20 december 2010

Det viktigaste avslöjandet

Det har förekommit så mycket diskussion om Julian Assanges person och om informationen han släpp ut har varit skadlig eller inte. Om det varit en service till allmänheten eller fruktansvärt oansvarigt.

Vi kan diskutera detaljerna och ev. förödelse men vi kommer inte ifrån att det viktigaste avslöjandet i allt detta är att USA regering inte är annorlunda än vilken diktatornation som helst, när det gäller att skyla över misstag och fel som man gjort mot den befolkning som man anställts att betjäna.

Illusionen om att amerikanska medborgare åtnjuter yttrandefrihet eller något som liknar insyn i regeringens arbete; föreställningen att vi lever under en "folkets regering ", har verkligen avslöjats som den bluff det är.
Det ironiska, förstås, är att denna information inte kom från någonting i de hemliga dokumenten, det var aldrig någon del av "läckan" utan överlämnades frivilligt till allmänheten av den amerikanska regeringen själv.
Regeringen har reagerat häftigt och avslöjat sin sanna natur. Politiker och kommentatorer har sagt att Mr Assange och hans källor borde mördas, några har kallat honom terrorist och man har framgångsrikt utövat påtryckning på företag som Amazon, PayPal, MasterCard, Visa och troligen också banker.

De som inte redan förstår konsekvenserna av alla de de regler som regeringen pressar företagen att jobba, under bör se det klarare nu. Regeringens förmåga att pressa privata företag att stoppa Wikileaks gör det fullständigt klart att företagen verkar här i landet enbart därför att Kejsaren säger så. Wikileaks avslöjanden har uppenbarat att detta land verkligen har ett underskott vad gäller det "fria ordet" och likaså kan det ifrågasättas om USA verkligen är ett hem för "fria marknadens kapitalism". Det är denna smygande sammanflätning av staten och näringslivet som är grunden till Assanges uttryck "privatiseringen av statliga censuren".

Vi tvingas också att konfrontera hyckleriet inom vår kultur, som medger en helt annan moralisk kod på dem som har makt jämfört med oss andra. Vi kan inte längre ignorera den gapande klyftan som finns mellan vad regeringen får göra och vad vanliga människor får göra. För om vi ska fördöma Wikileaks för att de teoretiskt och potentiellt har utsatt oskyldiga (eller inte så oskyldiga) personer för livsfara vid en obestämd tidpunkt i framtiden, hur kan vi ignorera det faktum att den regering som påstår det, själv har mördat hundratusentals oskyldiga människor i strävan efter sina mål?

I själva verket har statstjänstemän visat sig vara lika främmande för rättsstaten som de är för yttrandefrihet. De anser att de är fria att förfölja dem som utmanar dem, utan att hämmas av lagen och utan juridisk motivering.

De som hävdar att regeringar "behöver ha vissa hemligheter" ignorerar det grundläggande problemet att det är regeringarna själva som beslutar vilka hemligheter de bevarar.
Finns det någon som verkligen tror att den amerikanska regeringen skulle ha avslöjat Apache-videon eller det faktum att de hade bombat civila i Jemen och sedan skyllde det på Jemen-regeringen?

Mycket mera här.

7 Kommentarer:

Biskop Kyrillos sa...

Från mina år i USA, Philadelhia, för 40 år sedan kommer jag ihåg att jag samtalade med några hamnarbetare om den amerikanska friheten. Och de sade: den enda frihet vi har är religionsfriheten. Är det likadaant i dag?

Berit sa...

Religionsfriheten är liksom yttrandefriheten en konstitutionell rättighet men om det i realiteten fungerar så törs jag inte odelat svara ja på.
Du ser vart det barkat med yttrandefriheten.

Det finns områden där vi ser konflikter, speciellt nu till jul med dekorationer där man av rädsla undviker allt som refererar till jul.
Ordet Christmas visar att det är en högtid till minne av Kristi födelse och det är en federal högtid (röd i almanackan)
Konstitutionen säger att staten inte får framhålla en religion som "landets officiella" och vissa tolkar det som att man därför inte får dekorera på offentliga platser.

Det finns viss konflikt vad gäller friheten mellan de sekter som inte tillåter vaccinering av barn och statliga skolor som kräver att barnen är vaccinerade.
När jag bodde på Hoopa reservatet var det konflikt därför att staten ville avverka skog på mark som indianerna ansåg som helig. Yurok-indianerna vann.

Det ska bli intressant att se om Christian Science medlemmar tvingas betala till ObamaCare

Johan sa...

Finns det några konservativa politiker som reagerat sansat och försvarat yttrandefriheten i samband med wikileaks? Jag måste säga att jag är besviken på många av de som jag uppskattat tidigare.

Berit sa...

Ron Paul är den enda jag kan komma på just nu;
“But should we not at least ask how the U.S. government should prosecute an Australian citizen for treason for publishing U.S. secret information that he did not steal? And if WikiLeaks is to be prosecuted for publishing classified documents, why shouldn’t the Washington Post, the New York Times, and others also published these documents be prosecuted?

http://www.deathandtaxesmag.com/40485/ron-pauls-spirited-defense-of-wikileaks-free-information/

Dogge sa...

Europeiska parlamentet diskuterade wikileaks den 14 december.
Jag Citerar:
The furore surrounding the Wikileaks case and the charges against its founder Julian Assange were discussed by the European Parliament Tuesday afternoon. The Head of the EU's executive, President José Manuel Barroso of the European Commission was in Parliament to answer MEPs concerns.

Spanish MEP Raül Romeva i Rueda (Greens/EFA) told the House that Assange revealed the truth and that should be protected.

Mr Barroso said that "freedom of expression is not negotiable but some data should be protected for the public interest. Some information cannot be accessible to everybody" he told the House.

Concerns raised over cyber security

The Wikileaks case and some "revenge" attacks on companies recently have raised fears over the level of cyber security in Europe. Hungarian Socialist Edit Herczog mentioned that Europe was "digitally dependent".

Mr Barroso said that the Commission had unveiled new measures in September but that it would be urging tougher penalties for those who take part in cyber attacks.

Estonian MEP Tunne Kelam (EPP) asked the Commission President what he was doing to improve coordination between countries in Europe and with NATO. Mr Barroso replied that the issue of cyber security had already been discussed at the last summit with President Obama. He went on to say that "this important issue is not only matter of NATO but also of our bilateral relations with US. We are working together on that".

Personal case of Julian Assange

The founder of Wikileaks now is now in jail in the UK facing possible extradition to Sweden to answer allegations of sexual abuse.

Spanish Green MEP Romeva i Rueda said that "this is harassment; we should not turn a blind eye to it". Italian Liberal Sonia Alfano commented that "this is an attack against freedom of speech".

Some MEPs were also concerned about his possible extradition to the US: "It's obvious that US are forcing Assange's extradition without any legal basis so far" said Italians EFD member Mario Borghezio.

Mr Barroso said that he could not comment on the case but that the UK and Sweden were countries that respected the law and that the law should run its course.

Mikael sa...

Roligt att du uppmärksammar att den amerikanska regeringen inte är några änglar, men att du samtidigt helt ignorerar det som presenteras i artikeln: att Wikileaks-anhängare världen över startat en hatkampanj mot två unga kvinnor som haft fräckheten att anmäla deras idol Assange. Är det dessa hjältar som ska vrida världen rätt?

Jag förstår inte vad det är som är så märkligt med att människor är människor, och att en supermakt får stort inflytande i världen, som ibland missbrukas. Tror du inte att Kina och Ryssland missbrukar sin makt? Varför är alla dessa USA-hatare helt ointresserade av riktiga diktaturer? Kanske för att de i hemlighet föredrar en god diktator framför ett ofullkomligt USA?

Deeremf sa...

Mikael, Ryssland har blivit avslöjade flera gånger om att dom har spioner och i Kina vet man fortfarande inte vad som har hänt med protestanter som försvunnit, Wikileaks publicerar häller inte bara dokument som handlar om USA utan internationelt, att USA hamnar i krysselden är väl inte så överaskande med tanke på hur stora dom ser sig själv att vara.

En sak jag undrar över, om man får olagliga dokument från en källa som stulit dom gör det då dom till lagliga dokument?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.