13 februari 2011

Socialism suger alldeles ofantligt

Hunger och lidande ökar i Nordkorea och även där bubblar och jäser det under ytan. Man börjar höra krav på frihet, någon som nordkoreanerna aldrig upplevt.
En liten grupp som kallar sig "journalister av folket" smugglar filmer som denna över den kinesiska gränsen.Kvinnan, som mera liknar ett barn, plockar gräs för att sälja. Antalet människor utan hem tilltar och likaså antalet självmord.
Människor är upprörda och arga och situationer som den, där en kvinna angriper en polisman och kallar honom idiot, skulle inte ha förekommit för bara en kort tid sedan.

Under de senaste 10 åren har nordkoreanerna lidit av en enorm brist på mat, orsakad av administrationens oförmåga att distribuera varor.
I deras samhälle får man mat om man lyder order men när systemet börjar falla samman, slutade människor att lyda order.
Svälten har gjort att de riktigt desperata tar sig över gränsen till Kina och kan sprida information om vad som pågar.

Medan folket svälter har Nordkorea byggt upp en militär kapacitet som kan mäta sig med U.S. och nu ber man världen om hjälp med mat. Länder som Schweiz, Kanada och Norge ha skickat miljoner medan Human Rights-organisationer i Asien är kritiska och påstår att hjälpen inte når ut till folket utan hamnar i fickorna på Kim Jong-Il.
Han fyller 69 år på onsdag och mul och klövsjuka i landet bidrar nu till att 8 provinser inte kan förbereda festligheter. Men man förväntar sig tal om vilken fantastisk ledare han är.

Nordkorea är ett klassiskt exempel på hur omfattande statlig kontroll, svag äganderätt och korruption på regeringsnivå garanterar fattigdom. Ett lands institutionella infrastruktur är avgörande för dess ekonomiska tillväxt och välfärd för medborgarna. De mest kritiska är skyddet av privat egendom, lagar och regler för kontrakt, samt rättssäkerhet.

För att hjälpa våra medmänniskor runt om i världen, måste vi övertyga dem om att de måste skapa den institutionella infrastruktur som krävs för välstånd. Utländskt bistånd, Internationella Valutafondens räddningsaktioner och andra allmosor är inte vad de behöver. Det gör det bara politiskt möjligt för eliten att överleva och fortsätta att trycka ner folket.
Förutom omedelbar katastrofhjälp, är utländskt bistånd förmodligen det värsta som Väst kan göra för fattiga länder.
När allt kommer omkring, hur mycket utländskt stöd är nödvändigt för att ett land ska kunna lägga grunden för tillväxt?
Rättssäkerhet, respekt för privat ägande, och efterlevnad av avtal?

11 Kommentarer:

Knute sa...

Ron Paul: "Utländskt bistånd är att ta pengar från de fattiga människorna i ett rikt land och ge det till rika människor i ett fattigt land."

http://everykindapeople.blogspot.com/2011/01/kamelens-nos.html

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Igår råkade jag nämna på en annan blogg att Sverige är den skandinaviska halvöns svar på Nord-Korea. Responsen blev en fråga om jag åt gräs med. Mitt svar blev ja, det och döda spädbarn med. LOL!

Ann-Marie sa...

Detta är väl något vi alla har att se fram emot med tanke på hur politiker och byråkrater agerar världen över....

Anonym sa...

Du kan inte sitta och jämföra Nordkorea och säga att det är socialism.
Socialdemokratin har gjort allting för dig och dina förfäder, du har dem att tacka för allt!

Knute sa...

Anonym, du förväxlar socialism med den trägna flit som skapat den rikedom och det välstånd som möjliggjort välfärdsreformerna. Socialism är något annat, det är avundsjuka och konfiskation.

Arlav sa...

Om det som omtalas i länken:
http://www.rense.com/general37/nkorr.htm
så bara innehåller en del av sanningen finns det väl utan tvekan en viss anledning till oro över NK:s umgänge med grannar både på nära och även lite längre håll?
Både p g a NK:s militära kapacitet med fanatiska soldater och landets allmänt aggressiva framtoning. (Varierande förklaringar på detta finns ju)

Anonym sa...

Nordkorea är ett helt vanligt kommunistiskt land, där "folket" alltså har makten, eller hur Lars Ohly?

/Förbjud Kommunism en gång för alla.

Eric Rosenlund sa...

Socialdemokratin hävdar att de byggt upp välfärdsstaten. Fackföreningar och de första arbetareföreningarna byggdes upp av liberaler. De blev senare bortmanövrerade i samband med omvälvningarna i början av 1900 talet. Kommunister slogs sedan med socialdemokraterna om hegemonin inom arbetarrörelsen. Socialdemokraternas föräderi i samband med storstrejken gav dom sedan makten inom arbetarrörelseen. De uppmanade till den storstrejk som kommunister och anarkister krävt i en lågkonjunktur vilket gladde kapitalisterna. De slapp betala de som ändå skulle ha friställts. Så pekade socialdemokraterna på kommunisterna och sa - "Se hur det går när vi gör som ni vill".
Efter detta har socialdemokraterna haft makten inom arbetarrörelsen.
Denna makt har missbrukats på likartat sätt som i direkt kommunistiska stater. Se hur turerna går inom Folksam, LO, TCO, mm. "arbetarrörelse"-organisationer. Alla ledarna fixar gräddfilar åt sina barn och kompisar. Helt sjukt.
Det är i grunden detta som underminerat dagens socialdemokrati så att de förlorar fokets tilltro. Konstigt att de kunnat hålla på så länge som de gjort. De har alltid varit duktiga på propaganda.
Eric R

Dr Evil sa...

Men ganska coolt ändå med KOMMUNISTISK KUNG

Anonym sa...

Socialism? Nordkorea är extrem statskapitalism och har ingenting med kommunism eller socialism att göra. Ett förslag är att läsa vad dessa ismer innebär. Det räcker nämligen inte att kalla sig någonting, och så "är det så". Förstår du? Kommunism syftar på det klass- och statslösa samhället. Är Nordkorea klass- och statslöst? Nej, precis. Det har aldrig någonsin existerat kommunism i mänsklighetens historia, för det har aldrig existerat ett klass- och statslöst samhälle. Enkelt va? När man tänker efter, alltså. Testa det.

Berit sa...

Tack! Du definierade just socialism

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.