Ett synnerligen sofistikerat virus, skapat för att attackera program som används i avancerad infrastruktur, har rönt stor uppmärksamhet bland experter på datasäkerhet.
Ny information om dess konstruktion och funktioner har avslöjats, tillsammans med spekulationer om att det skapats för att störa Irans nukleära program.
"Det är den mest komplexa malware vi sett under de senaste fem åren", säger Nicolas Falliere, en kod-analytiker på bevakningsföretaget Symantec. "Det är första gången som ett virus inte är ämnat för att stjäla kreditkortsdata eller annan privat information. Det angriper i stället verkliga processystem. "
Detta Stuxnet virus, som upptäcktes i juni och har smittat mer än 100.000 datasystem över hela världen, är utformat för att attackera Siemens Simatic WinCC SCADA-system. SCADA-system, är program installerade i oljeledningar, kärnkraftverk, energibolag och tillverkningsanläggningar för styr-och reglerteknik.
Viruset avslöjades av VirusBlokAda, ett okänt bevakningsföretag från Belarus som hittade det på datorer som tillhör en kund i Iran - det land där majoriteten av angreppen skedde. En första analys antog att viruset bara var avsett för att stjäla information, men nu anser man att det är skapat för att sabotera och det är så sofistikerat och välutformat att man utgår ifrån att något lands regering ligger bakom.
Ralph Langner, som arbetar för ett IT-säkerhetsföretag i Tyskland tror att Bushehr-kärnkraftverket i Iran var målet för Stuxnet, men han presenterar inte många bevis som stöder denna teori.
Men information som offentliggjorts av Federation of American Scientists i USA visar att någonting faktiskt kan ha hänt med Irans nukleära program. Statistik från 2009 visar att antalet centrifuger i drift i Iran mystiskt minskat från cirka 4.700 till cirka 3.900, med början ungefär samtidigt som en nukleär olycka skulle ha ägt rum, enligt Wikileaks .
Wikileaks beslutade att offentliggöra händelsen sedan nyhetsbyråerna började rapportera att chefen för Irans atomenergi-organisation plötsligt hade avgått av okänd anledning efter 12 års tjänst.
Ett annat tyskt bevakningsföretag GSMK, anser det mer sannolikt målet i Iran var en anläggning i Natanz. Bushehr-reaktorn är utformad för att utveckla atomenergi som inte används för vapen, medan Natanz är en anläggning vars syftar är att anrika uran och därför utgör en större risk för att producera kärnvapen.
Om Iran var målet, misstänks USA eller Israel vara de troliga förövarna - båda har kompetens och resurser att producera komplicerade sabotageprogram som Stuxnet. År 1981 bombade Israel Irans Osiraq kärnreaktor. Israel tros också ligga bakom bombningen av en mystisk anläggning i Syrien 2007, vilket man tror var en olaglig nukleär anläggning.
Tänk om man uppfunnit ett effektivt sätt att förstöra Irans möjligheter att tillverka atomvapen utan att behöva bomba landet?
Sammandrag av en artikel som finns här.
24 september 2010
Intressant
Upplagd av
Berit
kl.
fredag, september 24, 2010
Etiketter: Berit
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 Kommentarer:
Är denna info korrekt så är det en utomordentlig metod..
Jag tycker vi sänker sveriges möjligheter att tillverka atomvapen genom att bomba landet. Det är redan bevisat att tillfället gör tjuven, så tekniskt sett betyder ju det att sverige indeed ligger i farozonen för att börja producera illegala kärnvapen. Nato, skicka hit några Stealth och börja släpp... Stockholm först, esn göteborg. Ringhals och oskarshamn blir primära mål.
http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jam2yTGb8W1t53gQ6S-RbSquSmiAD9IFORD00
Worm hits computers of staff at Iran nuclear plant
I viruskoden finns en fil som kallas Myrtus. Detta skulle kunna syfta på Ester i Gamla testamentet vars hebreiska namn är Hadassah, vilket i sin tur betyder Myrtle (myrten).
Vissa IT-experter hävdar att Israel vill skicka en varning till Iran samt andra stater (Indien, Pakistan Indonesien) som också har drabbats av det extremt intelligenta viruset. Men andra menar att filnamnet är en slump eller att virusskaparna helt enkelt vill ge Israel skulden för allt.
http://www.nytimes.com/2010/09/30/world/middleeast/30worm.html?_r=2
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=228196
Skicka en kommentar
Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.