02 december 2010

Staten är fienden

Under de senaste 40-50 åren, ända sedan jag blev politiskt medveten, har jag iakttagit hur olika regeringar och deras byråkrater, oavsett politisk färg, gnagt och tärt på våra friheter. Vi är mycket mindre fria nu än när jag var liten, mer fjättrade av regler och bestämmelser, mer i händerna på tyranner och småpåvar.

Allt, från den mat vi äter till hur vi uppfostrar våra barn till vad vi får göra med våra egna fastigheter, står nu och faller med infall och tolkningar från anställda paragrafryttare.
Men inte bara det. Vi måste också hålla våra översittare med en bekväm livsstil som ligger högt över vad vi "icke-valda" själva har råd med.

Efter varje kris har Amerikas regering vuxit. Det gäller allt som händer i landet från utbildning, till finansväsendet, till säkerhetsföreskrifter för arbetsplatser, till vilken sorts bil vi ska köra.


Amerika har blivit ett land med miljoner lagar och regler för hur vi ska leva och vi som bor här har blivit sprattelgubbar som hänger i snören från federala byggnader.
Republikanerna är lika lite svaret som Demokraterna. I går höll kongressen möte med Obama om de skattelättnader som Bush införde och som kommer att försvinna vid årsskiftet. Trots det enorma protestvrål som novembervalet gav uttryck för visade det sig att Den Styrande Klassen inte bryr sig. Republikanerna förenade sig med Demokrater för mer regleringar vad gäller mathantering (Food Safety Modernization Act) som kommer att driva upp matpriserna ytterligare och göra att småjordbrukare kommer att gå under. Man röstade också ner ett förslag till förbud mot sk. "earmarks" (politiker kan peta in egna specialarrangemang som tack till sina egna valdistrikt). Republikanerna underhandlar med en besegrad president, inte om totalt avskaffande av vissa onödiga regler utan om graden av skatteökningar och utsugning.
Det enda som skiljer partierna är med vilken hastigheten de tillskansar sig makt.
Ingen politiker, ingen regering, inget politiskt parti är intresserad av att släppa på makt. Ingen! Utan undantag!
Tidvattnet går obevekligt i riktning mot mindre frihet.

Jag har just "upptäckt" författaren Frank Chodorov och läser hans "The Rise and Fall of Society", Hur och varför Staten förstör samhället, som han skrev redan 1959. Kan inte förstå att jag inte hör talas om honom förut. Hans bok borde vara obligatorisk läsning i alla skolor.

4 Kommentarer:

Jacobssons tankar sa...

Knasigt, när jag läste första stycket trodde jag att det handlade om Sverige. För precis så är det här också. Varje regering knaprar hela tiden på innevånarnas frihet, så snart är det bara hålet i mitten kvar. Senaste grundlagsändringen visar väl om inte annat så på just det. Ändringen hyllas av subventionerad press. Ingen vågar berätta om nackdelarna, t.ex. att det inte längre går att lämna EU utan en grundlagsändring. Vi har släppt politikerna för långt och tack vare att ingen gör något fortsätter dom. Vi behöver en svensk te-party rörelse.

Mats (malmo) sa...

Berit - "off topic"
Ibland hittar man små - mer eller mindre - roliga sidor på internet. Idag hittade jag denna - http://batikhaxanberit.blogspot.com/ som tycker jag - speglar, ska man säga "vansinnet", vi lever i nu.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Lustigt sammanträffande. Så kände jag det också.

Berit sa...

Tack för tipset, Mats. Kul blogg!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.