10 februari 2011

Låt pengarna följa eleven

Obama har utmanat skolor över hela landet, i vad han kallar Race to the Top, och priset för den vinnande skolan är att Obama kommer och håller våravslutningstalet.
Men mer än 2 miljoner elever får inte vara med. De går i katolska skolor och är för duktiga!

Om de kunde delta, skulle landets religiösa skolor vara allvarliga konkurrenter.
Jämförelsen år 2009, mellan allmänna och katolska skolors SAT-poäng, visar att elever från de statliga skolorna hade ett totalt genomsnitt på 496 poäng, medan katolska elever har 533 poäng i samma test.
Katolska elever vinner över elever från statliga skolor med ett genomsnitt av 23 poäng för alla tester.
Och vad som gör det hela ännu mer imponerande är att katolska skolor spenderar 2000 dollar MINDRE per elev och år.

Katolska elever är mer disciplinerade. De är medvetna om att deras föräldrar anser att undervisning är viktig.
Lärarna tillhör inte fackföreningar därför att de vill vara mer flexibla. "När facken blandar sig i tenderar de att bestämma allt från vilken lärare som anställs, till hur skolan sköts, till vilka böcker som ska användas."

Lärarna konkurrerar i privata skolor eftersom de vet att föräldrar "röstar med fötterna"; de flyttar sina barn till en annan skola om inte läraren är duktig.
Det kostar 3.383 dollar i en katolsk "mellanstadieskola" och i genomsnitt 8.182 dollar för "högstadiet". Till statliga skolor anslås 10.614 dollar per elev, som varje privatskole-förälder dessutom är med och betalar till, genom statliga och lokala skatter.

Så varför ger vi inte alla föräldrar en check på den summa som anslås för undervisning och låter dem välja skola för sina barn?
Svar: Lärarfacken motarbetar det, eftersom då måste lärare konkurrera och anstränga sig!

Mamman i följande video sitter i fängelse eftersom hon flyttade sina barn till ett skoldistrikt där de inte hör hemma.
Hon skrev sina döttrar på sin pappas adress och "fuskade" så att de skulle få en bättre utbildning.Fackföreningar är ett elände. De utarmar landet på så många vis och det är inte underligt att amerikanska skolelever kommer på efterkälken, jämfört med andra länder.
Lärare och administratörer i skolorna vet att deras jobb är helt säkra även om skolan visar upp urusla resultat. De är rädda för "skol-val" eftersom de vet att då måste de anstränga sig på samma sätt som privatföretag, för att attrahera kunder (elever)

Jag lutar åt att i dagens läge är Hemundervisning det bästa alternativet när det gäller kvalitet.
Föräldrar har kontroll över vad barnen lär sig...och när. Det skapar sammanhållning i familjen, vilket inte är så lätt att uppnå när barnen är borta hela dagarna. Framför allt ger det frihet och flexibilitet.
Hemundervisning i USA omfattar nu 1,5 miljoner barn och antalet växer för varje år. Det har ökat nationellt nästan 75 % under de senaste 8 åren.

Under den period i mitt liv när jag seglade omkring i världen träffade jag familjer som levde ombord på segelbåtar och undervisade sina barn själva. Barnen var i de allra flesta fall kunskapsmässigt vida överlägsna jämnåriga barn.


6 Kommentarer:

Knute sa...

Förra sommaren röstade den svenska riksdagen igenom en ny skollag den 22/6, alltså strax innan stängningstid! Således fanns det knappast tid för diskussioner. En liten men mycket viktig punkt i propositionen var begränsningen av föräldramyndigheten! Det var nog inte meningen att vi skulle lägga märke till det.

Officiellt undviker man att tala om ingrepp i föräldramyndigheten. Man börjar med en liten grupp föräldrar, för ju mindre, desto mer försvarslös mot statsmakten. Man vill förbjuda undervisning i hemmet och tvinga barnen över i offentlig skola ("Vi är alla lika!").

I Danmark har man undervisningsplikt men inte skolplikt. Om barnen har de nödvändiga kunskaperna kan alltid kontrolleras med prov.

http://canuteocean.blogspot.com/2010/06/privat-undervisning-kontra-kommunala.html

http://spydet.blogspot.com/2010/06/privat-undervisning-kontra-kommunale.html

Anonym sa...

Och barnen blir lika inskränkta som sina föräldrar...

Berno sa...

Intressant inlägg. Stöder helhjärtat hemundervisning som skolform. Den är suverän! Talar av erfarenhet.
I kommentaren ovan skriver Knute om den nya skollagen. Genom att skriva in 'synnerliga skäl' som krav för att få ha alternativ undervisning, har regering och riksdag i praktiken stängt lagliga vägar för de hundratal svenska familjer som idag hemundervisar.

Anonym sa...

I veckan kom det fram att det på två skolor i Texas ska bli obligatorisk undervisning i arabiska och arabisk kultur för alla elever. Finansieringen kommer från U.S. Department of Education. Omfattande protester har dock fått skolledningarna att ompröva beslutet.

Berit sa...

Det är rena rama uttröttningsmetoden.
Department of Education är en helt onödig byråkrati som bör avskaffas och det höjs fler och fler röster om det.
Det skulle spara en del pengar i en stora konkursen också

Knute sa...

En sexårig pojke som bar rosa kläder, nagellack och gillade balett blev knivhuggen i nacken av en jämnårig på förskolan.

Tja, undrar om hemundervisning vore bra i hans fall. Är det föräldrarna som utsätter honom för något slags genusexperiment? Även om han skulle ha homosexuell läggning är nagellack onödigt i han ålder.

http://www.jnytt.se/nyhet/38239/sexaring-fick-kniv-i-nacken-pa-forskolan

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.