16 november 2010

Europeiska fatwarådet vill inte fördöma avrättningarna i Iran‏


Det är i dagarna tre år sedan Islamsk Råd i Norge frågade det europeiska fatwarådet, vars ordförande är Yusuf al-Qaradawi, vad de borde tycka om Irans dödsstraff för homosexualitet. De var nämligen osäkra på vilken åsikt som var den rätta. Fatwarådet har fortfarande inte svarat, och Shoaib Sultan, avgående ordförande i det norska rådet, tror inte att det någonsin kommer att göra det.

Både Sultan och det norska rådet säger sig vara emot dödsstraff, och de vill inte införa någon iransk lagstiftning i Norge. Trots detta vill de inte kritisera Iran. De motiverar sin inställning med att de inte känner till den teologiska grunden för avrättningarna.

fritanke.no

1 Kommentarer:

Nils Dacke sa...

Det norska rådets hållning är naturligtvis bara ett exempel på taqiyya. Den teologiska grunden är faktiskt lätt tillgänglig. Här http://www.religionfacts.com/homosexuality/islam.htm finns en bra sammanställning av den teologiska grunden och det aktuella rättsläget. I Iran följer man i huvudsak rättsskolan Ja'fari (shia), vilken jämställer homosexualitet med äktenskapsbrott, vilket medför dödsstraff.

Där finns även ett uttalande av Yusuf al-Qaradawi, som inte tar avstånd från dödsstraffet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.