11 februari 2011

Politik i vanlig ordning

Obama har haft lunch-möte med representanter från båda partierna för att diskutera vilka åtstramningar man kan göra i budgeten. Samtliga är överens om att något måste göras men bara några få, som tex. Rand Paul (Ron Pauls son) törs komma med förslag som är av betydelse.

Republikanerna föreslår besparingar på 38 miljarder dollar, vilket är en droppe i havet. Det är inte vad de valdes för men nu när de är tillbaka i maktens förföriska boningar igen, testar de hur varmt grodans vatten egentligen är. De startade med siffran 75 miljarder dollar och kallade det nedskärning, men i realiteten betydde det att man planerade att avstå från framtida projicerade höjningar.

Utgifterna i landet har ökat med mer än 1 trillion dollar (12 nollor) under de senaste 2 åren.
Vad de borde titta på är, hur såg budgeten ut innan vi hamnade i den situation vi är i nu.
Skär ner till den nivån.
Utgiftskontot är 2 trillioner dollar högre nu än när Bill Clinton lämnade över.

Det är en schism i det republikanska partiet, mellan de som är konservativa men inte har något emot att spendera pengar på sociala program och styra och ställa med hur folk ska leva sina liv, -och å andra sidan TeaParty, de som består av libertarianer och konstitutions-trogna, som säger: Ju mindre regeringen är och ju mindre de lägger sig i enskildas liv, desto bättre är det.

Den stora skrällen i novembervalet skedde tack vare att amerikanska folket, genom TeaParty, verkligen visade att de fått nog av skulder, underskott och slöseri. Om Republikaner vill bli omvalda är det vad de måste fokusera på och inte som nu, abortfrågan och homo-äktenskap. Få människor har det högst på listan över vad som måste åtgärdas.
Republikanerna, liksom Demokraterna är mycket mer intresserade av sina chanser till omval, sina förmåner och makt, än de är av att balansera en budget.

Rand Pauls förslag är att eliminera 500 miljarder dollar från budgeten, vilket är en tredjedel av underskottet och det är utan att han rör den Heliga Kon; Social Security, Medicare Medicaid samt Försvaret, men man måste våga ta tag i det också.

Budgeten måste balanseras nu, ansvaret för Medicare, Medicade kan ges till varje delstat. Det finns människor som verkligen behöver hjälp och delstaterna kan mycket bättre avgöra vilka.
Enbart Medicare kommer att förbruka hela budgeten inom en kort tid, om vi fortsätter som det är nu.

Försvarskostnaderna kan minskas betydligt. USA behöver inte ha 900 permanenta baser på olika platser i världen
USA spenderar mer pengar på försvar än alla andra länder tillsammans.
Obama talar sig varm om infrastruktur-projekts i Kina och i Europa. Han talar om sjukvårdprogram i Europa....
De har haft råd med det, eftersom USA har använt sina pengar till att försvara dem, i stället för att de skulle försvara sig själva.
Vi måste ta i tu med detta nu, annars kommer våra lönecheckar ganska snart att vara värdelösa

Vi har hjärntvättats att tro att regeringar är bra, de vill vårt bästa och att vi bara är hjälplösa dumbommar som inte har förmåga att åstadomma något själva. Vi skulle inte ha konstverk om det inte vore för statsbidrag till konsten, vi skulle inte ha vetenskapliga framsteg om det inte vore för statsanslag till vetenskaplig forskning, vi skulle vara analfabeter om det inte vore för Department of Education. D. of E. started under Jimmy Carter och vi hade faktiskt utbildat folk dessförinnan. Delstaterna kan sköta utbildning utan att betala 80 miljarder dollar per år för att kontrolleras av Feds.
På 1800 talet hade Storbritannien inget som helst statligt understöd för vetenskaplig forskning och de var vida överlägsna Frankrike och Tyskland, som anslog massor med skattepengar.

Historien borde vi det här laget ha lärt oss att hur vi än bär oss åt för att begränsa en institution är det omöjligt. Man kan inte ge ett papper till en organisation som har monopol på skatter och monopol på våld och instruera dem att göra sig själv mindre. De har inget initiativ att göra det, men vad de kommer att göra medan de växer, är att de ser till att dess makt växer samtidigt. Deras ursäkt är att allt de gör är " för andra, för att skydda och rädda oss."

Hur illa är det om Feds fortsätter att låna och spendera, reglera och kontrollera som de har gjort sedan WWII?
Många säger att : Visst, skulden är stor men det har den varit så länge och ingenting har hänt så varför oroa sig nu?
Även om tiderna är goda, om vi har en robust ekonomi och räntan är låg måste vi ändå år 2020, betala 1 trillion dollar i ränta varje år bara på skulden. Demografin gör dessutom att vi kommer att ha många fler pensionärer än nu och välfärdslöftena kommer inte att kunna hållas.
Det troliga är att det måste komma till en total kollaps, även om man tycker att vi borde kunna hantera det medan vi fortfarande har lite lugn och kontroll. Vi kan inte vänta tills investerare fullständigt tappar tilltron till USAs ekonomi.

4 Kommentarer:

Prenare sa...

Först vill jag säga att jag uppskattar eran blogg, men i det här inlägget blir siffrorna fel eftersom svenskan och engelskan har olika namn på samma tal.
Så här är det: En amerikansk billion är lika med en svensk miljard = 1 000 000 000.
En amerikansk trillion är lika med en svensk billion = 1 000 000 000 000.
En svensk trillion däremot lika med:
1 000 000 000 000 000 000
och det är väldigt, väldigt mycket!
Vänligen

Berit sa...

Tack Prenare för att du gillar oss och ocksa säger det.
När jag skrev inlägget kollade jag för säkerhets skull med Tyda.se och vad jag kan se har jag nollorna rätt. Mitt misstag är att jag inte skrev ut dollar (vilket jag tar för givet) och därför tror man så klart att det är kronor, men jag ska rätta till det nu.

Pli sa...

Jag gillar också den här bloggen men måste säga att jag håller med Prenare även i dennes andra punkt.

NOLLORNA!!!

Bloggen är skriven på svenska och då tycker jag orden för olika tal också ska vara på svenska. Hjälp inte till att förstöra det svenska språket! Det arbetas mer än tillräckligt på den fronten av andra.
Vi tar det igen
10^3 = tusen
10^6 = miljon
10^9 = miljard !!!! - Finns ej i USA
10^12 = biljon - Nu börjar det skilja!
10^15 = biljard !!!! - Finns ej i USA
10^18 = triljon - Nu skiljer det ännu mer
10^21 = triljard

Jag menar inget illa utan vill bara reda ut detta. Personligen skulle jag föredra om alla använde "upphöjt till"-notationen, se ovan (men det skulle ju kräva att folk kunde högstadiets mattekurs). Eller möjligen prefixen från SI-systemet
Åter igen tack för en bra blogg.

Ps

Tur att det inte var en svensk triljon, då hade det varit riktigt illa!

Ds

Ann-Marie sa...

Oavsett vad det heter, i vare sig Sverige eller USA så kan vi nog alla hålla med om att det är på tok för många nollor! Och då menar jag inte bara summor utan även bland politiker och byråkrater ;o)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.