21 januari 2011

"Förstörelse är detsamma som Stimulans""The broken window fallacy" syftar på Bastiats liknelse om affärsinnehavaren som fick ett skyltfönster sönderslaget och först blev arg, men intalades sedan att tro att det var god ekonomi, eftersom det betydde mer arbete för glasmästaren. Man man inser inte att han kunde ha använt pengarna på något annat som han hellre ville ha, inte bara ersätter något som han redan hade. Han skulle fortfarande delta i handel men den skulle vara till ömsesidig nytta istället för att bara ensidig.

Nancy Pelosi tillämpar vanföreställning om "det trasiga fönstret" på Haiti, genom att hävda att jordbävningen kunde vara det bästa som hänt landet. Att hjälpinsatserna skulle vara en bra ekonomisk stimulans till ön. Det är inte bara ett ekonomiskt okunnigt uttalande, men också makabert med tanke på antalet döda och problemen som följt.

"Jag tror att detta kan vara en möjlighet till en verklig ekonomisk boom för Haiti", sade hon , med utgångspunkt från sina erfarenheter i San Francisco. "Haiti kan ta språnget över sina tidigare utmaningar - ekonomiskt, politiskt och demografiskt vad gäller rika och fattiga och få en ny bra start."
Logik: Hoppas hon på en jordbävning i San Francisco? Kanske hela Kalifornien?

Medan vi är inne på bedrövelser i Haiti kan påpekas att "Baby Doc" Duvalier, diktatorn som blev utsparkad 1986, har återvänt.

Jag kan inte riktigt fatta varför han kommit tillbaka och de flesta av de kommentarer jag sett verkar lika aningslösa. Det är troligt att han hoppas på en chans att återvända till makten och dra fördel av katastrofen och valet, som inte tycks tillfredsställa någon sida. Makt är den mest beroendeframkallande av alla droger.

Duvalierism är en giftig blandning av central-styrning, korruption, grymhet och lite voodoo, som inte försvann när Baby Doc gav sig av till Frankrike, tillsammans med en massa stulna pengar. Att stämma honom för korruption, förskingring och diverse andra brott, verkar vara på gång. Det kan ge intryck av att man söker rättvisa i ett orättvist land, men det kommer inte att skydda äganderätten eller säkra lagarna vad gäller kontrakt, vilket är bland de främsta anledningarna till Haitis enorma fattigdom. Men ett åtal kan kanske hindra honom från att ta makten.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.