30 november 2010

Finns resurserna och viljan?


Vi har fått ytterligare en påminnelse om att Nordkoreas ledare är vansinniga och opålitliga men de följer mönstret om hur man ska få uppmärksamhet och fördelar och de får en uppmärksamhet som de som nation aldrig annars skulle få.
Resten av världen väntar på hur USA ska reagera och Iran tex. ser det säkert som en guide till fortsatta egna strategier.

22 månader av ursäkter och bugningar från Obama till resten av världen, har definitivt skickat ut budskapet att administrationen inte har så stor lust att hålla löften till sina allierade och att de i själva verket i vissa fall står på samma sida som våra fiender.
För att avskräcka Nordkorea, borde vi uttrycka och följa upp en solidaritet som inte ska ifrågasättas men som saknats under de två senaste åren vis a vi Israel, Storbritannien, Polen och Tjeckrepubliken.
Amerikanska truppers närvaro i Sydkorea under alla dessa år har garanterat att folket på södra delen av halvön kunnat lägga resurser på industri och produktion i stället för militären.

Nordkorea testar och Obamas naivitet har säkert bidragit till situationen, men vårt problem är större än Obama. De går tillbaka till Bush-administrationen. Bush hade rätt attityd när det gällde att konfrontera terroristerna och han ska ha beröm för det men han tog aldrig långtidseffekterna i beaktande. Det var den största anledningen till att Demokraterna tog över Vita Huset, 2008.

Amerika har under alltför många år haft händerna fulla av två krig som aldrig verkar ta slut och som hindrar vår militär att besvara Nordkoreas hot och sabelskrammel.
Bush strödde pengar omkring sig som om de växte på träd, vilket bara uppmuntrade Kongressens slöseri. Bush hanterade inte miljarder som om de vore fickpengar, så som Obama gör men han hanterade miljoner på samma sätt. Vi var inte medvetna om det då, eftersom ekonomin tycktes flyta tillfredsställande.

Allmänhetens tålamod börjar tryta nu när tiderna är dåliga och krigen aldrig verkar ta slut och man ifrågasätter "nationsbyggandet" och hur mycket det egentligen ligger i Amerikas eget intresse.

Varje despot i världen vet att de nu har vidgat handlingsutrymme. Situation är inte enbart en Obama-skapelse. Det var den tidigare administrationen som valde och bestämde att gå in i Irak och likaså Afghanistan. Det betyder inte att krigen var omoraliska eller orättvisa, men meningarna är delade om de var nödvändiga för vår nationella säkerhet.
Det krävs av den nuvarande administrationen att man slutför åtagandet på ett acceptabelt och ansvarsfullt sätt.

På lång sikt måste vi bestämma vad vår globala storslagna strategi är.
Vi behöver en öppen diskussion om vilken sorts militär kraft som krävs för att genomföra den. Vår nuvarande obalans hindrar oss från att svara på eventuella verkliga våldshandlingar, antingen från Kim eller Putin eller någon annan despot. Vårt överskuggande problem är att vi inte har militär makt att ta itu med Afghanistan, Irak och kriser på andra håll, och resten av världen vet det.
Om vi ska fortsätta vår absoluta globala hegemoni, måste vi bygga upp en mycket större militär och inse den höga kostnaden. Om vi ska förbli involverade i krig med den militär vi har och samtidigt balansera budgeten, måste vi vara mycket mer selektiva i våra engagemang.

10 Kommentarer:

Knute sa...

Hur ska man förklara Vita husets märkliga brist på skyndsamhet att stoppa Wikileaks?

Julian Assange är en vänsterist som försöker skada Amerika, men Barack Obama och hans folk är också vänsteranhängare som försöker skada Amerika. Vill djävulen stoppa djävulen?

http://www.amnation.com/vfr/archives/018047.html

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Wikileaks är en CIA-front, precis som Facebook och Google.

Berit sa...

Regeringen har lanserat "en aktiv, pågående brottsutredning" om Wikileaks "förräderi, säger Attorney General Eric Holder. Och Holder uppmanar nyhetsorganisationer att "agera på ett ansvarsfullt sätt" vid hanteringen av Wiki-information.

Att stoppa publiceringen vore att inkräkta på yttrandefriheten. Det är personen som stal dokumenten och gav dem till Assagne, som är den kriminelle.

Jag gissar att när Robin säger att Wikileaks är en CIA-front menar han att det är arrangerat för att ge Regeringen en anledning att skära ner på sagda frihet och allmänheten kommer inte att reagera (det är ju för vår säkerhet)
Allt man behöver göra enl. Patriot Act är att förklara alla inblandade för terrorister och det ger regeringen möjlighet att tysta alla de vill.
Assagne må vara ett ynkligt kryp men det möjligheterna som öppnas för regeringsingripande som är Verkligen Farligt!
Det har varit flera förslag på att TeaParty-medlemmar ska rubriceras som terrorister därför att de "kritiserar och agerar emot regeringen"

Rätta mig om jag missförstod dig, Robin.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Från vad jag har förstått av att läsa om det på PP och IW så verkar det startat av CIA från början. Med tanke på hur dom spionerar och lagrar mejl så verkar det inte helt otroligt.

Knute sa...

Assange gömmer sig i en Londonmoske.

"Indirekt visar detta på en moskés betydelse som islamambassad liksom att moskéerna har en strategisk betydelse i kriget mot infidels i allmänhet och USA i synnerhet."

http://missionxp.webblogg.se/2010/november/julian-assange-wikileaks-intervjuades-i-londo.html

Knute sa...

Obama vill att Iran skall ha kärnvapen. Kristna och judar har kärnvapen, därför är det bara rättvist att även muslimer har det. Dessutom kommer muslimska kärnvapen att hindra väst från att hänge sig åt nya koloniala äventyr. Den antikoloniala förklaringen förutsäger därför att Obama kommer att välja en strategi för att förhindra iranska atombomber som han vet är verkningslös.

http://samtiden.com/node/311

Knute sa...

Den antikoloniala teorin förklarar Obamas krigsförklaring mot Arizona med att han betraktar de illegala immigranterna som riktiga amerikaner, medan resten av USA:s befolkning, med undantag för landets minoriteter, ses som europeiska kolonisatörer.

http://samtiden.com/node/311

Ann-Marie sa...

Dom illegala immigranterna är inte riktiga amerikaner heller, dom flesta härstammar från kolonisatörer från Spanien och Portugal. Dom enda "riktiga" är i så fall indianerna och t.o.m. dom lär ha vandrat från andra ställen tusentals år sedan.
Men om alla går tillbaka till sitt "ursprung" så blir det en win/win situation i alla fall. Vi i väst slipper ha musslor bland oss och musslorna kan återgå till att slåss sinsemellan så som dom alltid gjort.

Otto Von Bismark sa...

Ann-Marie: Om du ska gå tillbaka till ditt ursprung så ska du klättra upp i ett träd.

Ann-Marie sa...

Otto, Tyvärr är du redan där så jag tror jag avstår.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.