05 februari 2011

Sista-minuten-resa till Egypten med ideologiska glasögon

Trots diverse politiska quiz har jag ännu inte funnit en lämplig etikett för mina åsikter om skeendet i arabvärlden. Ett tag trodde jag att "libertarian" stämde bäst, alltså så mycket frihet som möjligt och så lite stat som möjligt, men eftersom Wikipedia (felaktigt) påstår att det är samma sak som "nyliberal" så ville jag hitta något annat. Är jag en "neocon" i själva verket?

"Neo-konservativ används i amerikansk politik om personer som kännetecknas av två saker: för det första var de tidigare vänsterorienterade, och för det andra är de intelligenta nog att tänka självständigt och anständiga nog att behålla sin ungdoms ideal om frihet för alla, oavsett om de därigenom hamnar tillsammans med personer från den konservativa högerflygeln."

Det låter ju tjusigt, men vid närmare eftertanke passar mig inte nykonservatism heller, inte när den politiska verkligheten tränger sig på.

Citatet är ur en artikel som inleddes med bifogad bild som föreställer hur Egyptens president Mubarak(?) får en byggsats demokrati från Väst i huvudet:

"Demokrati samlesæt. Allah har ret til et lækkert demokrati."

Ur neokonservativ synvinkel finns det inget egyptierna hellre vill ha än frihet. Men mycket tyder på att de önskar islam i stället, och att det kan bli som i Iran. Eller som i Gaza, som valde super-islamistiska Hamas när Israel lämnade området. Gazanerna hamnade ur askan i elden.

För att förtydliga, Bush är neokonservativ och ville sprida frihet och demokrati till Irak. Men då var vänstern emot. Nu står anti-koloniala vänsterister (Obama) på samma sida som demokrati-ivriga neokonservativa, och uppmuntrar en utveckling som riskerar att åstadkomma ett islamistiskt övertagande av det största arabiska landet, Egypten.

Så vad ska man med ideologier till egentligen. Om kartan inte stämmer med terrängen, gäller faktiskt terrängen.

Sista minuten, ja. Det börjar brinna i knutarna. Europas ledare har samlats i München för att prata om de väntade flyktingströmmarna från Nordafrika och Mellanöstern och om farorna med mångkulturalism (detta fina ord är en politiskt korrekt omskrivning för islam). Sedan kan Storbritanniens premiärminister David Cameron åka hem med budskapet "I believe it is peace for our time... go home and get a nice quiet sleep."

16 Kommentarer:

Knute sa...

Idén till detta inlägg fick jag härifrån:

http://hodja.wordpress.com/2011/02/04/det-muslimske-broderskab/#comment-183435

Anonym sa...

Mubarak störtas och en ny Stat som tror på det flygande spaghetti monstret kommer resa sig. Homosexuella kommer svajja från mobilkranar på Tahrir-torget och kvinnor kommer piskas och stenas till döds. Demokrati (om gud vill)i Egypten är lika sannolikt som att jag kan gå på vatten. - Stressassasin.

LN sa...

http://mangans.blogspot.com/2011/02
/muslims-in-europe.html
#c6403123928745114307

/LN

elina sa...

Läs Camerons tal på BBC News

Berit sa...

LN, jag kan inte få länkarna att fungera.

Anonym sa...

Prova Paleokonservatismen. Ett varumärke som håller i ur och skur.

LN sa...

Men Berit då - du är ju en smart kvinna!
http://mangans.blogspot.com/2011/02/muslims-in-europe.html#c6403123928745114307

Berit sa...

Du fick jag till det, LN.
Kan man skylla på tekniskt missöde, tro? För det kunde ju inte bero på mig!

Hjalbert sa...

Allah-hu-Akbøssebar?

Personally I have always been very fond of gays. The more the better. It facilitates competition for us politically incorrect males with antiquated sexual preferences.

But such logic does not bite right in countries where people prefer to win at least four pieces of breeding cattle.

Speaking of Islam's awful Sharia laws.

http://hodja.wordpress.com/2011/02/06/allah-hu-akb%C3%B8ssebar/

Knute sa...

Om det muslimska brödraskapet kommer till makten i Egypten, kommer hela området från Kaspiska havet till Medelhavet under islamistisk, anti-demokratisk och anti-västlig kontroll, från Hormuzsundet i Persiska viken till Suezkanalen. Varje signal om att stödja Muslimska brödraskapet i hopp om att få ett bättre avtal med dem i framtiden kommer att bli katastrofalt för väst.

http://universalgeni.wordpress.com/2011/02/08/professor-mehdi-mozaffari-det-muslimske-broderskab-er-anti-demokrater/

Vivian sa...

Revolten mot Egyptens PM Mubarak har varit planlagd sedan länge.
Redan i 2009, få månader Obama's invigelse som president, höll han hemliga möten med Muslimska Brödraskapet i US.
När så kommandon för det egyptiska militären var församlade i Washington til diskussion om militär aid, ansågs tiden vara inne för revolten.

http://www.haaretz.com/news/obama-met-muslim-brotherhood-members-in-u-s-1.277306

Knute sa...

Vivian, det bekräftar ju ens värsta misstankar om Obama! Jag publicerar din kommentar här:

http://canuteocean.blogspot.com/2011/02/obama-holl-hemliga-moten-i-usa-med.html

Anonym sa...

Varför finns det en svensk flagga på sidan, när de flesta debattörer inte klarar av att uttrycka sig på detta språk, utan väljer, att använda sig av engelska fraser och uttryck? Är det dessutom inte lite enkelspårigt, att bara ta intryck av åsikter uttryckta på engelska? Det finns ju så många fler språk.

Berit sa...

Varför finns det anonyma som inte kan sätta ut en signtur trots att vi klart och tydligt uppmanar till det ovanför kommentar-rutan?

Knute sa...

Den här bloggen tar även intryck av artiklar skrivna på danska och norska, t ex från

http://spydet.blogspot.com/
http://snaphanen.dk/
http://hodja.wordpress.com/
http://www.monokultur.dk/
http://universalgeni.wordpress.com/
http://www.uriasposten.net/
http://antijihadnorge.blogspot.com/
http://www.document.no/

Ann-Marie sa...

@ anonym som klagar på språket i bloggen (och som inte ens vågar stå för vad han/hon tycker!) Vill du att vi ska ta det på arabiska eller swahili kanske?!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.