11 februari 2011

Utveckling och inveckling

Kairo universitet 1974 och 2004

Bilderna är från bloggen Snaphanen

Striden i arabvärlden står mellan islamister som vill införa sharialagar och de som vill slippa dem. De senare i sin tur vill ha demokrati eller en "stark man". Ett slags trefrontskrig alltså.

I många länder är det islamister mot icke-muslimer. Tidningarna rapporterar om inbördeskrig i Elfenbenskusten och Nigeria, men nämner inte gärna att det står mellan muslimer och kristna. Samma konflikt som har lett till en delning av Sudan.

Det kristna södra Sudan, som tillfogats ofattbara lidanden av muslimer från den norra delen av landet, går nu tillbaka från islam till civilisation. Men medan Sydsudan lämnar en shariastyrd skräckregim går Egypten motsatt väg. Vi har sett bilder av enorma folkmassor som demonstrerar mot regimen. Å andra sidan är Kairo är en stad med 18 miljoner invånare, vad med alla dem som är förtvivlade över kaoset, och som förmodligen ville att Hosni Mubarak skulle sitta kvar.

Ja, nu har Mubarak avgått. Tyvärr tror demonstranterna själva, liksom våra inhemska dårar, att de får något att säga till om, men det är Muslimska Brödraskapet som Obama bjudit in. Ännu ett arabiskt krig mot Israel verkar oundvikligt.

Israel är Mellanösterns enda demokrati, så man kan fråga sig vad som egentligen står på spel i Egypten. Står valet verkligen mellan demokrati eller diktatur? Eller mellan en västvänlig diktator à la Mubarak (bilden) respektive en islamisk diktator à la Ahmadinejad? De som talar om demokrati vet inte vad de pratar om eftersom resultatet blir extremism och radikal islam.

För 30 minuter sedan avgick han. Nu gäller det. Frihet, jämlikhet - eller muslimskt broderskap. Vill man ha ett kärnvapenkrig i Mellanöstern, ja då kan man ju glädjas åt att Egyptens besinningsfulle president har fallit. Den iranska revolutionen har nu spritt sig till Egypten. Själva är iranierna förbjudna att demonstrera och Revolutionsgardet krossar varje försök. Som sagt, vad står egentligen på spel?

Sista-minuten-resa till Egypten med ideologiska glasögon

8 Kommentarer:

elina sa...

Ja, modet har onekligen förändrats och bara till det sämre.

Cello Jr sa...

Intressant. Var i Turkiet tre somrar i följd och sista gången, 2009, såg jag en burkini på hotellet. Tidigare hade bilden av sekulära
muslimer dominerat, nu såg jag fler i slöjmundering av olika slag. Pågår en islamisering eller "islamistisering" även av tidigare ganska liberala muslimska länder?

Anonym sa...

Verkar som att tiden har börjat gå baklänges? Kanske universums expansion har vänts i sin motsats?
Rune

Anonym sa...

Tack för ett intressant inlägg. Tyvärr har religion alltid varit en källa för konflikt. Speciellt har det funnits konflikter mellan kristendomen och islam sedan 600 talet.

Islam hade övertaget tills 1500 talet, sedan har kristendomen haft övertaget.

Man skall inte glömma att de länder i mellanöstern (Egypten, Syrien, Turkiet, Algeriet, Tunisien m.m.) var kristendomens kärnländer en gång i tiden. De var kristna när vi tillbad Oden och Tor.

Som kristen hoppas jag givetvis att de igen skulle bli kristna, men med tanke på att konvertering från Islam till Kristendom är förbjuden så är det ett svagt hopp. Men tänk vilken fredlig värld vi skulle haft.....

Knute sa...

En fin kommentar, jag håller med, tänk vilken fredlig värld vi skulle haft...

Lars.52 sa...

Det är ju synd att man inte kan hålla ett folk i bojor för att Israel och USA skall kunna köra sitt race i Mellanöstern. Jag ser nog positivt på detta och om Muslimska brödraskapet kommer till makten så må det vara hänt.

Anonym sa...

Svar till Lars 52 - din kommentar är helt otrolig. Tycker du likadant när Muslimska Broderskapet får makten i Sverige? De är ju på god väg redan.

Titta på vad som händer i Borlänge där de skall bygga en moské trots Borlängebornas motstånd. I Nacka kommun skall det också byggas en moské. Snart är Sverige nedlusat av moskéer där denna ondskans religion får härja fritt med kvinnoförtryck och sharialagar. Det går undan värre - för 20 år sedan hade man inte kunnat drömma om att muslimer skulle få sådan utbredning i Sverige. Islam är en avskyvärd ideologi förklädd till religion.
Amlitz

gäster sa...

Without alcohol and bathing suits, no tourists will come and we will loose $13 billion a year.

But bathing suits are not the only worry of Egypt’s Islamists. Egypt’s world-renowned pharaonic archeology – its pyramids, Sphinx and other monuments covered with un-Islamic imagery – should also be hidden from the public eye.

"The pharaonic culture is a rotten culture. The faces of ancient statues should be covered with wax, since they are religiously forbidden."

http://hodja.wordpress.com/2011/08/25/hodjanere-er-ret-gode-profeter/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.