04 december 2010

Förbud och höga skatter skapar brottslingar


Varning för Tobakssmugglare!

I New York höjde man skatten på tobaksprodukter i förhoppning om att dra in mer skattepengar. Låt rökarna betala!
Men tji vad de bedrog sig.

Den underjordiska marknaden har vuxit i rekordfart och gör att New York får in mindre i skatt än man fick tidigare. De talas om tiotusentals miljoner dollar varje månad.
Indianreservat, som har lägre skatt än andra, säljer via postorder men företagsamma människor kör också långtradarlass från närliggande stater.

(Försäljning av beskattade cigaretter sjönk 27 procent från juli, då statliga lagstiftare höjde punktskatten till 4,35 dollar per förpackning. Detta på toppen av stadens skatt på 1.50, vilket gör att det genomsnittliga priset på Marlborocigarretter i New York är 11,60 dollar, vissa affärer tar så mycket som 14 dollar.)

Den lama låtsas-ursäkten, när man höjer tobaksskatten, är att det är så bra för då slutar många att röka, men så är inte fallet och det är inte heller det man egentligen vill uppnå.

Regeringens data visar att New York går miste om 20 till 30 miljoner dollar i månaden - och nu verkar man överraskad av resultatet.

Polisen är också orolig att "lätta kontanter" kommer att orsaka rivalitet mellan kriminella gäng - precis som droger gör.
"Vi ser massor av rån och våld inom narkotikahandeln och vi kommer att se en ökning av det när det gäller tobak också. När efterfrågan ökar och priset gå upp blir insatserna högre. Och vi oroar oss för det våld som kommer att bli en följd av detta, "

I sammanhanget kan nämnas att en ny studie som undanhålls allmänheten är att andrahandsrökning INTE orsakar lungcancer och att det tom. kan ha en positiv effekt .
Resultaten är besvärande för WHO, som har tillbringat år och enorma summor på anti-rökning och anti-tobak-kampanjer.
Studien är en av de största någonsin, som följt sambandet mellan passiv rökning (ETS) - och lungcancer och medicinska experter och kampanjgrupper har sett fram emot resultatet , som man nu inte är angelägen om att sprida till allmänheten.
WHOs huvudkontor i Geneve kommenterar inte.

Forskare har funnit att det inte finns några statistiska bevis för att passiv rökning orsakar lungcancer. Man jämförde 650 lungcancerpatienter med 1.542 friska människor. Man studerade människor som var gifta med rökare, arbetade med rökare, som både arbetade och var gifta med rökare och de som växte upp med rökare.

Resultaten överensstämmer med att det inte finns någon ytterligare risk för en person som bor eller arbetar med en rökare och det kunde också vara förenligt med att passiv rökning har en skyddande effekt mot lungcancer. Sammanfattningen av The Telegraph säger också: "Det fanns inget samband mellan risken för lungcancer och exponering för passiv rökning under barndomen."

5 Kommentarer:

Arlav sa...

Inte nu igen! Politiker lär sig aldrig.
Den metoden har vi redan försökt med i Sverige för ett par decennier sedan.. Enda resultatet blev att det upparbetades smuggelvägar till Sverige, vägar som sedan kvarstod när man insett att den höga skatten nog "inte var så bra" och sänkte skatten igen.
Skattesänkningen gav bara minskad vinst för smugglarna..
Minns jag rätt var vinsterna då så enorma att man hade råd att förlora en komplett långtradare av tre och ändå gå med vinst!..

Anonym sa...

Jag kommer också ihåg skattehöjningen på tobak i Sverige för sådär 20 år sedan, trots jag inte röker ... kallades då för "en våt dröm för alla baltiska smugglare".

Anonym sa...

Jösses. Kan man inte få länk på undersökningen.
Vi rökare har ju trakasserats såååå länge om att vi skadar andra genom att röka, så undersökningen är stor.
Länk, snälla
Leif

Berit sa...

Sorry, Leif kollade aldrig om länken till The Telegraph fungerade. Nu ska den göra det! Tredje raden från slutet i artikeln, eller här:

http://web.archive.org/web/20021128202555/http://www.telegraph.co.uk/htmlContent.jhtml?html=/archive/1998/03/08/wtob08.html

Anonym sa...

Det här visar än en gång att staten/politikerna är den girigaste tjuven. När girigheten kickar in går förnuftet ut och så skapar man en lukrativ svart marknad för de lika giriga men smärre skurkarna.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.