16 februari 2011

Demokrati och Individuell Frihet


Winston Churchill sade det klart och tydligt: "Det sägs att demokrati är den sämsta styrelseform som finns, förutom alla andra som har provats."

Jag tycker mig märka att vi investerar alltför mycket hopp i demokratins möjligheter.
Många människor tenderar att förväxla demokrati, (vilket kan vara ett mycket bra styrelsesätt under vissa omständigheter) med individuell frihet, vilket är vad människor över hela världen, i varje kultur och tid, har kämpat och dött för.

Problemet med dyrkan av demokrati är att "Folkets vilja" inte har någon speciell moralisk auktoritet. Det kan mycket väl vara en lynch-mobb.
USAs grundare var väl medvetna om det. Ändamålet med en regering är att bevara individens rättigheter till liv, frihet och strävan efter lycka. När någon regering misslyckas i detta enda moraliska syfte, förlorar den all legitim auktoritet. Självständighetsförklaringen var inte baserad på en folkomröstning. I själva verket var det förmodligen en majoritet av amerikanerna som inte stödde revolutionen.

President Bush lanserade "Operation Iraks Frihet". Men menade han verkligen det?
Hans handlingar verkade mera stödja "Operation Iraks demokrati." Frihet innebär att de kristna samfundet kunde utöva sin tro utan att terroriseras. Frihet skulle innebära att kurder, som inte är araber och som inte alla är muslimer, skulle kunna skapa sin egen nation. Frihet skulle innebära att Iraks regering skulle tyna bort när basarerna blomstrade och omvandlade Irak till en bikupa av privata företag.

De som ropar "Makt åt Folket" vill aldrig att makten ska tillfalla varje enskild människa.
De tänker i stället som marxister eller nazister eller någon annan inkarnation av ondska, som inte kan övertyga fria människor att köpa vad de "säljer" och därför måste tvinga dem.
Från samma moraliska position kommer också företeelser som "Folkdomstolar" som styrs av "Folkets åklagare", som sänder de individer som inte underkastar sig, till arbetsläger och andra trista ställen.
USAs grundare kämpade för Frihet och inte nödvändigtvis för demokrati.

Demokrati är regeln om en allsmäktig majoritet. Det finns ingenting i en demokratisk form av regering, som skyddar enskilda individer, eller någon minoritetsgrupp av individer, mot obegränsad makt från majoriteten.

Med andra ord, i en enkel demokrati, finns det inga garantier att majoriteten inte kommer att införa sin diktatoriska, totalitära eller auktoritära styrelseform över minoriteter.

Det finns alltså inga garantier för att en majoritet i ett demokratiskt land inte skulle rösta för sharialagstiftning. Ha det i åtanke medan muslimer i Sverige förökar sig i rasande fart.


Bara för att människorna i i Mellanöstern får tillfälle att rösta innebär det inte nödvändigtvis en garanti för frihet för folket. Utan ordentliga begränsningar kan majoriteterna i länder som Egypten och Irak helt enkelt demokratiskt rösta bort de kristnas rättigheter, judarnas, kvinnornas, homosexuellas eller någon annan minoritetsgrupp. De kan rösta fram tyranner och diktatorer och tillåta dem att krossa friheten - så som de har gjort i Venezuela. De kan rösta för att ligister som Hamas och Hizbollah ska komma till makten, och tvinga på alla sharialagar.

Vi måste förstå att okritisk dyrkan av "demokrati", inte är någon garanti för frihet eller att frihet kommer att segra. Även en "demokratiskt vald" regerings makt måste konstitutionellt begränsas så att de allra minsta minoriteterna (dvs individen) är skyddade från majoritetens tyranni, annars kommer tyranni att segra.

inspiration från American Thinker och några av våra läsare.

15 Kommentarer:

Knute sa...

Det finns inte något riktigt arabiskt ord för ”frihet”. De använder i stället glosan ”hurriyya”, som kommer från ”hurr”, som betyder en frigiven slav.

http://spydet.blogspot.com/2011/02/vi-har-i-flere-dage-set-gyptere-og.html

Ann-Marie sa...

Så sant som det är skrivet! Och jag är helt för den individuella friheten. Jag vill inte ha en massa politiker och byråkrater tala om för mig hur jag ska leva mitt liv.

John Olsson sa...

Mycket bra artikel.

Jag bor både i USA och Sverige och min uppfattning är att båda länder har bra demokratiska system. Men jag anser svenska lagar inte skyddar människors frihet lika bra som lagarna gör här i USA.

Kanske Alliansen har ökat friheten i viss mån numera, men jag tror man har fortfarande en hel del att lära av USA.

LAS-lagarna är bara ett exempel där man har lagar som ger frihet till en kategori människor (permanant-anställda) men förnekar andra denna frihet (arbetssökande och nyanställda).

Berit sa...

Friheten i USA är allt bra urholkad numera, tycker du inte det?
och vad gäller LAS anser jag att arbetsgivare och arbetstagare ska göra upp om anställningskontrakt och regler, det har inte staten med att göra.

Anonym sa...

Berit - tack för denna postning! Nu trillar femöringen ned hos mig. Jag tänker på tankeutbytet vi hade för några år sedan, om "demokrati" och "republik", kanske du minns?
Jag håller med om vad du skriver!
Mats (Malmo)

Anonym sa...

Nej Sverige har kopierat bra många ideer från gamla kommunistländer och vänsterideologier. Staten ska överhuvudtaget inte lägga sig i näringslivet. Men prova säg det åt dom socialiserade bekväma svenskarna...oj oj oj...det blir ramaskri. Bara Reinfeldts uttalanden om att arbetande ska synas och att en arbetare ska ha mer i plånboken slogs ju upp och slås upp rejält i svensk media..och kommentarerna är nästintill enväldiga. Faktum är att säkert 70-80% av svenskarna anser att staten ska ordna jobb åt dom..samma saker händer i US i takt med Socialiseringen. Socialism skapar falskhet,avundsjuka och jantelagar. Det är inga svenska fenomen. Fan har börjat märka det rejält på Västkusten i SoCal...ju mer staten lägger sig i desto mer avundsjuka och jantelagar skapas...

/Burn it all down and restart.

Berit sa...

Jag minns den diskussionen mycket väl, Mats och är glad att höra att du förstår vad jag menade då.

Anonym sa...

Förvirrande text.

Du förespråkar individuella rättigheter medan du är en nationalist. Hur går det ihop egentligen? Är inte nationalister förespråkare för att individen ger upp en del av sin frihet till nationens fördel?

Du kritiserar Irak för att den inte kan garantera rättigheter och frihet åt minoriteter (Kristna) medan du är emot mångkulturalism i Sverige. Hur ska det vara, vill du ha samma rättigheter för kristna i Irak och muslimer i Sverige?


Hur vill du ha det egentligen?
Bestäm dig, var bestämd med vad du vill!

Berit sa...

En nation ska skydda individens frihet, det är dess uppgift.
När regeringen i Sverige, eller USA etc....) stjäl från en grupp (skattebetalarna) och ger till grupper som inte vill/kan försörja sig är medborgarna befriade från sin plikt gentemot staten.
Man kan inte ha massinvandring i ett socialistiskt välfärdssamhälle!
Så vitt jag vet får muslimer dyrka vem de vill i Sverige men de måste lära sig att skilja på stat och religion.

är det bestämt nog för dig?

Anonym sa...

Denna dokumentär tar upp många viktiga punkter om terrorismen och vilka politiska agendor som många gånger på ett eller annat sätt ligger bakom (inte bara Al Qaida) och varför det ständigt basuneras ut skrämselpropaganda av massmedia: http://video.google.com/videoplay?docid=-880235900753759823#

Här är även några intressanta artiklar:

www.foxnews.com/us/2010/10/20/al-qaeda-terror-leader-dined-pentagon-months/

www.prisonplanet.com/confirmed-fbi-got-warning-day-before-okc-bombing.html

www.prisonplanet.com/terrorist-who-trained-london-bombers-was-working-for-us-government.html

www.infowars.com/bombshell-evidence-clearly-indicates-staged-attack-on-detroit-flight/

www.infowars.com/clueless-patsy-set-up-by-fbi-in-christmas-tree-bombing-plot/

Knute sa...

- Och sent, sent ska syndaren stundtals vakna. Förra måndagen suspenderade man Mubaraks och Ben Alis maktpartiers medlemskap i Socialistinternationalen. De är fortfarande medlemmar, ni är fortfarande kamrater, för det krävs en kongress för att utesluta dem. Hur kunde ni sitta så länge med dessa maktens män? sa Bildt till de svenska sossarnas talesperson i utrikespolitiska frågor, Urban Ahlin.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2332137/hatska-pahopp-under-debatt-om-utrikespolitik

Nu har i alla fall sossar och Bildt och journalister och kulturvänster allesammans övergivit dom där orientaliska maktpartierna och kastat sig i famnen på muslimbröderna i stället.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

What's Happening i'm new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has
helped me out loads. I hope to give a contribution & assist
other users like its helped me. Good job.

Anonym sa...

Let's start talking about it!” So they started.

Anonym sa...

There is visibly a bundle to know about this.
I feel you made various good points in features also.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.