24 oktober 2010

Idiotaktivism på Möllan i Malmö

Mona Masri skriver en helt lysande artikel om idioterna som bedriver någon slags aktivism mot bostadsrättsbebyggelse på en ödetomt i Malmö. Jag har passerat platsen några gånger sedan deras lilla projekt startade och är väldigt tacksam över Masris artikel. Hon skriver bla:


"När invandrare utgör 25 procent av befolkningen i ett område börjar svenskar lämna det. När svenskarna sen hamnar i minoritet drar i princip alla som har möjlighet – invandrare som svenskar – vilket i sin tur leder till en stigmatisering av området. På Möllan har det varit tvärtom; det har gått från att vara slum till att locka folk med mer pengar att flytta in, och med det följer en makt att driva igenom förändringar.

Därför blir jag så otroligt provocerad av dessa medelklassbarn som vill leka fattiga. Är man uppvuxen i gettot så vill man inget hellre än att det får högre status. Möllan skulle inte vara samma Möllan utan denna utveckling. Hur skulle det fantastiskt rika utbudet av kaféer, restauranger och barer se ut om ingen kunde betala för det?"


Jag bor inte själv i området, men har passerat platsen otaliga gånger. Ända sedan man rev byggnaderna som tidigare fanns på tomten, har jag undrat om man inte snart skall utnyttja det suveräna läget för att bygga något. Nu verkar någon äntligen komma till skott och då kommer Möllans självutnämnda världsförbättrare och gnäller om oönskad gentrifiering och elaka byggbolag. Läs gnällrövarnas blogg här (eller skit hellre i det).

Jag bor själv i ett hyreshus och vet vad en uppblandning av bostadsrätter kan betyda för ett område. Tidigare bodde jag i ett område som dominerades av hyresrätter, och även om MKB (Malmö Kommunala Bostadsbolag) gjorde ett förhållandevis bra jobb för att hålla ordning på de hus och gårdar som tillhör dem, fanns det problem. När jag sedan flyttade till ett hyreshus i annat område, ett område som är omringat av flertalet bostadsrättsföreningar, märkte jag omedelbart en positiv skillnad.

En stad behöver hyresrätter men bebyggelsen måste blandas. Detta gäller allt mer ju längre från de attraktiva stadskärnorna man rör sig. De kojbyggande aktivisterna på ödetomten vid Folkets Park vill att kommunen skall tillhandahålla billiga hyresrätter på deras älskade lekplats Möllan. De slipper då ta taxi när de skall hem från områdets uteställen och svartklubbar på natten. Eftersom läget där är förhållandevis attraktivt och egentligen bör kosta ganska mycket, måste vi som bor lite längre bort från centrum, men inom samma bostadsbolag, subventionera allt för låga hyror i centrum.


Missa inte heller Julia Svenssons artikel om projektet. Den är inte lika friskt personlig och arg som Masris, utan är mera analytisk och kritisk i förhållande till medelklassungarnas egoistiska låtsasengagemang på tomten.


Sds Sds

bilden:
Kåkstad på riktigt
källa Wikipedia

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.