06 september 2010

Låt husmarknaden kraschaElva miljoner husägare i USA är på väg att ge upp och lämna sina hem. De är skyldiga mer än vad huset är värt och det tar nu i genomsnitt mer än ett år att sälja ett hus. Försäljningen har sjunkit med 26% under senaste året.
I korta drag är bakgrunden att sedan 2006 har staten legat bakom säkerheten för huslån till människor med dålig kredit och som inte heller haft något sparkapital, utan lånade hela summan till låg ränta. 12 % av dessa köpare klarade inte ens av att betala under första året Efter ett par år skrevs lånen om, räntan höjdes, fler människor kunde inte betala och bubblan sprack.

Eftersom ingen tycker att dessa köpare har ansvar för sina egna beslut och handlingar, var det naturligtvis statens fel att de skrev på lånen och ett stort misstag skulle "rättas till" med fler statliga misstag.

Under de senaste 18 månaderna har man dukar upp alla möjliga och omöjliga program man kan tänka sig.
Skatteåterbäring;
omskrivning av lånen till avbetalningar man utgick ifrån att låntagarens budget borde klara; lägre ränta;
nya statliga lån så att husägaren kunde behålla huset .
Målet var att stabilisera marknaden tills ekonomin blev bättre.

Hela idén med de två statliga institutionerna Freddie Mac och Fanny Mae var att utöka möjligheterna till huslån och uppmuntra folk att köpa egna hem. Det finns naturligtvis människor som mist sina jobb och som därför inte kan betala lånen på huset, men en stor mängd av de berörda här, borde inte äga hus överhuvud taget. De ska hyra sina bostäder.

En typisk amerikan har kreditkortsskulder upp över öronen och det tillsammans med månadsavbetalningar på hus som de knappt har råd med bäddade för katastrof.

Nu är det tal om fler "räddningsprogram". Kredit på 8,000 dollar för förstagångsköpare; mer skatteåterbäring, vilket egentligen är en gåva eftersom 47 % av hushåll inte betalar inkomstskatt och de husägare som är i knipa tillhör inte den inkomstgrupp som betalar skatt. Förra gången kostade det de verkliga skattebetalarna 30 miljarder.

Vi hör mer protester nu. Fler ekonomer som säger, "Låt bli att ingripa, låt marknaden ha sin gång". "Två fel gör inte ett rätt"
Alla dessa hjälpprogram har förvärrat situationen. Det är som att sätta plåster på en cancersvulst.
Det enda som kan rädda ekonomin och de arbetslösa är sänkta skatter och minskade regeringsutgifter och bidragsprogram.


Bilden är från ett hus i vårt grannskap.


1 Kommentarer:

Anonym sa...

Det kommer att bli så här i Sverige också. Ungdomar köper hus för 3 miljoner och lånar alltihopa. Sedan blir en av dem arbetslös och vad händer då? Jag tror att detta att alla skall ha egna hem d.,v.s. är ett sätt att få människor knutna till bidragssamhället, göra dem beroende av staten.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.