01 februari 2011

KommunikationDet är ingen tvekan om hur de som protesterar mot regimerna i Tunisien och Egypten var kapabla att störta regimerna.

Facebook och Twitter, säger Gary North.

Dessa två webbplatser gjorde det möjligt att aktivera demonstranterna att gå ut på gatorna, organisera oppositionen, rekrytera nya demonstranter och vinna över polis och militär.

Det är ingen tvekan om att om regeringen hade valt att använda kulsprutor för att meja ner demonstranterna skulle de antagligen ha lyckats undertrycka upproret. Om det hade kombinerat kulsprutor med att stänga av internet, skulle det ha kunnat stoppa protesterna både bokstavligt och digitalt. Men för att göra det, skulle regimen ha varit tvungen att agera extremt snabbt, och det skulle ha riskerat ett omfattande internationellt fördömande. Det skulle också ha skapat ett permanent motstånd, redo att göra uppror igen.

Oppositionen står i kontakt med varandra även om det inte är organiserat. Detta har aldrig hänt tidigare i historien. Massorna kan kommunicera med likasinnade till priset av en dator och en Internetanslutning.

Ur ekonomisk synvinkel är detta enkelt att förklara. När kostnaden för politisk mobilisering sjunker, stiger efterfrågan. När människor kan mobilisera tusentals demonstranter utan centralt styrda organ och utan någon organisation som kan infiltreras och undermineras, är de i stånd att åstadkomma enorma politiska skador på den existerande regimen, så länge den är verkligt korrupt, tyrannisk och hatad. När en diktator kan styra ett samhället i 23 år, och få 89% av rösterna när han går till val kan man vara säker på att han är hatad. Det är korrupt. Ingenting överlever så länge med 89% stöd i ett demokratiskt samhälle .

Revolten som sker i Egypten är en direkt följd av framgången i Tunisien. De sociala nätverks- organisationerna är återigen i centrum av upproret. Det är en liknande revolt på gång i Jemen. Över hela arabvärlden, blir det uppenbart att demonstranterna har ett tillgängligt verktyg som gör det möjligt för dem att orsaka enormt obehag för tyranniska regimer i regionen.

Läs mer här.

1 Kommentarer:

Knute sa...

Pro-democracy neocons on one hand and anti-colonialist leftists on the other both cheer developments that will bring about the radical Islamic takeover of the largest Arab country.

http://www.amnation.com/vfr/archives/018554.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.