22 januari 2011

Kolejka

Enligt Der Spiegel har ett polskt institut konstruerat ett spel liknande Monopol, men i stället för att lära ut Kapitalism visar spelet "Kolejka" hur man, i ett kommunistiskt samhälle, måste kämpa för att få de nödvändiga dagliga behoven tillfredsställda.
"I spelet, skickas din familj ut med en inköpslista på möbler, kläder, mat, till fem butiker. Antingen har butikerna sålt slut på varorna eller också har det inte fått någon leverans den dagen. Spelet belyser den tuffa verkligheten under kommunismen."

Spelet kallas "Kolejka" efter det polska ordet för kö eller linje och bygger på frustration. Vissa regler tillåter andra spelare att gå förbi köerna för att få den sista varan, medan andra regler tvingar vissa spelare att ge upp sin plats i kön.

Spelet är verkligen inte inspirerat av någon nostalgi för den kommunistiska eran, som varade från slutet av andra världskriget fram till 1989. Istället vill man utbilda unga människor, som inte kommer ihåg kommunismen, genom att använda spelet som ett verktyg för att öppna en dialog mellan generationerna.
Jag hoppas det kommer ut på engelska eller svenska så att jag kan spela det med mina barnbarn

Det stora problemet för Vänstern är att de har misslyckats alldeles enastående.
Före detta Sovjetunionen är nu en "kleptokrati' som överlever tack vare olja, medan Kina är en statlig korporation. Kuba kan knappt föda sig själv och sjukvården som man skryter om, är en enda osanitär röra för alla utom de som har goda förbindelser och kan få västerländsk (kapitalistisk) sjukvård. Venezuela går under med rasande fart, trots sin olja.
Överallt där Socialismen har prövats har den bara terroriserat och orsakat fördärv och ändå finns det så många som inte kan lära av andras misstag.

8 Kommentarer:

Anonym sa...

Detta vet alla - tror jag - men ändå fortsätter denna sjukliga ideologi att existera i de flesta länder. Men att också USA skulle bli drabbad trodde jag aldrig. USA - den sista fria utposten i världen. Jag tänkte ett tag att försöka flytta dit eftersom min son bor där men givit upp denna önskan.
Hoppas detta spel kommer till Sverige men det skulle antagligen bli förbjudet som "Hets mot folkgrupp". Allting i Sverige som inte är PK kan man få till att vara HMF.
Elisabeth

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Man behöver nog inte förbjuda det. Det räcker med att man dissar det i morgonsofforna och nyheterna så sänder man ut signalen till Svenne Banan att detta är ett ytterst kontroversiellt spel så vågar dom inte ens ta i det med tång ens. Folk har ju vittnat att när dom beställt en kontroversiell bok så har biträdet tittat på dem som om dom var något katten dragit in. Sådant kan vara ytterst stigmatiserande.

Vivian sa...

#Robin Shadows

Om dårligt kritik på TV eller biträdets blick avhåller Svenskarna från att köpa "kontroversiella" böcker eller spel, undrar jag om så räddhågade människor överhuvudtaget har användning för demokratiets rättigheter.
Är Sverige et neurotikersanatorium eller en nation?

P.S. Jag är dansk.

Anonym sa...

Till Vivian

Tack för ett nytt bra ord - precis vad Sverige blivit ett NEUROTIKERSANATORIUM -ett tyvärr för långt och krångligt ord för att kunna populäranvändas - synd!
Elisabeth

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Vivian, ja utan tvivel. Folkkan se dem plocka SD's val-sedlar eller den där kontroversiella boken. Så är skvallret i full gång och dom riskerar jobbet, sin bostad eller vad det nu är. Dom vågar kanske snacka om det hemma vid köksbordet med folk dom litar på men det är också allt. Dom är t o m så ängsliga att dom kanske snackar om att rösta på SD men när den stora dagen är där, så röstar dom som vanligt bara för att inte bli tagna på bar gärning med att göra det "där förbjudna".

Anonym sa...

Socialism/kommunism är den största tragedi som drabbat mänskligheten. Man kan utan tvekan jämföra den med en enorm farsot, som dödat hundratals millioner. Trots detta tilltalar dårskapen hundratusentals svenskar, och vurmas för inte minst inom mediakåren.

Berit sa...

Bara som kuriosa, när vi ändå talar om kommunismen och detta är verklighet, inte något spel för barn:

Granma, den officiella tidningen för kommunistpartiet, sade i dag att den kubanska huvudstaden för närvarande står inför "den mest kritiska situationen under det senaste halvseklet" vad gäller tillgången på vatten.
70 procent av det vatten som pumpas till konsumenterna försvinner innan de når sin destination.
Anledningen är att under 52 år av Castroregim har man inte utfört något underhåll av vattenledningarna och allt är fortfarande på samma sätt som det var när denna farsot av mänskliga termiter kom till makten.

Enligt Water Resources Institute, lider nästan halva befolkningen i Havanna, ( där mer än två miljoner människor lever,) redan av allvarliga problem med leveransen av vatten.
Man tillägger att 111.000 människor bara har tillgång till vatten när det levereras med lastbilar med vattentank.

Vivian sa...

Robin Shadows,
Om det värkligen förhåller sig så, som du beskriver det, så är ju loppet kört.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.