14 november 2010

Lova runt och hålla tunt

Regeringars löften är i stort sett av två sorter. Den ena är militära allianser och den andra att fördela pengar ("sprida välstånd").

Amerikas militära allians är numera NATO (Atlantic Alliance, 1949). Ordagrant betyder det att USA är en partner i en jämlik försvarspakt, men i praktiken betyder det att USA har befriat Europas länder från tvånget att ha en egen tillfredsställande stor armé. En följd av detta är att USA nu är involverat i försök att ändra livsstilen hos element som är aktivt fientliga till Amerikas intressen.

Regeringens löften att dela ut pengar är många, men de två största är Social Security och Medicare.
De grundar sig enbart på den demografi vi har nu och är därför en skuld som är flera gånger större än vår årliga BNP. Eftersom den finansiella planeringen präglades av att vi skulle ha en ständigt växande befolkning, där antalet arbetare skulle vara större än antalet pensionärer, kommer man inte att kunna uppfylla löftena.
När man gör detta Ponzi-lurendrejeri i affärsvärlden (typ Madoff) eller kedjor som bygger på att penninginvesteringar växer i ett pyramidspel är det straffbart, men inte när regeringar gör det.
Det är möjligt att det finns en väg att ta sig runt problemet nu när BabyBoomers pensioneras, men än så länge har ingen hittat den.

Det finns löften som har värre konsekvenser än Social Security och Medicare. Titta på oförmågan att behålla dollarns värde och de löften som omger den federala skulden. Oviljan att definiera vårt lands gränser och de obehagliga effekter det kommer att få.

Vi har en benägenhet att tro på stabiliteten i vår omgivning och att lita på auktoriteter.
Det kommer att bli "kontraktsbrott", det ena större än det andra och det kommer
oundvikligen att förstöra vad som återstår av tilltron till lagen och den ledning som ska upprätthålla den. Många människor har också som levnadsregel att det viktiga är inte att vara laglydig utan vad man kan lyckas "komma undan med." Det är en logisk följd av att vi har alldeles för många lagar och förordningar men det är fortfarande olyckligt, eftersom det ursäktar brott mot alla lagar.

Om legitimiteten försvinner, kommer vi att söka oss till grupper vars karismatiska figur verkar vara bäst lämpad att leda oss, allt enligt våra regionala, yrkesmässiga, religiösa, rasinfluerade och kulturella intressen. Vi gör det redan nu, men dessa grupper kommer vara ännu mer i konflikt med varandra. Var och en kommer att se andra som hot mot deras makt och förmåner.
De sk. NGO's (Non Government Oragnisations) har redan fria tyglar i Frankrike, Tyskland, England och Grekland och kommer snart att dra ut på gatorna i Amerika.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Så kallad offentlig ’stimulans’ har biverkningar som gör att privat företagsamhet drabbas negativt.

http://punditokraterne.dk/2010/11/15/er-stimulanspakker-virkelige-effektive-ny-evidens/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.