08 september 2010

Hur läsa Koranen?

Bild: Islamic School in Nottingham, England

En viktig förutsättning för att integrera muslimer i väst är att de lär sig att läsa Koranen som en öppen bok. Koranen läses i dag på ett sätt som gör att de avlägsnar sig från världen omkring dem, säger Hein Heinsen:

"Kanske västvärldens kulturella styrka härrör från treenighetsdogmen. Förhållandet mellan en Gud och de tre: Fadern, Sonen och Anden, kommer aldrig att lösas.

Och blir det inte heller i Bibeln. Härav kommer en dialogisk läsning. Det innebär att en text säger något om mitt liv och mitt liv säger något om texten.

I kristendomen avgör den enskilde själv vad som står i texten. Det var det Luther kallade: "Det allmänna prästadömet". Bibelkritik har en tradition av 500 år. Korankritik finns inte.

Den franska antropologen Claude Levi Strauss, som inte kan anklagas för främlingsfientlighet, skriver i boken "Tropisk Elegi" att muslimer ersätter verkligheten med en bok, ju mer de läser Koranen, ju mer är de förlorade för den här världen.

Texten läses bara i en riktning. Från bok till världen. I västlig mening läser de inte. Den enskildes erfarenhet säger ingenting till texten. Muslimen läser inte dialogiskt. Han läser som funktionella analfabeter läser.
För muslimer är det inte viktigt att Koranen blir förstådd."

2 Kommentarer:

Knute sa...

"Koranen som än idag följs av obildade enkla människor runtom i världen är källan till terrorism, våld, mord och massmord i alla världsdelar.

Deras primitiva världssyn har inte ändrats på över tusen år eftersom religionen inte tillåter omtolkningar eller en modernisering av Koranen."

http://twoinvandrare.blogspot.com/2010/09/branna-koranen-lustigt-upptag-med.html

Anonym sa...

Det är nog inte koranen,utan vidskepliga kulturer som är faran.Precis som bibeln.Vidskepliga analfabeter går ju på vad som helst?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.