26 januari 2011

Ett förlorat krig


Kriget mot droger i USA har pågått i över 30 år, kostat miljarder och hela tiden varit en hopplös kamp . Tillverkningskostnaderna för droger är låg, men riskfaktorn gör att priserna trissas upp enormt, vilket gör att våldet ökar. Under de senaste åren har vi sett hur våldet bland drog-smugglare i Mexiko tilltagit och mord, kidnappning, skottlossning är dagliga företeelser. Vissa strider står mellan konkurrerande gäng, andra mellan smugglare och poliser.
Tusentals människor har mist livet.
USAs och Mexikos reaktioner har varit desamma: mer trupper, mer polis, förstärkt gränskontroll och en ökning av all tänkbar personal.

Jag anser att det är idiotiskt att använda droger men "Kriget mot droger" är värre, dödligare och dyrbarare för samhället än drogerna i sig.
Förbud driver hanteringen under jord och har trissat upp priserna på marijuana så till den grad att det är "guld värt".

Joaquin "El Chapo" Guzman Loera, chefen för Sinaloa kartellen i Mexiko, är rankad på plats 701 på Forbes årliga rapport av de rikaste männen i världen och var värd cirka 1 miljard dollar, år 2009. Han tackar officiellt USA politiker för att droger är illegala. "Jag kunde inte ha blivit så stinkande rik utan George Bush, George Bush Jr, Ronald Reagan, och El Presidente Obama, Från djupet av mitt hjärta, säger jag , Gracias amigos, jag har er att tacka för hela mitt imperium."

Trots alla ansträngningar fortsätter droger att vara allmänt tillgänglig för USA: s gymnasieelever, enligt en undersökning av Department of Health. Nästan 90% av tolfte-klassarna som deltog i undersökningen sa att marijuana var "mycket lätt"eller "ganska lätt" att få tag på;
över 47% svarade att kokain var "mycket lätt" eller "ganska lätt" att komma över och mer än 32% sade att heroin var "mycket lätt"eller "ganska lätt" att köpa.

Det enda sättet att stoppa våldet är att legalisera droger vilket också får en ringarna-på-vattnet-effekt . Förbud placerar nämligen polis, domare åklagare och politiker i positioner där de lätt kan tjäna sig en hacka genom att se mellan fingrarna. Det är därför som mutor, hot och kidnappning är vanligt inom förbuds-industrin men inte på andra ställen.

Flera undersökningar och utredningar av narkotikarelaterad poliskorruption avslöjar att tjänstgörande poliser utför seriöst brottslig verksamhet såsom (1) att man utför grundlagsstridig husrannsakan och beslag, (2) att stjäla pengar och / eller droger från langare, (3) försäljning av stulna droger, (4) beskydd av droghandel, (5) att avge falskt vittnesmål, och (6) att lämna in falska brottsanmälningar.
Personal inom narkotikabekämpningen är naturligtvis inte heller intresserade av att avskaffa sina egna jobb.

Exempel på regelvidrig husrannsakan: Titta på den här videon där man utan anledning skjuter familjens hund.Drogförbudet är också extremt dyrbart. Federala och del-statsregeringar spenderar runt 44 miljarder per år i sina försök att upprätthålla förbudet, i stället för att beskatta marijuana på samma sätt som tobak och alkohol, vilket man räknar med skulle dra in över 30 miljarder i skatter.
Budgeten för fängelser växer dubbelt så fort som den för college och universitet.

Vi har redan lagar som straffar människor som kör bil alkoholpåverkade. Rätt politik är därför att legalisera droger samtidigt som man tillämpar de lagar som redan finns, för att straffa ansvarslöst beteende kopplat till narkotikaanvändning. Detta är klokare än förbud, eftersom man undviker att skapa en svart marknad. Tillvägagångssätt tillfredsställer också de som anser att människor har rätt att göra vad de vill med sin egen kropp, så länge det inte skadar andra.
(Ni som nu ropar: "Ja, men det skadar barnen!", ska komma ihåg att vi redan nu har lagar som förväntas skydda barn som misshandlas. Tillämpa de lagarna!)

Legalisering är önskvärd för alla droger, inte bara marijuana. Hälsoriskerna med marijuana är lägre än för många andra droger, men det är inte den avgörande frågan. Det mesta av trafiken från Mexiko eller Colombia är kokain, heroin och andra droger, medan marijuana-produktionen för det mesta är inhemsk. Att bara legalisera marijuana skulle därför inte stoppa våldet.

Förbudet mot alkohol upphävdes under Den Stora Depressionen, delvis beroende på ökat våld men också därför att det öppnade en dörr till mer skatter.
Obama-administrationen andas om att man inte tänker bestraffa försäljarna av medicinsk marijuana, så kanske man har börjat tänka om.

Det mest ekonomiska sättet att driva ner drogmissbruk är behandling. RAND Drug Policy Research Center har beräknat att behandling är 10 gånger mer effektivt än fängelse och att varje investerad dollar spar 7 dollar i samhällskostnader.


Portugal beslutade att avkriminalisera alla droger år 2001, inklusive kokain och heroin. Man fann ingen ökning i användning och ingen hälsokris. I själva verket är andelen drogmissbrukare lägre i Portugal än den är jämfört med andra europeiska nationer.


5 Kommentarer:

Mike sa...

Med ett enkelt utandningsprov kan man se om någon är alkoholpåverkad. Hur avgör man om någon är drogpåverkad, och av vilken drog, förutom urin- och blodprov med dyr och tidskrävande analys? - Däri ligger nog problemet. Samt förstås hur man skall kunna beskatta det hela.

Den dag man utvecklat enkla, billiga och snabba testmetoder för att ta reda på om någon är drogpåverkad, och av vilken drog (det finns måååååånga olika, som påverkar på lika många sätt), så kommer nog fler droger legaliseras. Och när man lyckats införa ett fungerande beskattningssystem för alla droger (redan idag manipuleras droger på molekylnivå för att komma runt förbud, i framtiden blir det nog samma manipulation för att undvika beskattning)så är total legalisering inte långt borta.

Berit sa...

Du är inne på något där, Mike, men även om man inte har "billiga" testmetoder är kriget mot droger i sig så dyrbart, både vad gäller människoliv och pengar att det borde upphöra omedelbart.
Man kan ju också tänka sig att man i trafiken bara stoppar de människor som kör på ett lagvidrigt sätt och bryter mot trafikförordningen, vilket gör dem farliga för andra. Det skulle dessutom ge trafikpolisen något riktigt att göra, i stället för som nu bara vara lakejer som letar fartsyndare för att dra in pengar.

Knute sa...

Mens vi venter på næste akt i den tragikomiske evighedsfortælling “Kampen mod narko”

Rydningen af Pusherstreet har primært betydet, at handlen med hash er flyttet til andre dele af København. At det ikke har haft indvirkning på forbruget og at det er en af forklaringerne på den banderelaterede vold vi har oplevet de senere år.

http://punditokraterne.dk/2011/02/08/mens-vi-venter/

Knute sa...

The Drug Trade: The Politicization of Criminals and The Criminalizations of Politicians

"In the 20th Century the Italian mafia was large and powerful and it then expanded its operations to the United States. But it never acquired the global reach or the political influence, economic might or international diversification now common among some of the largest transnational criminal organizations based in Russia, China, Eastern Europe or Latin America."

http://www.globalcommissionondrugs.org/Arquivos/Global_Com_Moises_Naim.pdf

http://punditokraterne.dk/2011/05/30/en-ny-narkotikapolitik/

Knute sa...

Hashim Thaci är chef för en maffialiknande albansk grupp som ansvarar för smuggling av vapen, narkotika och mänskliga organ genom Östeuropa. Han råkar också vara premiärminister i Kosovo.

http://www.globalcommissionondrugs.org/Arquivos/Global_Com_Moises_Naim.pdf

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.