20 februari 2011

Inflation

Om priset på en eller två varor går upp är det inte inflation. Inflation uppstår när man ökar mängden pengar och höjda priser bli då ett symptom.
Politiker försöker få oss att tro att priserna går upp därför att affärsmän, olje-shejker, fackföreningar är giriga, när det i stället är den ökande mängden pengar som orsakar inflation. Och vilka har ansvar för penningmängden? Regeringen, genom Federal Reserve Bank.

Media börjar nu uppmärksamma bristen på mat i världen.


USDA, som mäter tillgång och efterfrågan globalt för säd och oljeväxter säger i sina prognoser för vete och sojabönor, att reserverna befinner sig på oförändrat historiskt låga nivåer, enligt Chron Business.
Priset på bomull har gått upp 1% per dag under år 2011 och är 95% högre nu än det var i september förra året!

Här är plock från en intressant tabell över vad som hänt under uppsikt av en okunnig (?) (målinriktad?)kommunorganisatör:

Den verkliga arbetslösheten ligger runt 25%
Antalet mottagare av matkuponger har ökat med 35%
Bensin upp 70%
Majs upp 98% (hurra för etanol)
Socker upp 164%

Officiell statistik visar liten inflation och Federal Reserve skapar mer. Men de officiella inflationssiffrorna hålls nere kraftigt därför att man inte tar med mat och energi i konsumentprisindex. Den sjuka ursäkten för det är att fattiga människor redan får bidrag till el, uppvärmning och mat!

De artiklar vi redan äger, som har sjunkit i pris, såsom hus, möbler, vitvaror, elektronik, motorer och saker man hittar i de affärer som har utförsäljning när de går omkull, håller också siffrorna nere. Men priserna stiger - ofta snabbt - på det mesta vi behöver köpa, som mat, bensin, medicin, vård och utbildning. Detta lämnar inte många cent kvar i de flesta människors plånböcker, för att köpa ett hus, möblera det, byta bil.

Inflationen är bara en (1) effekt av en massiv ökning av utgifterna.

En metod att tvinga oss att spendera mindre privat är genom beskattning. Ett annat sätt är att driva upp räntorna, som klämmer åt privata investeringar i bostäder och företag. Inflation är en lömsk form av beskattning.

Vissa hävdar att framtida generationer av amerikaner kommer att få betala för dagens massiva budgetunderskott och visst är det så, men vad som egentligen händer är att regeringens slösaktiga utgifter gör att framtida generationer kommer att ha mindre välstånd och mindre mängd kapital.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Denna ger en bra förklaring till inflation.

http://mises.org/media/1001/The-Economics-of-Inflation


Knegarn.

Berit sa...

Tack, George Reisman vet vad han talar om

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.