05 september 2010

Ett hem för de modiga?

Mycket förenklat kan man säga att debatten om moskén vid Ground Zero är en konflikt mellan två motsatta värderingar - Amerikas religionsfrihet gentemot hänsynen till offren från September 11.

Enligt denna hårddragning är man islamofobisk rasist om man motsätter sig bygget just där, och den som favoriserar är fullständigt okänslig inför den smärta och förlust som drabbade familjerna.

Daniel Gordis säger emellertid att vi kan lära oss från israelers erfarenhet, att saker och ting är mer komplicerade än så.

Du behöver inte vara islamofob för att oroas av bygget. Det första du måste lära dig, för att vidta nödvändiga åtgärder för självförsvar, är att erkänna att någon är beredd att döda dig.

Ordet 'Fiende' är laddat. Det tas som en anklagelse, fast det är fakta. Det är människor som vill förstöra den israeliska staten och döda människorna där. De söker inte vänskap eller förståelse, de strävar efter förstörelse.
Samma sak gäller i Amerika.

Det är OK. att säga att 'Amerika inte är i krig med Islam'; att påpeka att de flesta muslimer inte är terrorister och att många amerikanska muslimer är moderata, men det räcker inte eftersom USA är i krig och dess fiender är muslimer.
Politiskt korrekta hårklyverier riskerar att amerikanerna fastnar i denna enkla schablon. Det spelar ingen roll hur många procent av världens muslimer som vill förstöra Amerika.
Faktum är att det finns tillräckligt många av dem för att göra USA: s flygresor avskyvärt obehagliga och framför allt, tillräckligt många av dem för att iscensätta attacker mot USA.
Fort Hood massakern, bombförsöket vid Time Square och Kalsongbombaren är tillräckliga bevis. Vi kan stå inför ett nytt September 11 när som helst.

USA:s framtid är under attack men Amerika vill inte erkänna det. Obama har sänt ytterligare 30,000 soldater till Afghanistan men han säger i samma andetag att han ska ta hem dem igen i juli.
Tänk er att Franklin D. Roosevelt förklarat krig mot Tyskland och sedan lagt till att kriget skulle vara slut inom ett eller två år? Man skulle ha förlorat.
Amerikas ledare förstod på den tiden att om nazisterna vann skulle den värld vi var vana vid, vara över. Valet var att stoppa nazisterna eller gå under.
USA står inför samma dilemma nu - är man villig att tillintetgöra de som vill förstöra landet- eller gå under?

Iran står på tröskeln till att bli ett kärnvapenland. Irak var i bästa fall ett "icke-misslyckande." Kampen mot talibanerna och al-Qaida kan ta år eller årtionden, och kan kräva många offrade liv om vi ska vinna.
Men Amerika är trött på krig. Obama planerar redan att ta hem trupperna. Ordet "terrorist" är tabu eftersom det anses "politiskt laddat." Man vill helt enkelt att konflikten ska ta slut.

Islams ledare gör det helt klart att de vill se en värld under Islam och Amerikas frihet ersatt med "muslimsk moral".
Det är inte lika klart om Amerika är villigt att slåss- att dö och döda- för att skydda sin frihet.

Av större betydelse än moskén vid Ground Zero är om Amerika är berett att rusta sig för den sorgliga kamp som väntar.
Det återstår fortfarande att se om Amerika kommer att göra vad man måste för att garantera överlevnaden av de värderingar som man nu debatterar.
Amerika kan bara förbli "Land of the free", om man också förblir "Home of the Brave".


16 Kommentarer:

Berit sa...

Patrick, om du motiverar/förklarar ditt påstående kan resonera om saken. Lite underbyggt med logiskt resonemang kanske?
Är du kapabel till det?
Någonting som visar att du läser annat än Pelle Svanslös

Anonym sa...

Ett muslimskt kulturcentrum i närheten av Ground Zero, varför inte en kyrka/synagoga i Mecka?

Berit sa...

Eftersom Obama har uttalat sig om att religionsfrihet är så viktig tycker jag att han ska föreslå det till saudiaraberna

Oskar sa...

"Islams ledare gör det helt klart att de vill se en värld under Islam och Amerikas frihet ersatt med "muslimsk moral"."

Analogt bör Västs ledare göra det helt klart att de vill se en värld utan förtryck och den islamiska världens tankeförbud ersatt med religionsfrihet.

Dessvärre kan vi inte se några krav ens på stater som skulle kollapsa utan närvaron av västerländska trupper och västerländskt kapital. Väst medverkar på så vis till islams förtryck i såväl Afghanistan som Irak. Även andra länder är beroende av västvärldens godkännande. Vad skulle t ex hända om USA plötsligt och permanent drog in sitt stöd till Egypten och Saudiarabien?

Revert sa...

Försök förstå världen nu. Obama kan inte bestämma vad som händer i Saudi-Arabien eller i Umeå. Han kan bestämma över saker i USA. Han kan inte bestämma att man skiter i vissa lagar och regler och det kan ingen annan i New York heller. Lagen är lika för alla, även muslimer. Det är det som gör USA till "The home of the free", men om döda människors släktingar ska bestämma så kommer landet bli "the home of the arbitrary".

Denna demonisering och hets mot islam som ni håller på med är vämjelig. Obehaglig på många plan.

Berit sa...

Revert säger: "Han kan inte bestämma att man skiter i vissa lagar och regler och det kan ingen annan i New York heller. Lagen är lika för alla, även muslimer."

Om det är vad du tror lever du på en annan planet än vad vi andra gör! Det är just vad Obama med anhang, borgmästare Bloomberg etc. bygger hela sin karriär på. Att slingra sig undan befintliga lagar!

Vi demoniserar INTE islam. Det är anhängare av den politiken/religionen som uppträder som demoner och hotar att förgöra och ta över västern-civilisationen.

Läs artikeln igen, det handlar inte om byggnadslov, det är mycket större än så.
På tal om lagar och regler....tror du att en porrklubb skulle få bygga intill en skola ?
Hur kommer det sig att jag inte kan bygga vad jag vill vart jag vill?

Om muslimer är så goda och kärleksfulla som vissa klamrar sig fast vid att tro borde de inte visa sin vänlighet, hänsyn och förståelse för "döda människors släktingar". De skulle få många fler poäng hos hela det amerikanska folket om de gjorde det.
Så varför Revert, tror du att man inte gör det?


Det är enormt mycket av det som händer i USA som påverkar både Umeå och Saudies

Revert sa...

Du kan ju inte jämföra en porrklubb med ett muslimsk center. Det var den dummaste liknelse jag hört.

Berit sa...

Du missförstår mig Revert.
Vad jag syftar på är att det finns byggnadsnämnder och bestämmelser, man får alltså inte bygga vad man vill och var. En porrklubb skulle aldrig få tillstånd att bygga bredvid en skola. Det passar sig inte.
Det passar sig heller inte att ett muslimskt center bygger vid GZ. Det handlar om hänsyn och respekt och om att här har muslimer en möjlighet att visa just det. Hänsyn och Respekt!
Så varför tror du att det är så viktigt för muslimer att bygga just där????

Ann-Marie sa...

Revert; varför kan man inte jämföra en porrklubb med ett muslimskt center? Porr lär vara en "religion" för vissa människor.

Johnny sa...

Islam har inget i väst att göra, återvandra alla muslimer och riv alla moskéer.

Revert sa...

Du får inte bygga en porrklubb bredvid en skola för det står i lagen. Du får bygga ett muslimskt center två kvarter från ground zero för det står i lagen. Hänsyn och respekt? Guantanamo? Är det hänsyn och respekt? USA har härjat runt och haft ihjäl långt mycket fler människor än vad 9/11 terroristerna gjorde.

De hittade ett ställe på manhattan som de köpte. Därför vill de bygga där?

Ann-Marie: Ditt hus kan jämföras med en porrklubb. Eller?

Berit sa...

Revert, dina svar visar att du inte förstår, men det är väl inte att begära.
Vad har Guantanamo med det hela att göra? Muslimer har redan ett bönerum där eftersom de som sitter där är just muslimer!!! Och de har hamnat där därför att de följt vad imamer och koranen präntat i dem. Duh!
Vill de bygga en moské där också!

Det finns en anledning till att stater har lagar om vad man får bygga och hur det ska se ut. Anledningen till det är att man bedömer vad som är passande och man grundar sig bl.a. just på hänsyn och respekt.
Muslimer har inte nekats att bygga sina hundratals moskéer på alla andra ställen i landet. Vi har en mastodontbyggnad här mitt i Atlanta, ingen stoppade det.

Du undviker systematiskt och konsekvent min sista fråga:
Så varför tror du att det är så viktigt för muslimer att bygga just där????

Ann-Marie sa...

Revert; du är ganska rolig du i din infantilitet! Håller med Berit, du har noll koll på saker och ting.

Berit sa...

Oförskämd kan du tydligen vara Revert, vilket jag inte ser någon som helst anledning att lägga ut, men svara på min fråga är du inte kapabel till.

Revert sa...

För att de är onda djävulsdyrkare som vill äta amerikanska småbarn. Nöjd Berit?

Berit sa...

Ja, jag är nöjd. Ditt svar avslöjar lika mycket som att du tidigare undvek att svara. Du vet precis vad det handlar om.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.