29 september 2010

Nordkorea och miljöförstöring

Pappa Kim Jong-il sägs vara sjuk på fler ställen än i huvudet och har utsett sin yngste son till sin efterträdare och gjort honom till general för armén, vilket är den fjärde största i världen.

Nordkorea har inte fått den mediauppmärksamhet de förtjänar. Landet har 21 till 23 miljoner invånare och en militär bestående av 1,2 miljoner soldater. Armén utgör 5% av befolkningen men konsumerar 40% av landets BNP.

En tredjedel av befolkningen svälter (World Food Programme reports) medan deras regering talar om för dem att "de är världens lyckligaste". De klarar inte av att producera elektricitet heller och landet är mestadels mörkt och hälften av fabrikerna står stilla.

Till för bara ett par år sedan fick de mängder av hjälp från Kina och Sydkorea men i protest mot Kim Jong-ils kärnvapenprogram har Sydkorea upphört med hjälpsändningarna och de nordliga kusinerna blev arga.

Miljömupparna i Väst som predikar att vi borde leva av vad marken runt om oss kan producera, som tycker att vi inte behöver så många sorters frukostflingor att välja mellan, som hävdar att vi klarar oss med färre resurser och färre prylar, bör läsa Barbara Dermicks bok "Nothing to Envy".

Den handlar om sex nordkoreaners liv innan de flydde till Kina. De var fullständigt befriade från den onda "konsumerismen" , i själva verket så befriade att de såg sina barn och gamlingar svälta ihjäl.
De levde av "vad landet gav"vilket var stuvat gräs, ekollon och bark.
Deras sällskapsdjur producerade ingen koldioxid, de var för länge sedan uppätna och själva ägnade de sig åt så mycket återvinning att landet stank av urin. I landskapet runt deras by fanns det varken gräs, träd eller vilda djur. Småfåglar fångades med nät över balkongen och man grävde efter sädeskorn i kogödseln.

Låter det inte som det ideala sättet att leva enligt den västerländska miljörörelsens präster, som ständigt bombarderar oss med litanior om hur vårt sätt att leva är förödande för vår planet?

Det är inte sant att västvärldens överdådiga livsstil förstör naturen.
Ju mer jag ser av världen desto mer övertygad blir jag att mänsklighetens välstånd är bra för vår jord, för det leder till investeringar i saker som gynnar naturlivet. Vi skapar produktiva jordbruk som producerar maximala skördar; vi bygger reningsverk, bevattningsanläggningar och nationalparker. Vi matar fåglar och njuter av att bara betrakta rådjur och älgar ( även mina jägarvänner i Norrland!). Skogarna är inte bara till för att ge bränsle och vi använder inte älvarna som kloaksystem.

Det är väl alltför optimistiskt att tro att en ny diktator i Nordkorea, även om han är utbildad i Schweiz, kommer att förändra särskilt mycket, men en dag kommer skogarna där att fyllas med fåglar och rådjur, floderna blir rena igen och människorna kan gå till affären och köpa sitt bröd i stället för att äta innerbarken av träden.

10 Kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rätt Berit. När vi vet detta om Nordkorea och andra kommunistiska länder kan jag inte förstå att vi i Sverige har ett kommunistparti med den jovialiske Lars Ohly. Vad är det för imbecilla människor som röstar på detta parti? De måste ha något fel i huvudet.

Men i USA blev det också en masspsykos som kunde rösta in Obama som president med ett muslimskt namn och som själv bekänt att han är muslim. Trots att alla visste och trodde att Osama bin Laden låg bakom
9/11. Och nu i Sverige förföljs Sverigedemokraterna tom av våra tidningar som predikar alla människors lika värde - men det gäller bara för alla som inte är Sverigedemokrater. Det är tydligen värre att vara sverigedemokrat äm att vara mördare i Sverige.

Elisabeth
s

Anonym sa...

Bra artikel, men jag hänger inte med i matematiken; om "militären" består av 1,2 miljoner soldater och befolkningen är 21-23 miljoner, hur kan "armén" utgöra 0,5% av befolkningen?

Berit sa...

Jag hänger inte med i den matematiken heller, men om man inte skriver så slarvigt som jag utan sätter in decimalkommat på rätt ställe så ska det vara .05%
Tack, ska ändra detta!

Anonym sa...

Då blir det ju ännu mer fel ... 1,2 miljoner av 23 miljoner är ca 5%!

samma anonym

Berit sa...

Du har helt rätt!
Ett genant och klassiskt exempel på att man inte ska lita på allt man läser!
Utan att tänka tog jag siffrorna från en Facebook-grupp om svält i Korea.
http://www.facebook.com/group.php?gid=2262022400

Wikidedia anger 4%
http://en.wikipedia.org/wiki/North_Korea#Military

Ett oförlåtligt slarv från min sida och jag är glad att vi har läsare som är på bettet

Carl sa...

Elisabeth.
Du verkar lite snurrig, vad har Obama i sammanhanget att göra? Han är f.ö. INTE muslim. Minnet är förvisso kort hos vissa, du kanske redan glömt att han under sin valkampanj blev attackerad p.g.a uttalanden hans pastor gjorde. Även om han nu vore muslim så är det givetvis hans fulla rätt. Tim McVeigh var kristen, jag dömmer inte ut alla kristna som fundamentalistiska terrorister p.g.a honom. Du får slipa lite på din logik.

Anonym sa...

Svar till Carl:

Titta på den här videon där han säger att han är muslim.
Du kanske vill ha en muslimsk statsminister i Sverige med deras kvinnosyn och våldsmentalitet.

http://by145w.bay145.mail.live.com/default.aspx

Elisabeth

Berit sa...

Elisabeths adress till videon är

Bengt Lundström sa...

Ang. nedsmutsning, så är lantbruket i Sverige den största nedsmutsaren av jord. vatten och LUFT!. S.K. flytgödsel(urin och avföring från kor och även grisar) sprids med bredspridning orenat så att stanken tvingar människor att hålla sig inomhus. Gäller Östergötlands och, Kalmar län och västkusten bl.a. Flera olika lösningar finns att tillgå, olika typer av ytmyllningsaggregat bl.a., men stora rika bönder (som åtnjuter stora bidrag) är oerhört snåla och vägrar att ta hänsyn. Jordbruksverket och även Miljöpartiet nonchalerar eländet, lokalt och centralt, trots att många av de drabbade har hjärtsvikt och svårt att andas, astma bl.a.
P.S. Flytgödsel innehåller bara 1.5 promille kväve som vallarna behöver, d.v.s. 1.5 kg per ton! Resten är giftig metan och svavelväte samt koldioxid. Smörjan är mycket giftig. Dödsfall vid hantering finns beskrivna.

Berit sa...

Bengt, jag tvivlar starkt på att det är mycket "giftigt" för i så fall skulle vi se drösvis med sjuka och döda fåglar, kaniner, rådjur.
Om man flyttar till den idylliska landsbygden får man allt stå ut med lite skitlukt , det är en del av charmen.
Att ge subventioner till jordbruk liksom till annan verksamhet tycker jag är galet, men när man gör det bör man åtminstone låta bonden avgöra vad pengarna bäst ska användas till (fast i den fascistiska konsekvensens namn klarar man väl inte det förstås)

Om bönderna använder konstgödsel klagas det och tydligen också om de återvinner naturgödsel men billig mat ska man ha.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.