11 februari 2011

Stark men inte tillräckligt stark

Hur gick det egentligen till när Danmarks förre statsminister Anders Fogh Rasmussen blev chef för Nato? Turkiet ville inte ha honom på grund av hans (någorlunda) rakryggade uppträdande under affären med Muhammed-karikatyrerna. Men Obama gav garantier till Turkiets premiärminister Erdogan.

Garantier för att Turkiet inte ska kastas ut ur Nato utan får fortsätta att stödja Irans nukleära program, överföra iranska vapen till Hizbollah, och öppet stödja Hamas mot Israel.

Fogh Rasmussen är en präktig person, och enligt Sveriges Nato-ambassadör är "hans ledningsfilosofi att undvika att viktiga frågor byråkratiseras, urvattnas och i värsta fall blockeras i en organisation som drivs av konsensusbeslut". Men han är bakbunden och förmår ingenting mot sådana figurer som Obama och Erdogan.

2 Kommentarer:

Anonym sa...

Artikeln visar tydligt hur NATO är ett Amerikanskt maktinstrument och inte en samarbetsorganisation för allas bästa och ett "gemensamt" försvar. Och detta vill den borgerliga regeringen pracka på det svenska folket. Hoppas att SD och andra oppositionella till denna smyganslutning sätter ner foten och stoppar detta taskspel med vår alliansfrihet!

Knute sa...

Det finns inget alternativ till Nato, antingen Sverige är medlem eller inte. Amerika har räddat Europa många gånger. Att Nato är ett amerikanskt maktinstrument var inte något större problem ända tills nyligen. Men med en president som Obama blir världen farligare. Han är en man som är fientlig till Västerlandet och drivs av "anti-kolonialistiska" visioner, vilket framgår av hans självbiografi. Visserligen har jag inte förmått mig att läsa den, men av referaten att döma förhåller det sig på det viset.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.