11 januari 2011

Dansk humorforskning: Muslimer är 19,7 gånger mer lättkränkta än danskar

Av Nicolai Sennels, psykolog

Gelotofobi är "rädslan för att bli utskrattad". Gelotofober är enligt forskningen mer osäkra än andra, de har en känsla av att vara löjliga och de är rädda att andra kan se det. Det handlar om dålig självkänsla och känslan av att vara till åtlöje - och försök på att dölja det.

Forskare från Århus universitet har undersökt graden av gelatofobi i 72 länder. Studien visar att danskarna är världens minst gelatofoba folkslag. Bara 1,67 procent av danskarna är gelatofoba. Däremot är folk från Mellanöstern, muslimer, världens mest gelatofoba människor. 33 procent av dem lider av gelatofobi. Det är 19,7 gånger fler än bland danskar. Norrmän ligger på andraplatsen med 2,37 procent, och israeler - som i extremt hög grad är utsatt för kritik och hån från sina grannländer och stora delar av den västerländska pressen, ligger så högt som en fjärdeplats (5,91 procent).

Det bör nämnas att muslimernas profet Muhammed själv blev utsatt för hånskratt när han började sin karriär som profet. Folk trodde inte på honom när han sa att en röst inne i hans huvud berättade för honom att han var en gudomlig profet. Av samma anledning finns det vissa verser i både Koranen och hadith'erne där Muhammed förbjuder att man gör narr av honom. Var Muhammed gelotofob?

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Muhammed var helt klart ett psykfall enligt den moderna psykiatrin. Förutom röster påstod han dessutom att "Guds budbärare" ängeln Gabriel skulle ha kommit till honom(som var analfabet) med Koranen. Bara de som själva är gravt störda kan tro på detta.

Anonym sa...

GUDOMLIG MUSLIMSK RÄTTVISA

I senaste numret av the Economist beskriver man fallet med den pakistanske guvernör, som sköts ihjäl av sin egen livvakt lite mer ingående än svenska media gjort.

När Indien blev självständigt efter kriget kunde förstås inte muslimerna komma sams i samma nation som hinduerna. Därför bildades den muslimska republiken Pakistan.

Separeringen ledde till massmord från båda sidor, vilka kan räknas i miljoner.

Nu har Pakistan existerat i ett halvt sekel, så dess tolkningar av islam bör kunna betraktas som typiska.

Hädelse är en stor fråga inom islam. En hundraårig lag om hädelse av islam har nästan aldrig tillämpats förrän på 80-talet. Hädelse är så allvarligt att straffet är döden. Nu har man drivit lagens användning till nya höjder:

Vem som helst kan beskylla vem som helst för att ha sagt något som utgjort hädelse av profeten. Eftersom det sagda utgör hädelse, kan det förstås inte upprepas, enligt islams gudomliga logik. Således får den anklagade inte höra vad som utgör grund för anklagelsen.

Det sagda får naturligtvis inte heller upprepas inför domstolen. Domarna får således inte höra vad de dömer för.

På de grunderna dömdes en fattig kristen kvinna till döden 2009. Den gode muslimen guvernören ansåg detta alltför lättvindigt och hade föreslagit att lagen skulle ändras. Det var anledningen till att den gode muslimen i livvakten sköt honom.

Innan livvakten ställdes inför domstolen, hyllades han av en folkmassa av goda muslimer med flera framträdande advokater, som överhöljde honom med rosenblad.

Det är alltså islamsk rättvisa.


Fridsamme Fridolf

Ann-Marie sa...

"Bara" 33 procent lider av gelotofobi?! Låter lågt med tanke på hur lättkränkta dom är.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Pislam ärinte en religion, det är en sinnessjukdom. Att kunna bli dömd till döden på rent skvaller och sen inte ens kunna försvara sig eller kalla in vittnen är inte rättvisa. Det är i bästa fall travesti på rättvisa. Vänta bara tills vi har samma cirkus här.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.