23 februari 2011

Statsanställda ska inte ha fackföreningar


Det finns ingen speciell "rätt" till kollektiva förhandlingar. Den enda rätt som fackliga medlemmar har till sina upptrissade löner och förmåner är genom avtal .... kontrakt som kan upphävas eller omförhandlas.
Statligt anställda ska inte ha fackföreningar, deras arbetsgivare existerar under fullständigt annorlunda villkor än privatföretagen.

När Facket förhandlar med ett privatföretag försöker de naturligtvis att få så många fördelar som möjligt, men samtidigt måste iglarna se till att de inte suger ut allt blod från kroppen de lever på. Det är i deras bästa intresse att hålla företaget vid liv och vara rimlig i sina krav. Arbetsgivarens ansvar är att se till att företaget går med vinst och det ligger i hans intresse att ha en nöjd och kunnig arbetsstyrka. Vi ser alltså en sund balans här när det kommer till att ta och ge.

Icke så när det handlar om statligt anställda. De kan kräva och roffa åt sig så mycket de vill eftersom de vet att deras arbetsgivare inte går i konkurs. De förhandlar med politiker som har en till synes aldrig sinande källa av skattebetalare de kan pressa pengar ur och tar det slut på dem kan de låna pengar eller trycka mer. Dessutom är det i politikerns eget bästa intresse att "muta" facket för att få kampanjbidrag och röster.

Man säger att det första steget till tillfrisknande är att inse att man har ett problem.
Många av dessa fackliga statsanställda förstår inte att deras uppblåsta löner och förmåner helt enkelt inte kan upprätthållas. Det kostar skattebetalarna för mycket. De inser inte heller vem de arbetar för, de verkar tro att de arbetar för facken och inte för oss.
Det är svårt, så gott som omöjligt, att ändra något när man har att göra med den attityden.
Vi väntar på vad som kommer att hända i Wisconsin. Om guvernör Scott Walker och Republikanerna får som de vill, har andra statsanställda hotat med en generalstrejk.

--------
Statsanställda tjänar i genomsnitt $ 39,74 i timmen i lön och förmåner, jämfört med $ 27,64 i timmen för privatanställda, (Bureau of Labor Statistics ).

16 Kommentarer:

Mumintrollet sa...

Bara det att du ser anställda som iglar säger ju en hel del...

Berit sa...

Jag kan också tänka mig ordet parasit.....utsugare...självisk, hänsynslös individ som bryter ner samället...
Om man inte drar sig för att suga all livskraft ur sin arbetsgivare, om man inte fattar att ens lön betalas av alla andra skattebetalare i samhället som privat måste dra år svångremmen och avstå, då är man mer än bara dum i huvudet.

Mumintrollet sa...

Så jag är en utsugare för att jag vill att min chef betalar mig en marknadsmässig lön för de 40 timmar i veckan som jag spenderar på jobbet?
Och vilken ton... "mer än bara dum i huvudet". Civiliserat, så det förslår.

Berit sa...

Är du statsanställd och begär att en stat som är på konkursens brant ska begära att skattebetalare, som tjänar mindre än du, ska få sin skatt höjd därför att du inte vill bidra till din egen pensionsfond eller betala 6% till din sjukvård, som de flesta andra gör?
Tycker du det är riktigt att om du får din vilja fram måste andra bli avskedade?
Är du statsanställd utan "marknadsmässig lön"


"man är mer än bara dum i huvudet", man är också väldigt kortsiktigt självisk och ondskefull

Mumintrollet sa...

Nu arbetar jag för en privat arbetsgivare och ser mig inte som en igel, det skulle jag inte heller göra om jag jobbade statligt. Att jobba statligt har sina fördelar, men det kan väl knappast skyllas på de som arbetar där? Det är väl politikernas och ledningens fel?
Sen tycker din ton är väldigt otrevlig, man ska inte skriva på nätet vad man inte kan säga till folk ansikte till ansikte. Anonymiteten på nätet betyder inte att man kan bete sig hur som helst.

Berit sa...

Jag står för varenda sak jag säger och denna artikel handlar om att statsanställda INTE ska ha fackföreningar, därför att de är anställda av en organisation som inte behöver se till vinst och företagets överlevnad. Förstår du?
Om du inte gillar den lön du har där du är anställd, är du i din fulla rätt att underhandla om andra villkor och om du är missnöjd kan du söka dig ett annat jobb.
Arbetsplatser är inte välgörenhetsorganisationer! Du är anställd för att du (får vi hoppas) bidrar till företagets överlevnad.

PS. Du angav tonen i din första kommentar samt i andra du skrivit tidigare.

Mumintrollet sa...

Du angav tonen redan i din blogg. Anställda är iglar och arbetsgivare är några som borde ha samma befogenheter som Henry Ford skaffade sig, att skjuta arbetare som demonstrerade för bättre löner. Jag tror mer på ett givande och tagande, men vissa vill att de anställda ger 150% till 50& av lönen. Det är rätt historielöst att inte se varför vi har starka fackföreningar i Sverige... Bara två generationer sedan fanns statare som skulle lyda husbondens minsta vink.

Berit sa...

Överskriften är STATSANSTÄLLDA SKA INTE HA FACKFÖRENINGAR och om du inte förstår min förklaring till det är det inte mycket mer jag kan göra. Dina utsvävningar tyder på att du inte förstår, ....och Ja, min erfarenhet av fack under den tid jag bodde i Sverige är attityden att arbetsgivaren är någon man alltid ska klaga på. Man ska göra så lite som möjligt för så mycket betalning och ledighet som möjligt. De duktiga drar lasset för slöfockarna. Fackrepresentanterna var de lataste av alla.
Varsågod, fortsätt att betala avgifterna om du tycker det är värt det och inte anser att du är duktig nog att stå på egna ben och förhandla om dina egna villkor.

K sa...

Märklig bloggpost. Om man bortser från den nyliberalt fascistoida synen på arbetstagare så vore det bra med ett klargörande om den avser den amerikanska arbetsmarknaden eller den svenska (eller båda).

Berit sa...

Tack för ditt nya uttryck "nyliberalt fascistoida " Är du en retro marxist?.
Wisconsin, guvernör Walker , Republikaner, dollar och Bureau of Labor Statistics som omnämns i artikeln hör alla hemma i USA, som om man följer nyheterna har varit mycket aktuella den senaste veckan.
Egna jämförelser kan naturligtvis göras med Sverige

Ann-Marie sa...

K: kan du utveckla "nyliberalt fascistoida" lite mer? Jag är inte säker på om jag förstår dig riktigt.

Sedan kan man ju tycka mycket om saker och ting och jag kan inte annat än hålla med Berit om att fackföreningar nuförtiden mest är av ondo. Kanske inte lika mycket i Sverige som i USA där fackföreningar de facto är mer som en maffia än fackförening, tyvärr.
Till syvende och sist är det ju så att vi alla vill ha ett jobb som betalar sig för vårt leverne men det kan ju inte heller gå ut över en arbetsgivares förmåga att betala för våra tjänster och samtidigt ha ett företag som går bra. För det är ju bara så att om en arbetsgivare inte kan konkurrera och tjäna pengar så kan han/hon heller inte anställa någon och då blir någon arbetslös... så enkelt är det.
I ett idealiskt samhälle är man överens om vad som är skäligt för båda parter utan att någon annan lägger sig i det hela (så som fackföreningar alltför gärna gör)

K sa...

Beklagar att mitt svar dröjt, nedan är länken till min bloggpost i ämnet.

http://allraunderdanigast.blogspot.com/2011/02/ratten-att-organisera-sig-fackligt-lika.html

Berit sa...

Mitt något långa svar till K ovan, finns på hans blog

Knute sa...

Man behöver inte vara folkhems-nostalgist för att vara kritisera invandring och islam.

Knute sa...

'Allra Underdånigast' är för övrigt en mycket skarpsynt islam- och invandringskritiker, och kanske "folkhems-nostalgisk" i jämförelse med Berit och mig, men inte i jämförelse med de flesta andra SD-sympatisörer.

http://allraunderdanigast.blogspot.com/

Ludvig sa...

Bra och tänkvärd bloggpost. Att en del inte förstår sig på bildspråket är väntat.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.