11 november 2010

Myrboets hemlighet

Från Aisopos fabel, vars källor förlorar sig i den förhistoriska tiden, och fram till La Fontaine har myran varit den mest förtalade av insekter. Men numera är beviset presterat: myran är obestridligt en av de ädlaste, modigaste, barmhärtigaste, hängivnaste, frikostigaste och mest altruistiska varelser som vår jord har.

Det är inte nödvändigt att den tiggande hör till samma stack. Vilken främling som helst, som är mer eller mindre impregnerad med stackens lukt, som hör till en icke alltför ostentativt eller alltför utpräglad fientlig ras och som dörrvaktarna låtit komma in i boet, vilken parasit som helst, ofta skadlig, men på ett oförklarligt sätt tolererad av den allmänna välviljan, kan, om han bär sig rätt åt och skickligt smeker den givmilda myran, få allt vad han vill.

Ingenting är lättare att lura än dessa oförsiktiga välgörarinnor. Ibland ser man dem mitt under den hetaste striden ur stånd att motstå en hungrig fiendes böner. De skänka honom sin allmosa och förse honom ridderligt med livsmedel, innan de återtaga kampen.

Ibland går deras frikostighet för långt och medför koloniens undergång. En tunesisk myra, Wheeleriella, praktiserar sig sålunda in en en annan myrarts, Monomorium Salomonis, bo. Där blir hon till en början ganska kyligt mottagen, men genom skickliga smekningar tillvinner hon sig snart arbetarnas gunst, och till slut föredrage dessa henne framför sina egna drottningar, vilka de övergiva och misshandla för den illistiga äventyrerskans skull, vars tjusning synes dem oemotståndlig.

Kort därefter börjar inkräkterskan lägga ägg. Hennes art, typiska parasiter som aldrig arbeta, förökar sig ensamt och uttränger alldeles de alltför frikostiga och förtroendefulla arbetarna, vilkas ras utslocknar. Då blir det elände, hungersnöd och död, och parasiterna försvinna i sin tur som offer för en alltför fullständig seger.

Är detta ett oförklarligt och enbart dumt handlingssätt, som man möter endast inom insekternas värld? Ha vi icke ibland oss sådana lika oförklarliga förvillelser? Är det icke ett egendomligt och betydelsefullt exempel på den i princip ofelbara instinkten, som hos de mest civiliserade raserna, såsom hos människan, begår dödliga misstag, därför att förståndet, känslan eller intrigen blandar sig i spelet?

Maurice Maeterlinck4 Kommentarer:

Knute sa...

Dagens Europa er et lysende eksempel for hele verden på hvordan man pisser i sitt eget drikkevann. Over hele kontinentet vedtas lover for å kvele ytringsfriheten og folk kriminaliseres for å si det de mener. Senere denne måneden vil Elisabeth Sabaditsch-Wolff stilles for retten anklaget for å ha rakket ned på religiøse lærdommer, en tiltale som kommer rett ut av inkvisisjonen. Hennes forbrytelse? Å peke på det avsnittet i Koranen som gir en mann lov til å slå sin kone. For dette risikerer hun tre års fengsel. Velkommen til et rettssystem av eurabeisk merke.

http://www.document.no/2010/11/pat_condell_om_ytringsfriheten.html

Knute sa...

FN:s utvecklingsprogram släppte nyligen sin prognos om välfärdsutvecklingen under de kommande 20 åren, och för Sveriges del ser det inte ljust ut. Idag ligger vi på femtonde plats i det internationella välfärdsindexet HDI (Human Development Index), 2030 beräknas vi ha rasat till plats 45, under länder som Libyen och Kuwait!

Ett land vars invånare har desto större anledning att vara positiva är Japan. Redan idag återfinns Japan på en imponerande åttonde plats, men 2030 spås man kunna uppvisa ett än mer imponerande resultat, nämligen plats nummer ett.
Detta är en intressant kontrast, inte minst då då Sverige och Japan sägs stå inför precis samma välfärdsutmaning under de kommande åren, nämligen en allt större andel äldre i befolkning och en situation där färre och färre ska försörja fler och fler.

http://erikhellsborn.blogspot.com/2010/11/insandare-lar-av-japan.html

Skulle de japanska gatorna vara lika säkra om Japan tog emot, säg en miljon, låglönearbetare utlänningar de följande fyra-fem åren? Nej! Då skulle japanerna få vara lika rädda för sina gator som stockholmare eller parisare. Då skulle troligen omotiverat våld blomstra i förorterna, bruket av knivar öka, klotter, misshandlar och skadegörelse, bli en del av det japanska samhället. Flera vetenskapliga studier och rapporter visar just på att tryggheten, rädslan inför kulturell marginalisering, rasism och utanförskap ökar ju fler skilda kulturer som existerar inom ett och samma samhälle. Detta har japanerna förstått. För att göra ett påpekande. så finns möjligheten fortfarande att få anställning via arbetskraft på större företag, och möjligheten att gifta sig för att kunna bo i landet finns.

http://politisktinkorrekt.info/2010/10/25/japanernas-syn-pa-mangkultur/

gäster sa...

Skillnaden i intelligensnivå mellan skandinaver och invandrare är större än väntat. Hela 21 procent av invandrarbarnen är så dumma att de klassas som mentalt efterblivna och 8 av 10 har en lägre IQ-nivå än riksgenomsnittet, visar en ny studie från högskolan i Oslo.

http://www.aftenposten.no/nyheter/article3780503.ece

http://www.friatider.se/unga-invandrare-dummare-an-vantat

gäster sa...

År 1907 sade Winston Churchill att Somalia är "en stor stenig risig vildmark som inte producerar något annat än en utspridd svärm av mänskliga getingar".

Det är otänkbart för det politiskt korrekta tänkandet att identifiera en sådan främmande och icke assimilerbar grupp.

http://www.amnation.com/vfr/archives/017877.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.