28 januari 2011

Sputnik-ögonblick


I sitt tal till Unionen använde Obama uttrycket "Sputnik-ögonblick" för att beskriva USA:s nuvarande ställning på världsarenan. Man frågar sig i så fall: Vilka är dagens Sovjet?
Är det en jämförelse med Kinas växande status som en dominerande kraft i den globala ekonomin?
Jag minns sensationen i oktober 1957 när den första Sputnik, stor som en badboll, cirklade runt vår planet. Obama var inte ens född när jag stod ute i kylan och fick nackspärr för att spana efter den lilla lysande punkten som sakta rörde sig över himlen.

På den tiden var världen mitt upp i Det Kalla Kriget och att Sovjet var de första som lyckades skicka upp en satellit skakade hela västvärlden. Vi hade inga problem med vem som var "ond" och vem som var "god" då. De teknologiska framsteg som följde var möjliga därför att Amerika trodde på sig själv, trodde på sin överlägsenhet och var helt övertygad om att deras sätt att leva var bättre än Sovjets kollektivism.

Om amerikanarna hade trott att de inte var speciella, att Sovjetunionen var lika bra på alla sätt och eventuellt även moraliskt överlägsna, (som en mycket liten minoritet tyckte på den tiden) skulle man kanske nöjt sig med att vara en i "hopen av många nationer", ojat sig lite grann och tittat på medan kommunismen spred sitt gift runt om i världen.

Men på en fundamental nivå visste amerikanerna bättre än så.

Nu är attityden att alla kulturer är lika bra och kräver samma respekt men....västvärldens kultur är destruktiv och usel.
Idag slåss vi mot en fiende som gömmer sig i grottor och tvingar halva sin befolkning att gömma sig under svarta skynken. De är primitiva i sitt hot mot våra liv och medeltida i sin moral och värderingar, men de har tillgång till samma teknologi som vi.
I en sak är de emellertid överlägsna. Amerikanerna har lämnat de värderingar som var deras födslorätt medan "grottfolket" helhjärtat och utan samvetskval omfamnar sina värderingar om död och förstörelse.

Innerst inne tror inte amerikanen längre att han är exceptionell, han har till och med valt en president som inte tror det och som ser till att resten av världen förstår hur ordinära amerikaner är.
Amerikansk kultur ska nu ses som "jämställd" med islamisternas och det finns även de som tycker att islamisternas värderingar är överlägset bättre.

Tekniska färdigheter kommer inte att vara avgörande i det krig, som vi inte ens får kalla vid sitt rätta namn, eftersom det primitiva islam inte använder samma teknik som vi gör, och de har färre moraliska och etiska värderingar som håller dem tillbaka.

6 Kommentarer:

Knute sa...

Cairo: “Allahu Akhbar!”
Egypt appears to be in the midst of a populist revolt.
The Muslim Brotherhood has thrown its support behind Mohammed el-Baradei.

http://gatesofvienna.blogspot.com/2011/01/cairo-allahu-akhbar.html

Knute sa...

Tunisien, Jemen, Egypten. Kanske de som protesterar mot diktaturen kommer att lyckas bättre än i Iran, där islam sitter stadigt på tronen. Men risken finns att de arabiska terrorregimerna kommer att avlösas av ännu värre terror. Den iranska islamvarianten är populär i arabvärlden...

John Olsson sa...

Jag såg Obama's State of the Union over here in the USA, and I don't agree with you. Snarare vad jag såg och hörde i Obama's speech så gick det ut på att pumpa upp Amerikanernas självförtroende i avsikt att konkurrera head-on i den Globala konkurrensen. Detta i avsikt att bli bäst i allt precis som man gjorde efter Sputnik-chocken på 50-talet.

Berit sa...

Talet var början till Obamas kampanj för att bli omvald, men amerikanska folket köper inte längre hans tomma retorik. Med den enorma statsskulden och budgetunderskottet förstår man att Obamas metod inte är realistisk.

Det är också väldigt avslöjande att han som exempel drog fram den enda framgången från kommunisterna. Folk genomskådar det också.

Knute sa...

Global demografi

For ca 10 år siden uttalte Italias statsminister, Silvio Berlusconi, at den judeo-kristne sivilisajon var den muslimske overlegen og grunnga det blant annet nettopp med at førstnevnte hadde lykkes med å skape både bedre materielle kår og større frihet enn sistnevnte. Det hadde han selvfølgelig fullstendig rett i, og det er det vi ser utslag av nå, både i Tunis og i Egypt. Men å erkjenne at han hadde rett er selvsagt fullstendig fremmed for de lavpannede treskallene i MSM. I den grad de ofrer spalteplass på ham i det hele tatt dreier det seg stort sett utelukkende om påståtte sex-skandaler.

Med den vekst i antall muslimer som Pew-rapporten skisserer, og som sannsynlignis er altfor lav, er det vi nå ser i Egypt trolig bare begynnelsen.

http://antijihadnorge.blogspot.com/2011/01/global-demografi.html

Vivian sa...

Mubaraks dagar som president är räknade.
Det går rykten om att han och hans son har flytt landet.

I USA hålls det hemliga möten med ledare av Muslim Brotherhood.

http://pajamasmedia.com/blog/napolitano-meets-with-muslim-brotherhood-leaders-pjm-exclusive/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.