17 december 2010

Så här går det till

I fyra år har Demokraterna varit i majoritet i Kongressen och i alla dessa fyra år har de vetat att den sk. Bush-skattelättnaden upphör den sista december. De har också haft ett helt år på sig att åstadkomma en budget, men inte förrän nu strax före jul, när alla vill resa hem, är det dags att bestämma om nästa års skatt och budget.
Naturligtvis vill man inte diskutera varje utgiftspost för sig, utan alla 12 individuella utgiftspaket slås samman i vad man kallar en 'Omnibus' och uppgår till 1,2 trillioner.
Hela ' bussen' består dessutom av 6,600 "earmarks" = julgransprydnader ( 8,3 miljarder dollar) som antingen är betalning och tack till olika lobbygrupper för deras ekonomiska stöd och röster under senatorers och representanters valkampanjer, eller också är "earmarks"=mutor för att försäkra sig om stöd för denna budget.
Hela budgeten omfattar nästan 2000 sidor, som man menade att alla skulle läsa inom 48 timmar, vilket var Demokraternas sista möjlighet att visa sin makt att påverka framtiden innan den nya Kongressen tar över i januari.
Den oansvariga hanteringen av pengar var anledningen till att Demokraterna förlorade så hejdlöst i senaste valet och bara 13% nöjd med Kongressens arbete.
De är de lägsta siffrorna sedan Gallup startade för 30 år sedan.

'Earmarks" kallas också Pork och här är några exempel:

80 miljoner för bevarande av lax i Stilla havet; 14 miljoner för att garantera att eskimåer har rent vatten; hundratals tusen för virusfria druvor i Washington, jordnötsforskning i Alabama, svinskötsel i North Carolina, rena ostron i Florida...
-------
Försvaret beslutade om en ny motor till sitt Joint Striker Fighter-program ( JSF) och Pratt and Whitney vann kontraktet i konkurrens med bl.a GE Aviation.
GE ger emellertid inte upp så lätt. Man drog igång påtryckargrupper för att tvinga fram pengar till sitt eget reserv-motor-program och hävdar att om Pratt and Whitneys motor inte fungerar så bra, kommer de att ha en egen modell tillverkad.
Pentagon säger att de är fullt nöjda och att ett alternativ är onödigt.

GE. har fabriker i flera stater så att de har möjlighet att bearbeta många senatorer och representanter och Demokraterna har nu inkluderat 485 miljoner i budgetförslaget för en reservmotor .

När Obama var kandidat lovade han högt och tydligt att använda sin vetorätt och stryka all 'pork'. Förra året gjorde han inte det och hans ursäkt var att det var inte han som planerade den budgeten.
---------
Så var läget i går kväll när Harry Reid hotade med att stänga alla nationalparker och Washington monumentet, men sedan uppstod "komplikationer" och just nu har man gett upp fighten om hela budgetpaketet och låter skatten ligga kvar på den nivå den hade tidigare. Med andra ord ingen höjning av inkomstskatten just nu.
Fortsättning följer, var så säker

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.