04 november 2010

Spara champagnen ett tag till


Gårdagens val var en trevlig händelse men det är verkligen inte dags att luta sig tillbaka och slappna av. Nu kommer det stora kraftprovet:
Kommer de nyvalda som byggt sin kampanj på att nedskärningar och åtstramningar är det enda rätta, kommer de att hålla sina löften?

Det är ingen tillfällighet att Federal Reserve annonserar dagen efter valet att de kommer att köpa US. Treasury -obligationer för 600 biljoner dollar. QE2.
Vad det egentligen betyder är att de sätter snurr på sedelpressarna. De köper ingenting, de trycker. Pengarna kommer att hamna på Wall Street och på aktiemarknaden för att visa tillväxt där . Man vill få allmänheten att tro att det hjälper ekonomin, men följden blir inflation vilket är ett sätt att stjäla pengar från allmänheten utan att kalla det skatt. Alla som har en sparad slant kommer att upptäcka att pengarna inte alls räcker så långt som tidigare.
Feds säger att de kommer att köpa upp obligationer till ett värde av 75 biljoner dollar varje månad fram till april.
Detta är det snabbaste sättet att minska en skuld. Om man inte kan tjäna pengar tillräckligt snabbt för att betala av den skapar man inflation och Feds kan säga att deras åtgärder resulterar i att minska skulden.

CPI, eller Consumer Price Index, (konsumentprisindex) , är det officiella måttet på inflation i USA. Regeringen använder CPI för att göra justeringar av räntorna och för obligationer och för att kompensera för höjda levnadskostnader för pensionärer.
Enligt Bureau of Labor Statistics var CPI för augusti bara 1,1%, vilket innebär att priserna ökade med endast 1,1% jämfört med föregående år.
Detta är emellertid en lika stor lögn som siffrorna för arbetslösheten

I beräkningen tar man nämligen inte med priset på energi och inte heller matpriser, när man beräknar inflationen. Smart, eller hur? Det gör att pensionärer inte får någon kompensation för ökade omkostnader fast mat och energi (bensin och uppvärmning) är i stort sett allt de köper.

Man kan pruta och köpa bil till ett bra pris och likaså ett hus, men mat och bränslekostnader stiger snabbt i höjden. Om det fortsätter i denna takt kommer matpriserna att öka med 20% till 30% fram till april nästa år.
Sedan juli har priset på margarin gått upp 6%, damkläder 6%, öl 6%. Mjölk har gått upp med 6,5%, godis 13%, smör 19%, skor 45% och det är bara under 4 månader.

Om ni har tid (74 minuter) finns det en mycket bra film, om än något deprimerande, "End of Liberty", som visar dagens situation i det tidigare "fria" USA.

Den andra november var bara början, det löste inga problem. Vägen är fortfarande lång.

2 Kommentarer:

robban sa...

skulle inte förvåna mig om det är så simpelt att de försöker döda skulden till kina med att göra dollarn värdelös.

Berit sa...

Tyvärr har du nog rätt

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.