04 februari 2011

Israel har aldrig sett så bra ut som nu


Har vi någonsin sett det engelska språket missbrukas värre än i internationell diplomati, när man talar om den israelisk-palestinska konflikten och kallar det "fredsprocessen i Mellanöstern"? Som om det bara fanns två länder i Mellanöstern.

Även om du tror på det absoluta kravet att skapa en palestinsk stat, kan du inte förneka att den målmedvetna och globala fokuseringen på den israelisk-palestinska konflikten, har skett på bekostnad av de enorma missförhållandena i resten av Mellanöstern och att det varit idiotiskt och gränsar till kriminell försumlighet.

Medan tiotals miljoner araber har lidit i decennier av brutalt förtryck, medan homofiler har torterats och fängslats, författare och kvinnor förnedrats och oliktänkande dödats, har världen - ja, hela världen - varit besatt av den israelisk-palestinska konflikten.

Som om palestinierna - samma omhuldade offer som världen har spenderat miljarder på och som har förkastat det ena fredserbjudandet efter det andra - var de enda offren i Mellanöstern.

Som om den israelisk-palestinska konflikten har något att göra med den 1000-åriga blodiga konflikten mellan sunni-och shiamuslimer, eller brutala arabiska diktatorers strävan att hålla fast vid makten, eller islamistiska radikalers kamp att återskapa Kalifatet, eller ekonomisk förtvivlan bland miljoner, eller avsaknad av yttrandefrihet och grundläggande mänskliga rättigheter i hela arabvärlden.

Medan självgoda Israel-hatare i detalj har granskat varje brist i Israels demokrati - några hävdar hysteriskt att det judiska demokratiska experimentet i världens värsta kvarter har misslyckats - håller de sina stora munnar stängda om förtrycket av miljontals araber i hela Mellanöstern.

Tänk på den löjliga mängd media-bläck och diplomatisk uppmärksamhet som har slösats på den israelisk-palestinska konflikten genom åren, medan en stor del av arabvärlden led och trycktes ner och försök påstå att det inte är brottslig försumlighet. Kan ni dra er till minnes en FN-resolution eller en internationell konferens till stöd för mellanöstern araber, som inte kallas palestinier?

Men nu när den arabiska vulkanen äntligen har fått sitt utbrott , har alla dessa kroniska Israel-hatare upptäckt en ny orsak: Frihet för de förtryckta fattiga araberna i Mellanöstern !

Kanske är det lättare att sparka på ett fritt och öppet samhälle som Israel.

Nåväl, nu när kloaken av det mänskligt förtrycket i arabvärlden har öppnats, kan alla se hur illa det är. Och hur ser den israeliska demokratin ut nu ? Önskar du inte att den arabiska världen hade en smula israeliskt civiliserat samhället? Skulle du fortfarande vara oroad över "stabilitet i Mellanöstern" om så var fallet?

Du kan predika för mig så mycket du vill om den stora judiska traditionen av självkritik - som jag tror på - men just nu, när jag ser fattiga arabiska människor som mördas av den enkla anledningen att de protesterar på gatan, har jag aldrig känt mig mer stolt över att vara en anhängare av den judiska staten."

skrivet av Rick Santelli

17 Kommentarer:

Simon sa...

Jag håller med till 100 %. Du har som rubrik "Alla kulturer är inte lika goda, tvärtom ska vi vara stolta
och hålla fast vid det folkvett vi har kvar i västvärlden"
Och det är en mycket bra och klok mening, men saken är att det även gäller inom den västerländska kulturen. Jag är själv jude som är uppväxt i Sverige vilket har gjort det möjligt för mig att jämföra den judiska kulturen med den svenska. Och det finns många likheter som t ex sträv efter demokrati, men det finns också olikheter. Den judiska kulturen är helt överlägsen den svenska när det kommer till förnuftet och till hur mycket värde man sätter på kunskap. Jag tror att det är en av anledningarna till varför judar runt om i världen är så extremt framgångsrika när det kommer till intellektuella förehavanden. Svenskarna skulle kunna lära sig av den judiska kulturen i detta avseende. Det skulle göra Sverige till ett bättre land och dess invånare intelligentare.

Janosh sa...

Argument som "varför engagerar du dig inte om den här situationen också!?" gör inte engagemanget i den första frågan mindre sant eller relevant.

Israel är inte en mindre skurkstat bara för att Iran också är det (tillsammans med en jävla massa andra länder också, Kina t.ex).

Och har DU någonsin engagerat dig i Nordafrika nationers frihet? Skulle inte tro det kompis.

Anonym sa...

Nu av någon anledning har svenska media spenderat mer spaltmeter på att kritisera förhållandena i Israel, en stat på mindre en en bråkdel av ytan, än på Mubarek och resten av de ca 22 diktaturstaterna på 99,9 procent av MÖ under så många hundratals miljoner människor lever.
I stället för att ändra förhållandena har arabstaternas ledare använt Israel och konflikten som föremål för missnöje. Även i detta läge för många demonstranter som tillfrågats är det viktigaste orsaken att bli av Mubarek att de kan sedan förstöra Israel. 5 miljoner i Israel styr världen.

Berit sa...

Så därmed vill du ha sagt, kompis Janosh?
Är ditt resonemang någon sorts ursäkt för dig själv och de många utländska experter och kommentatorer om Mellanöstern som är sjukligt besatta av Israel och dess förhållande till palestinierna?

Tänk om världens israelhatare (du?) , istället för att sätta Israel under ett kritiskt och hycklande mikroskop, hade framhållit Israels ofullkomliga demokratiska experimentet och sagt till arabvärlden:
" Kan ni inte försöka efterlikna judarna?
Kan ni inte ge ert folk samma yttrandefrihet och frihet att rösta som Israel gör? Och erbjuda dem ekonomiska möjligheter som de får i Israel? Varför kan ni inte behandlar era judiska och kristna medborgare på samma sätt Israel behandlar sina arabiska och kristna medborgare?

Niklas sa...

Håller med bloggfattaren till 1000 %!
tack för utmärkt och klarsynt inlägg!

Anonym sa...

Bra inlägg!

Anonym sa...

Ja om Israelerna var förföljda innan Egypten krisen så behöver man inte vara raketforskare för att lista ut vad som kommer hända härnäst. Israel är gott beväpnade och har med årens lopp lärt sig att försvara sin existens men utan USAs hjälp är dom uträknade. Och går USA in så kommer Iran in. Och all denna uppståndelse för några gamla böcker som skrevs på den tiden folk trodde att jorden var platt? - Stressassasin

Knute sa...

Vad egyptier tycker om traditionell muslimsk praxis:

54%: Tycker att män och kvinnor bör skiljas åt på arbetsplatsen

82%: Tycker att äktenskapsbrytare skall stenas

84%: Tycker att avfällingar från islam ska dömas till döden

77%: Tycker att tjuvar bör piskas eller få händerna avhuggna

http://missionxp.webblogg.se/2011/february/pew-research-center-egypten-ar-mer-islamiskt.html

Anonym sa...

Den här krisen kommer att leda till den slutliga(?) väpnade konflikten mellan civilisation och barbari, en konflikt som troligen kommer att innebära (lokal men ändå) kärnvapenanvändning. Och inte mig emot. Jag är dödstrött på att västerlandet och andra delar av världen ska hållas som gisslan av muslimsk fascism. Låt svampmolnen växa över Iran, Egypten (om det är vägen DE väljer) och liknande stater, så Israel kan fortsätta visa vägen. Sen skulle det inte skada med liiite mer flexibilitet från det israeliska hållet.

Ulf Claesson

Anonym sa...

Om det smäller på riktigt så kan jag se USA, SydKorea, Israel och Europa på vår sida. Det intressanta blir väl nog hur Ryssland och Kina ställer sig i allt det här. Om NordKorea går med Araberna så kanske Kineserna känner sig tvungna att gå in för att inte förlora ansiktet och voila: Tredje Världskriget i full blom! Stressassasin

Mr Speck sa...

Men förtrycket i arabvärlden är ju EGENTLIGEN Israels fel !

Eller Amerikas fel då, eller Europas, Sveriges och Vellinges fel.

Anonym sa...

Berit - som Israel behandlar sina arbiska medborgare..skämtar du?! /Karin

Berit sa...

Karin, hur behandlar Israel sina arabiska medborgare? Ge oss exempel, fakta och inte bara vad du tycker och tror.
Medan du funderar på saken kan du läsa följande:

Israel is one of the most open societies in the world. Out of a population of 6.7 million, about 1.3 million — 20 percent of the population — are non-Jews (approximately 1.1 million Muslims, 130,000 Christians and 100,000 Druze).1

Arabs in Israel have equal voting rights; in fact, it is one of the few places in the Middle East where Arab women may vote. Arabs currently hold 8 seats in the 120-seat Knesset. Israeli Arabs have also held various government posts, including one who served as Israel's ambassador to Finland and the current deputy mayor of Tel Aviv. Oscar Abu Razaq was appointed Director General of the Ministry of Interior, the first Arab citizen to become chief executive of a key government ministry. Ariel Sharon's original cabinet included the first Arab minister, Salah Tarif, a Druze who served as a minister without portfolio. An Arab is also a Supreme Court justice.

Knute sa...

Dåliga nyheter: Hela IKEAs byggnad i Netanyha i Israel brinner ner just nu.

Gasledning från Egypten till Israel förstörd av explosion, 40% av israelisk gas kom därifrån.

Attentat mot den egyptiske vicepresidenten. Han överlevde men två bodyguards dödades.

http://fredimellanostern.wordpress.com/2011/02/05/daliga-nyheter-fo-hela-ikea-byggnad-i-netanyha-brinner-ner-just-nu-gas-ledning-fran-egypten-till-israel-forstort-av-explosion-40-av-israelisk-gas-kom-darifran-misslyckat-attentat-mot-egypriske-vic/

Anonym sa...

Tycker inte det verkar som Araberna behöver Israels hjälp till att förtrycka sin befolkning för det klarar dom helt på egen hand, låt mig nämna några exempel: Våld, förtryck, kvinnoförakt, homofobi, Diktatur, Religiösa psykoser, Judehat, Korruption, maktmissbruk, hot, tortyr, mord, avrättningar, stympningar, könsstympningar, hedersmord, självmordsbombningar, Jihad, Förbud, Sharia. Men gött å kunna skylla allt på någon annan hehe..- stressassasin

Anonym sa...

Varför påstår du att palestinierna är offer?

Geert Wilders sa...

Mycket bra inlägg, precis det jag vill och kommer att säga till alla de som vägrar jämt att se HELA BILDEN!!!!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.