08 januari 2011

Drill Baby, drill


Jag vet inte vad Gud tänkte när han delade ut olja och gav den till världens värsta skitstövlar, - Saudiarabien, Iran, Venezuela, Nigeria."
Ezra Levant, författare till boken, "Ethical Oil" säger också att förbud mot oljeutvinning i Kanada och USA skadar miljön.

När det gäller utvinning av olja måste man ta 4 olika aspekter i beaktande: fred, löner, mänskliga rättigheter och finansiering av terrorism.

När man stoppar och försvårar nordamerikansk oljeproduktion flyttar man produktionen till de länder i världen som är fruktansvärt dåliga på att skydda miljön. Ta Nigeria (Afrikas största producent) - där har man tusentals oljeutsläpp, orsakade av millitanta attacker, organiserad brottslighet och korruption, som aldrig kommer att saneras. I själva verket har oljeborrare i Nigeria spillt dubbelt så mycket olja under de senaste 50 åren jämfört med Amerika, fast de bara producerat hälften så mycket olja.

Det visar sig också att BP-utsläppet inte var så illa som man först befarade. Trots förutsägelser om kemiska skador som "kommer att pågå i ett decennium," meddelade chefen för "Nationella Räddningskommittén" förra månaden att städningsarbetet är avslutat, eftersom 17.000 vattenprover visar att mängden olja är så obetydlig att det är oskadligt.

De massiva skadorna på djurlivet hände inte heller. Marylands Miljöpolicy professor Robert Nelson konstaterar:
"Från och med den 2 november, rapporterade US Fish and Wildlife Service att 2.263 oljeindränkta fågel har samlats upp i Gulfen. Det är långt färre än de 225.000 fåglar som dödades vid Exxon Valdez utsläppet i Alaska 1989."

Ironiskt nog är Moder Natur mycket slarvigare än människan. Ungefär 1 miljon fat olja läcker ut i oceanerna varje år helt naturligt från havsbotten.

Vart sjätte år överstiger det vad BP åstadkom.
Precis som vanligt trissar media upp händelser och politikerna är inte sena att göra problemet värre.

Om vi ser på vad som är viktigt, miljön, fred och konflikter, ekonomisk rättvisa och behandlingen av minoriteter är USA och Kanada vida överlägsna OPEC länderna .
Om vi verkligen vill göra världen till en bättre plats är det ur alla synpunkter bättre att undvika att handla med fascister i Saudiarabien, kvinnohatare i Iran eller en diktator i Venezuela.

Alternativet är inte något sorts fantasi-bränsle i framtiden utan föroreningar eller andra sidoeffekter. Det är science fiction och innan den fantasin blir verklighet är det olja som gäller.

Greenpeace är duktig på att ondgöra sig över olja, men bara när de själva är säkra. Deras mål är tydligen att stoppa oljeborrning i Amerika men vi hör aldrig att de säger pip vid presskonferenser i Tehran eller Riyadh.
Bara tanken på att de skulle bryta sig in i ett saudiskt eller iranskt raffinaderi är otänkbart. De skulle bli skjutna omedelbart.

bilden är från Nigeria

4 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Jadu Berit, nu kommer du att bli måltavla för allehanda miljöfascister.
Och du har så rätt, alla dessa ......-rättsorganisationer är väldigt tysta och försynta när det gäller Mellanöstern dvs muslimska stater och diktatorer som Chavez, Kim Jong-Il et al. Visst är det väl intressant?!

sven sa...

Berit och Ann-Marie håller helt med er.Har tänkt precis dtesamma.

sven sa...

fy fanken för felstavningar

Ann-Marie sa...

Sven, jag tror inte någon bryr sig, det är inte det viktiga ;o)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.