26 september 2010

Vårboskolan i Arlöv - en politisk friskola?

SD-politikern Kent Ekeroth uppmärksammade den 16 september det anmärkningsvärda utspel man gjorde på Vårboskolan i Arlöv (Skåne) när resultatet av skolvalet stod klart. SD fick 40 av 230 röster och bla Skånska Dagbladet kunde rapportera om hur läraren Peter Abramo verkade tycka att detta var ett problem, och att man nu från skolans sida skulle bearbeta detta problem.

Exakt hur Abramo formulerat sig och hur man gjort på skolan, vet jag inte. Det är dock uppenbart att det finns fog för granskning och föräldrarna skall inte behöva misstänka att undervisningen är politiskt färgad.


En artikel av Bo Rothstein i tidskiften Humanisten nr 4 2009 på sidan 60-62 tar upp problemet med friskolor som brister då det gäller kravet på saklighet, opartiskhet och allas likhet inför lagen. Rothstein skriver:

"Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet.[min fetstil]
[---]
Några undantag stipuleras inte.
[---]
Om vi tar grundlagen på allvar, kan vi inte acceptera skolor som har en religiöst, etniskt, könsmässigt eller annan på sådana grunder diskriminerande praktik när det gäller antagning av elever, behandlingen av elever eller innehållet i undervisning [min fetstil]."

Nu behandlar inte Rothsteins artikel explicit politisk diskriminering (även om den underförstått bla riktar in sig mot skolor där den islamofascistiska ideologin indoktrineras i eleverna), men den bör nog vara relevant i fallet med Vårboskolan.


bilden:
Liten skäggig pojke fördummas i koranskola


Skd Skd Skd Sds
Ted Ekeroth
Humanisten (obs - den aktuella artikeln finns inte på nätet)

4 Kommentarer:

Jacobssons tankar sa...

”Jag hatar vad du säger men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka din åsikt”

– Voltaire

LP sa...

@Basunen

Jag har hört att det inte var Voltaire som sa så utan Evelyn Beatrice Hall. Orkar inte undersöka saken närmare nu (frugan vill ha sällskap vid dumburken) utan vi får nöja oss med Wikipedia ofelbara visdom:

"Ofta påstås det att Voltaire skulle ha sagt "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.". Detta citat är dock skrivet av Evelyn Beatrice Hall 128 år efter Voltaires död i hennes bok Voltaires vänner från 1906. Halls tanke med citatet var att sammanfatta Voltaires attityd gentemot Claude Adrien Helvétius och hans kontroversiella bok De l'esprit, men då citatet skrevs i första person singular så har detta missförståtts som varande ett faktiskt citat av Voltaire själv."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Voltaire


Däremot skall Voltaire ha sagt:

"Alla människor är födda med en näsa och tio fingrar, men ingen med kunskap om Gud.

http://www.livet.se/ord/liknande/se_99025

Detta är inte sant! Alltså att alla har näsa och tio fingrar när de föds.
Det andra är lite svårare att bevisa, men det verkar sannolikt att Voltaire hade rätt.

Dexter sa...

"Peter Abramo verkade tycka att detta var ett problem, och att man nu från skolans sida skulle bearbeta detta problem"

Håller med Peter Abramo att det är ett problem. SD borde fått sådär 110 röster på skolan i ett friskt samhälle, dvs samtliga röster utom de muslimska.

Anonym sa...

Vårboskolan är inte en friskola, så varför du tar upp något sådant i ditt inlägg förstår jag inte.
För övrigt är det väl viktigt att diskutera Sverigedemokraterna. Det är min personliga åsikt att de som röstar på Sverigedemokraterna inte är tillräckligt källkritiska, och då källkritik är en viktig del av utbildningen i skolan är det väl ytters relevant att ta upp. Givetvis ska ingen lärare påverka eleverna till att rösta (eller låta bli att rösta) på ett parti, men det är viktigt att man vet vad man röstar på och vad de man röstar på står för. SD vill ha DNA och fingeravtryck för alla som kommer in i Sverige. De vill avskaffa modersmålsundervisningen och de vill inte ha utländska lärare i skolan. Tittar man på deras politik inser man att den snarare kommer förvärra segregationen, och det ska man vara väldigt medveten om.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.