband det är en snara.

Ann-Marie sa...

Innan vi vet ordet av har alla bloggar stängts ner. Bloggosfären är en nagel i ögat på politikerna.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Det är nog nte bara fråga om nedstängningar. Det är inte nog för dem. Det ehövs e rad prejudicerande åtal också för att täppa till käften på folk.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.