20 januari 2011

"Fula ord"

Förlaget stoppar Ture Sventon, privatdetektiv och huvudperson i Åke Holmbergs nio böcker utgivna 1948–1973. Rabén & Sjögren drar in planerad nyutgåva. Ville stryka ordet ”neger” – fick nej av författarförbundet:

"Neger är ett ord med rasistisk klang, men kan i det här sammanhanget också ses som en del av ett kulturarv."

När man börjar förbjuda ord skapas ett totalitärt samhälle. Snart är väl ordet "svart" också rasistiskt. Det spanska ordet negro betyder ju svart.

Svart och vitt
Fula ord

5 Kommentarer:

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag tycker det är ett förbannat svineri rent ut sagt! Det kommer aldrig sluta med bara en bok och det har det inte gjort heller. Pippis pappa är ju inte neger-kung längre så man har redan varit framme och kladdat i den avlidna författarinnans böcker. Tintin i Kongo har ju ännu inte blivit förbjuden men dom politiskt korrekta kommer sannolikt aldrig ge upp med att försöka förbjuda den. Och nu senast var det Huckleberry Finn där man skall gå in och ändra nigger till slav istället. Men för helvete!! Både Pippi Huck är för böveln skrivna i en helt annan tid! Stoppar vi inte det här så kommer det bara att rulla på. Sen blir det ordet slav som blir kränkande, så blir dom tvingade att ändra det till ofri istället men då har vi ju redan Sanningsministeriet här.

Berit sa...

Är det sant Robin? Vad kallar man Pippi's pappa i stället?

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag minns inte faktiskt. Orkade inte lägga det på minnet. För mig kommer han alltid att vara neger-kung. Men så googlade jag det och du kan läsa det här:

http://www.dn.se/kultur-noje/pippis-pappa-inte-langre-negerkung

Patetiskt eller hur? Naturligtvis kallar jag även neger-bollar för neger-bollar. PK-ism biter inte på mig längre.

LP sa...

Luktar historierevisionism.

Man kan plötsligt börja fundera över en rad andra ord som används inom skönlitteratur, film, musik, tecknade serier mm. Skall man även börja sopa undan tex följande:

fruntimmer
bög
zigenare
viting
rödskinn
lapp

etc

Det blir ett digert arbete, men det kanske är positivt?! Vi kan ju inrätta en särskild myndighet som går igenom vårt kulturarv i jakt på politiskt inkorrekta ord. Man skickar sedan informationen vidare till en annan ny myndighet som gör om ursprungsverken. Tänk så många genusvetare, konstnärer, konstvetare, sociologer, antropologer, islamologer mfl som skulle kunna få jobb. Tänk så mycket de skulle kunna bidra med till den svenska ekonomin. Eller inte.

LP sa...

Myndigheterna kan heta Sanningsmyndigheten och Korrigeringsmyndigheten.

Nu skall jag gå och läsa lite. Kanske något av Orwell?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.