01 september 2010

Arbetslös? Gör dig inte besvär.

De få företag som nyanställer nu har så enormt många sökande att välja mellan att man redan från början skriver i annonsen att de bara är intresserade av personer som redan har ett arbete.

"Icke-anställd tas inte i beaktande" eller "måste vara anställd för närvarande" anges som villkor.


Sony Eriksson här i Georgia tex. angav detta i sin annons men tog bort den meningen när journalister började ställa obekväma frågor. Det betyder emellertid inte att kravet ändå finns där och det bryter inte mot någon lag.

En av de första frågorna som en "värvare" ställer gäller nuvarande anställning och om personen i fråga är arbetslös säger man , "Vi hör av oss."

När någon blir avskedad från sitt arbete finns ju alltid misstanken att det berodde på bristande prestationsförmåga . Med så många personer på marknaden att välja mellan behöver man inte anstränga sig att ta reda på om så var fallet, man utesluter personer i riskzonen redan från början.

Ersättning för arbetslösa utbetalas normalt under 26 veckor men har med hjälp av stimulerings-pengar förlängts i omgångar. För närvarande, under den tid som man kallar "The Summer of Recovery ", har ersättningstiden förlängts till 99 veckor.

Ett växande antal ekonomer menar att förlängningar av ersättningen är det värsta som kan hända en arbetslös. Allt det åstadkommer är att människor kommer att vara arbetslösa längre.

"Om man får underhåll för att hålla sig borta från arbetsmarknaden kommer många att göra just det."

En fjärdedel av alla arbetslösa har varit det under mer än ett år nu och i konkurrensen om jobb finns risken att det betraktas som negativt.
En person som inte har jobbat på länge kan ha tappat både arbetsdisciplin och förmågan att samarbeta.

Arbetsgivare är intresserade av "Gogetters", personer som är kreativa och företagsamma, och sådana hittar i allmänhet jobb snabbt.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.