19 augusti 2010

Tills välfärdsstaten skiljer oss åtVarför väljer så många från ett konservativt sunni-muslimskt land att plötsligt skilja sig när de kommer till Norge?

Många somalier är skilda enligt norsk lag, men gifta enligt islamisk lag. På så sätt kan de få socialbidrag som ensamstående mödrar, något som vid många barn utgör betydande belopp.

Detta får tragiska följder för många familjer. Den fiktiva skilsmässan är inte bara ett pappersbedrägeri. Av rädsla för oanmälda besök från socialförvaltningen lämnar ofta mannen hemmet under dagen, och många somaliska män söker sig till khat-miljön.

Det påminner om den fattigdomsfälla som generösa trygghetssystem skapade för afroamerikaner i USA. Antalet socialklienter fyrdubblades mellan 1960 och 1973. En viktig orsak var att de sociala programmen hade flera perversa incitament som belönade skilsmässor och jagade fäder ut ur hemmet.

Den norska utvecklingen speglar amerikansk utveckling, men 60 år senare och med en betydligt mer rymlig social budget.


Läs också Berits inlägg Bidragsfällan

3 Kommentarer:

Hjalbert sa...

Inte så ovanligt att t ex araber importerar den ena kusinen efter den andra och gifter sig och skiljer sig och får en massa barn och varken mannen eller fruarna behöver jobba.

gäster sa...

Sverige tar emot 30 procent av Europas samlade andel av FN:s kvotflyktingar, 1900 st i år (2011)

http://kentekeroth.se/2011/02/09/skara-ner-pa-kvotflyktingarna-ocksa/

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.