10 januari 2011

En dag framför brasan

Vedlåren är fylld, likaså bensintanken till generatorn. Fotogenlamporna står redo i köket och ficklamporna har nya batterier.
Enligt väderleksrapporten kan vi se fram emot en allvarlig vinterstorm det närmaste dygnet. Underkylt regn, snö och ishalka, förmodligen el-avbrott. Skolorna är stängda i morgon och många människor kommer att stanna hemma från sina arbeten. Det är livsfarligt att ge sig ut på motorvägarna här i södern (Atlanta, Georgia) under dessa förhållanden.

Men i Washington Post hittar jag följande:

Det arktiska havet värms upp, isbergen minskar i storlek och på vissa ställen är vattnet för varmt för sälarna, enligt en rapport i går till Commerce Department från Consulafft i Bergen, Norge.
Rapporter från fiskare, säljägare och upptäcktsresande pekar på en radikal förändring av klimatförhållandena och temperaturer, som man hittills inte har hört talas om, har uppmätts i Arktis-zonen. Forskarexpeditioner rapporterar att det knappast finns någon is så långt norrut som 81 grader 29 minuter. Lodningar till ett djup av 3.100 meter visar att Golfströmmen fortfarande är mycket varm. Stora massor av is har ersatts av morän, jord och sten, samtidigt som många välkända glaciärer helt har försvunnit.

Mycket få sälar och ingen sik finns i östra Arktis, medan stora stim av sill och nors, som aldrig tidigare vågat sig så långt norrut, påträffas nu i den gamla sälfiskarvattnen. Inom några år förutspås det att på grund av att isen smälter kommer havet att stiga och göra de flesta kuststäderna obeboelig.

Oops!

Denna rapport skrevs från den 2 november, 1922, och rapporterats av Associated Press och publicerades i Washington Post

För 88 år sedan!

5 Kommentarer:

Naivtive sa...

I Sverige spås det att denna vintern saknar sitt motstycke i hundratals år, man nämnde 1700-talet innan jul. "Den Globala uppvärmningen, var är du när man behöver dig"

Ann-Marie sa...

Och jag som såg emot exotiska frukter i trädgården!

Anonym sa...

Vad har den store klimatprofeten Al Gore sagt om detta? Här i Sverige var det länge sedan vi kunde läsa något uttalande av honom eller har jag missat det.Han har ju fått Nobelpris i ämnet så något måste han väl yttrat eller har han gått under jorden?

Elisabeth

Anonym sa...

Växthuseffekten är inte så generell så att man kan säga att i Säffle kommer det bli 2 grader varmare per år. Det finns platser som kommer bli kallare t.om. ifall tex. golfströmen påverkas. Eller hat hav blir varmare /kallare tex som skett med el NIno/Nano i Australien nu. Generellt kan man säga att vädret kommer bli mer växlande och ostabilt/oförutsägbart.

gustav sa...

Precis, som Anonym säger så betyder t ex 2 grader högre genomsnittstemperatur på jorden jämfört med förindustriell tid (hittills har vi 0,7) INTE att det blir 2 grader varmare överallt. Vissa ställen får det ännu varmare, andra ställen kan tvärtom bli kallare. Detta beror på att en ökad temperatur generellt leder till förändrat klimat: t ex att luft- och vattenströmmar kan ta andra vägar, vädret varierar på andra sätt över året (säsongsskiftningar blir annorlunda), etc. Dessutom leder landförändringar, t ex nerhuggna skogar, upptorkade sjöar pga konstbevattning, etc, också till att klimatet på många ställen förändras.

Elisabeth: Jag hoppas inte du har Al Gore som din främsta informationskälla när det gäller klimatfrågor. Följ forskningsläget och du märker att frågan fortfarande är glödhet - framförallt då allt fler forskningsområden påverkas allteftersom klimatförändringar blir en allt påtagligare realitet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.