21 augusti 2010

Smygsocialisering

Tidigare generationer amerikaner var medvetna om att ordet socialism beskrev ett politiskt system som innebar en begränsning av personlig och ekonomisk frihet.
För många amerikaner i dag betyder det bara ett alternativt ekonomiskt system, en sorts blandad ekonomi. De tänker på Europa, med dess vackra byggnader och, tills nyligen, höga levnadsstandard.

Samma amerikaner gör ingen koppling till Sovjetunionen och Gulag, eller nazisterna och koncentrationsläger, eller Nordkorea och deras koncentrationsläger, eller kubanerna och deras politiska fängelser, eller Kina och deras politiska slavarbete.
Om man påpekar detta säger de att det handlar om kommunister och det är skillnad.

Om man håller fast vid en, i och för sig riktig definition av socialism där staten har fullständig äganderätt till produktionen, missar man de många sätt som Obamas politik passar in på den modell som socialister kallar en "övergångsperiod" (dvs. en plan för att uppnå en mer fullständig socialism på lång sikt).

Man skulle kunna tro att amerikanerna, genom sina protester mot Obama/Demokraternas agenda, har visat att de hatar socialism. Men jag pratar bara om ord.
De säger att de hatar "en stor överväldigande regering", eller skatter, eller statlig ineffektivitet, eller för mycket statliga utgifter, men de kommer att vara helt blasé inför "socialism". Ordet har förlorat sin makt. Att säga att Obama är socialist möts med en axelryckning.


En kortfattad beskrivning av vad Stanley Kurtz säger i sin bok, Radical-in-Chief.

----------------

Amerikanska politiker liksom svenska, tror på oändliga möjligheter för den privata sektorn att finansiera en ambitiös social agenda, antingen genom höga skatter, mandat, förordningar eller andra former av statliga interventioner.
Det mest realistiska hoppet i USA är att Republikanerna, som inte heller är så mycket bättre när det gäller finanspolitik, får så många röster att de kan åstadkomma förstoppning i systemet, så att inte så mycket händer. Att göra "ingenting" i dagens läge är bättre än allt Obama har att komma med.


1 Kommentarer:

Knute sa...

Delirious with moonbattery, some Obamunists want their mediocre Marxist messiah's face on the $1 bill.

http://www.moonbattery.com/archives/2010/08/moonbat-money-i.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.